Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογών του 2020 – “Εμένα μου φαίνεται στημένο” απαντά ο πρώην πρόεδρος

 Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για  απόπειρα αλλοίωσης των εκλογών του 2020 – “Εμένα μου φαίνεται στημένο” απαντά ο πρώην πρόεδρος

Δίωξη για εκβιασμό και συνωμοσία σε πολιτειακό επίπεδο απήγγειλε κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλων 18 στενών συνεργατών του η εισαγγελέας στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια σχετικά με τις προσπάθειες του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 στην εν λόγω πολιτεία.Αυτή είναι η τέταρτη κατηγορία που αποδίδεται στον Τραμπ, ο οποίος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα για να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Φάνι Γουίλις το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 41 κατηγορίες με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες και αυτή της «ενορχήστρωσης» εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρώην πρόεδρος κατήγγειλε ως «στημένο» το κατηγορητήριο. Ανέφερε «Εμένα μου φαίνεται στημένο» και πρόσθεσε «Γιατί δεν μου απήγγειλαν κατηγορίες πριν από δυόμισι χρόνια; Διότι ήθελαν να το κάνουν εν μέσω της πολιτικής μου εκστρατείας. Κυνήγι μαγισσών!»

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους – εκτός του Τραμπ – είναι ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους καθώς και οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τις εκλογές του 2020 Ρούντι Τζουλιάνι, Σίντνεϊ Πάουελ, Τζένα Έλις και Κένεθ Τσέσεμπρο.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις κατά τις οποίες απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Τραμπ είναι ότι αυτή τη φορά αυτές απαγγέλθηκαν σε πολιτειακό επίπεδο και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει να του απονεμηθεί χάρη ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος.

Οι κατηγορίες κατά του Τραμπ και των 18 συνεργατών του απαγγέλθηκαν βάσει του Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (Rico) Act, ενός νόμου που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να συνδέσουν διαφορετικά αδικήματα που διεπράχθησαν από διαφορετικά πρόσωπα και να τους ασκήσουν δίωξη. Όπως σημείωνει ο Guardian ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές σε υποθέσεις κατά της μαφίας.

Σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας Γούλις «οι κατηγορούμενοι έχουν το περιθώριο να παραδοθούν με τη θέλησή τους μέχρι την Παρασκεή 25 Αυγούστου το μεσημέρι». Η ίδια διευκρίνισε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή της δίκης μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η πρώτη αντίδραση της πλευράς Τραμπ μετά την άσκηση δίωξης ήταν ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πορεία του παρά την αδιανόητη κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του».

Σημειώνεται ότι η άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ είναι αποτέλεσμα ερευνών που κράτησαν δύο χρόνια και ξεκίνησαν μετά την διαρροή τηλεφωνήματος που έκανε τον Ιανουάριο του 2021 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είπε προς τον γραμματέα της πολιτείας της Τζόρτζια «βρες μου 11.780 ψήφοους», όσους, δηλαδή, χρειαζόταν για να ανατρέψει την οριακή ήττα του από τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών και σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά Άρθρα