Κυρανάκης στο libre: Ψηφιοποίηση δημοσίου, ενίσχυση κυβερνοασφάλειας, αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης

 Κυρανάκης στο libre: Ψηφιοποίηση δημοσίου,  ενίσχυση κυβερνοασφάλειας, αξιοποίηση  τεχνητής νοημοσύνης

«Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων είναι απαραίτητη και η τεχνολογία επιτρέπει πλέον μια καλύτερη διασταύρωση της κατάστασης κάθε εκλογέα», δηλώνει στο libre ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Όπως λέει ο ίδιος και με αφορμή την ψήφιση του νέου νόμου για την ψήφο των αποδήμων είναι «σημαντικό να εξετάσουμε με προσοχή αυτή την εκκρεμότητα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της βέλτιστης λύσης προκειμένου να αποκτήσουμε την όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα».

Ο κ. Κυρανάκης στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ακρίβεια αλλά και τις φωτιές.

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση προχώρησε με γοργούς ρυθμούς σ’ ένα νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη κάποιου είδους εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Μήπως πρέπει κάποτε να γίνει και αυτό για να έχουμε μια πραγματική εικόνα για τον αριθμό εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου;

Οι Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, φτάνουν τους 800.000. Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι σαν πολιτεία οφείλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με κάθε τρόπο και όχι να την εμποδίζουμε. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές, ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας  και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο που κλήθηκε να ψηφίσει η νέα Βουλή και έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα άρρωντας και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων είναι απαραίτητη και η τεχνολογία επιτρέπει πλέον μια καλύτερη διασταύρωση της κατάστασης κάθε εκλογέα Είναι σημαντικό να εξετάσουμε με προσοχή αυτή την εκκρεμότητα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της βέλτιστης λύσης προκειμένου να αποκτήσουμε την όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα λάβει το υπουργείο σας το επόμενο διάστημα; Που θα κινηθεί;

Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει πολλά projects που αφορούν την ψηφιοποίηση και τρέχουν ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Παραλάβαμε το Υπουργείο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και είναι μεγάλη η ευθύνη μας να συνεχίσουμε την σπουδαία δουλειά που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως έχει πει και ο Υπουργός κ. Παπαστεργίου, προτεραιότητά μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου στο gov.gr, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας αλλά και η αξιοποίηση της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη και που επηρεάζει πολύ ταχύτερα από όσο νομίζουμε την ζωή όλων μας.

Ως Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανάμεσα στις πολλές αρμοδιότητες που έχω την τιμή να μου έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός, ξεχωρίζω την αποστολή της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, καθώς αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι έχουμε πραγματοποιήσει μια μεταβίβαση ακινήτου στη ζωή μας και έχουμε συναλλαχθεί με το Κτηματολόγιο γνωρίζουμε πως είναι μια άσχημη εμπειρία η οποία με την έκρηξη των μεταβιβάσεων λόγω της ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. 

Η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, σε τι θα μας βοηθήσει; Θα κερδίσουμε χρόνο και χρήμα; 

Το ktimatologio.gov.gr, με τις νέες, αναβαθμισμένες του υπηρεσίες συμβάλλει καταλυτικά στο να μπει τέλος στα φαινόμενα μαζικών ουρών και ταλαιπωρίας, καθώς πλέον η υποβολή των συμβολαίων γίνεται για πρώτη φορά ψηφιακά και από τους πολίτες κατά τις αντίστοιχες ώρες λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων. Παράλληλα, αναβαθμίζονται και απλοποιούνται οι ήδη λειτουργούσες εφαρμογές για την υποβολή πράξεων από πολίτες και δικηγόρους, με σκοπό την ταχύτερη και ορθότερη καταχώριση. Στόχος μας είναι ο έλεγχος πράξεων στα Κτηματολόγια να διαρκεί πολύ λιγότερο χρόνο από σήμερα ώστε να υπάρχει δραστική αποσυμφόρηση.

Ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση συγκρούεται «με τους αναχρονισμούς, τις ιδεοληψίες, τα συμφέροντα». Ισχύει αυτό; Γιατί οι πολίτες δεν το βλέπουν; 

Ένας από τους λόγους που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία και μάλιστα με ενισχυμένα ποσοστά από αυτά του 2019, είναι ακριβώς γιατί βλέπουν ότι η χώρα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση που αναφέρθηκε ο κ. Σκέρτσος. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όραμα για το μέλλον και ο μοναδικός εγγυητής αυτής της κατεύθυνσης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δουλειά όλων μας είτε βρισκόμαστε στα κυβερνητικά έδρανα είτε είμαστε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και την δουλειά μας το σχέδιο αυτό και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε υλοποιήσει ξανά -όπως κάναμε και την προηγούμενη τετραετία – τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως ο Ελληνικός λαός πλέον έχει κλείσει τα αυτιά του σε συνθήματα κενά περιεχομένου και απαιτεί από το πολιτικό σύστημα μετρημένες λύσεις και αποτέλεσμα.  

Η ανάπτυξη που φέρνει ο τουρισμός, έχει οδηγήσει και σε μεγάλη ακρίβεια στα τουριστικά καταλύματα στα νησιά. Οι διακοπές για τους Έλληνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν γίνει πολυτέλεια. Στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις των προϊόντων είναι τεράστιες. Αρμόδιος δεν είστε, αλλά το ζείτε φαντάζομαι. Γιατί δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση; 

Δεν ισχύει ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για το ζήτημα της ακρίβειας. Η Ελλάδα, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη, εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η οποία έχει πάρα πολλές επιμέρους εκφάνσεις και ειδικότερα στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Ένα ακόμα επιμέρους ζήτημα είναι αυτό των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Και σε αυτό η Κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά και επενέβη με κάποιες επαφές από τις οποίες οι ακτοπλοϊκές εταιρείας προχώρησαν στην έκδοση εκπτωτικών πακέτων για οικογένειες, μεγάλες παρέες, και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Προφανώς, κανένας δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίζει, ούτε να είναι απόλυτα ικανοποιημένος όσο ακόμα υφίσταται θέμα πληθωρισμού και ακρίβειας. Όσο βλέπουμε ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και αίρονται σε επιμέρους εκφάνσεις του αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών, εκεί είναι που πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να τρέξουν με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες και αυτή είναι και η επιθυμία και η πρόθεση και φαίνεται με την εντατικοποίηση των ελέγχων. Οι έλεγχοι αυξάνονται συνεχώς και όσο βαίνει μειούμενος ο πληθωρισμός δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη αξία στην πολιτική για την προστασία των καταναλωτών.

Τελικά η πανεπιστημιακή αστυνομία θα λειτουργήσει; Εσείς τι έχετε καταλάβει; Γιατί άλλα λέει το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου και άλλα ο αρμόδιος υπουργός. 

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται, η Κυβέρνηση είναι σαφής σε αυτό το θέμα. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ένα συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας. Και σε αυτό το σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, μαζί με τους Πρυτάνεις με τους οποίους συζητάμε πόσο πιο έντονη πρέπει να είναι η παρουσία της. Το έργο της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν πάντα επικουρικό και η λειτουργία τη συμπληρωματική προς την ΕΛΑΣ. Υπό αυτό το πρίσμα λειτουργεί ο θεσμός και στο εξωτερικό. Εκ των πραγμάτων έχει κάποιους περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αστυνομία η οποία μπορεί να επέμβει κανονικά εφόσον χρειαστεί, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές. Τα πανεπιστήμια μας χρειάζονται ένα συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας. Σε αυτήν την στόχευση κινείται η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι φωτιές έχουν γίνει μια επικίνδυνη συνήθεια. Τις παρακολουθούμε ως θέαμα στην τηλεόραση. Το θέμα θα λυνόταν απλά αν ότι καίγεται στα δάση, γινόταν πάλι δάσος. 

Μήπως πρέπει να δείτε πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και ως υπουργείο;

Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου στις οικογένειες και τους οικείους των δύο πιλότων – ηρώων, του Περικλή Στεφανίδη και Χρήστου Μουλά, που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, μαγική άμυνα για τις πυρκαγιές δυστυχώς δεν υπάρχει και αν υπήρχε θα την εφαρμόζαμε ήδη. Οφείλουμε όλοι ένα τεράστιο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς με αυταπάρνηση. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν κράτος είναι να είμαστε δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχασαν τις περιουσίες τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο παρατεταμένος και σφοδρός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη μας δείχνει με τον πλέον  οδυνηρό τρόπο ότι χρειάζονται ριζικές τομές, σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, για να περιορίσουμε τη συχνότητα της εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων. Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης εντάσσεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έτσι ώστε όλες οι εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές να κηρυχθούν αυτόματα αναδασωτέες σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Σαν Υπουργείο είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε  με την βοήθεια της τεχνολογίας στην πρόβλεψη και την πρόληψη συνολικά φυσικών καταστροφών  που απειλούν την χώρα.

Σχετικά Άρθρα