Τουρκία: Νέος αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ο Μετίν Γκιουράκ – Ποιος είναι

 Τουρκία: Νέος αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ο Μετίν Γκιουράκ – Ποιος είναι

Το τουρκικό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διόρισε τον Μετίν Γκιουράκ νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το γραφείο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μετίν Γκιουράκ αντικαθιστά τον Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν που προέκυψε από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας προήχθη στον βαθμό του ταξίαρχου το 2006, στον βαθμό του υποστράτηγου το 2010 και ακολούθως πήρε τον ανώτατο βαθμό του αντιστράτηγου το 2015. Κατά το 2017 είχε υπηρετήσει ως Αρχηγός Επιτελείου Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και είχε ορίστηκε 2ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου με το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο «έμπιστος» στρατηγός του Ερντογάν είχε παίξει καθοριστικό ρόλο κατά το πραξικόπημα στη χώρα το 2016. Τότε είχε αναλάβει εντολή από τον Χουλουσί Ακάρ και είχε μεταβεί στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Μονάδων στο Ετιμεσγκούτ για να εξασφαλίσει ότι δεν επρόκειτο να βγει κανένα τανκ και να «μαζέψει» κι όσα είχαν προλάβει να βγουν στο δρόμο, από τις πλησιέστερες μονάδες.

Αυτή δεν ήταν και η μοναδική συμβολή του στο καθεστώς του Ερντογάν την κρίσιμη αυτή περίοδο καθώς, ο ίδιος μετέβη και στη Διοίκηση Αεροπορίας ξηράς για να αποτρέψει την απογείωση μαχητικών. Ο Γκιουράκ, πήγε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου περίπου στις 22:00 της ίδιας μέρας και συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Ακιντζί.

Την επόμενη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, απελευθερώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους διοικητές που είχαν συλληφθεί.

Σχετικά Άρθρα