Ζάκυνθος: Ρεκόρ φωλιών της χελώνας Καρέτα Καρέτα

 Ζάκυνθος: Ρεκόρ φωλιών της χελώνας Καρέτα Καρέτα

Περισσότερες από 1.800 φωλιές δημιουργήθηκαν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, γεγονός που καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της  θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια, που οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει (πριν την επαλήθευση των επιστημονικών δεδομένων) τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε  ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid-19  που μόλις είχε ξεσπάσει, με άμεσο αποτέλεσμα  τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

Από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, αναμένεται να  βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερα από 200.000 χελωνάκια, κάποια από τα οποία θα επιστρέψουν μια μέρα –σε περίπου 25 χρόνια- στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους αυτού.

Σχετικά Άρθρα