“Καίει” το κόστος των οπωροκηπευτικών, ακριβότερα 60 είδη διατροφής

 “Καίει” το κόστος των οπωροκηπευτικών, ακριβότερα 60 είδη διατροφής

“Κόκκινο” χτυπάει η ακρίβεια στο ράφι, με τον λογαριασμό να έχει ανέβει για 60 είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, που εκτοξεύτηκαν από τα 250 ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 στα 450 ευρώ πλέον, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.

«Διαπιστώνουμε λοιπόν κάθε μέρα, ότι οι αυξήσεις είτε στο καλάθι του νοικοκυριού, είτε εκτός του καλαθιού του νοικοκυριού δεν έχουν συγκρατηθεί, αντιθέτως έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που πολλές φορές, έχουν ξεπεράσει και το 100%. Μιλάμε για τα τρόφιμα και για τα είδη πρώτη ανάγκης, όπως τα σαμπουάν και τρόφιμα όπως είναι το χοιρινό», ανέφερε ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ένωση, χοιρινός λαιμός από 4,65 ευρώ το κιλό τον Φεβρουάριο, πωλείται πλέον στην ίδια αλυσίδα στα 6,77 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, πάριζα ιδιωτικής ετικέτας από το 1,12 είναι πλέον στο 1,52 ευρώ, ενώ φρυγανιές επώνυμης ετικέτας από 89 λεπτά η συσκευασία στις αρχές του χρόνου, έχει φτάσει τα 1 ευρώ και 12 λεπτά.

Την ίδια ώρα φόβος υπάρχει για τις τιμές των τροφίμων, καθώς η τιμή των σιτηρών αυξάνεται μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών παραγωγού ακόμα και σε διπλασιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο όπως επισημαίνει στο OPEN ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος, πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών αναμένονται κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη.

«Αναμένουμε ότι θα το δούμε με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Δεν είναι όμως κάτι λογικό. Άρα αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αυτή είναι επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν των κερδοσκοπικών πιέσεων», τόνισε.

Πάντως, οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων, ενώ τονίζουν ότι όταν είχαν πέσει οι τιμές των σιτηρών, συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.

Την ίδια ώρα, καίνε οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, καθώς έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με πέρσι, αλλά ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για να φτιάξει ένα μπριάμ μία οικογένεια μπορεί να στοιχίσει όσο και να φτιάξεις ένα φαγητό με κρέας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κολοκυθάκια πέρσι επικρατέστερη τιμή στην Θεσσαλονίκη ήταν στα 45 λεπτά το κιλό, την περασμένη βδομάδα στα 55 λεπτά το κιλό και την Πέμπτη στο 1,20 € μέσα σε μία βδομάδα καταγράφηκε αύξηση 118% – 167% σε σύγκριση με πέρσι. Και δεν είναι μόνο τα κολοκυθάκια που είναι απλησίαστα: οι μελιτζάνες χονδρική τιμή είναι στα 0,75 € από 0,60€ που ήταν πέρσι, οι πιπεριές στο 1,90€ από 1,50 € την προηγούμενη εβδομάδα και 1 € πριν από ένα χρόνο.

Ακόμα και οι έμποροι με τέτοιες τιμές, δεν τα βάζουν στους πάγκους τους γιατί θα τους μείνουν όπως λένε.

«Το κολοκυθάκι το πιο ευτελές είδος το έπαιρνες 20,30 λεπτά και έφτασε 1,50 ευρώ προχθές». ανέφερε στο OPEN πολίτης

«Αυτή τη στιγμή τα φασολάκια που θέσατε βρίσκονται σε αυξημένη τιμή και είναι ένα είδος που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από εισαγωγές. Υπάρχουν τιμές από τριάμισι έως 4,50 € που ξεκινούν είτε στις λαϊκές είτε στα σουπερμάρκετ», τόνισε επίσης ο Διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Οι παραγωγοί πάντως τις ανεβασμένες τιμές τις ρίχνουν στον καύσωνα.

«Αναγκαστικά η παραγωγή ανεβάζουν τις τιμές γατί δεν υπάρχει ποσότητα. Μελιτζάνα, πιπεριά είναι πιο ακριβά δεν υπάρχουν όλα αυτά είναι λόγω των καιρικών συνθηκών» τονίζει παραγωγός.

Εντωμεταξύ, τα αδιανόητα καπέλα στις τιμές των οπωροκηπευτικών μεγαλώνουν κι άλλο στα νησιά. Οι μελιτζάνες φθάνουν να πωλούνται στα 2.95€ και τα αγγούρι στα 2. 82€ το κιλό.

Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%.

Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια.

Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα