Γιατί η Goldman Sachs… “πανηγυρίζει” για την εκτόξευση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου

 Γιατί η Goldman Sachs… “πανηγυρίζει” για την εκτόξευση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι έμποροι πετρελαίου σταδιακά γίνονται πιο «προσιτοί» και «ακούνε» με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία. «Η αγορά έχει εγκαταλείψει την απαισιοδοξία της για την ανάπτυξη», έγραψε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Daan Struyven και η ομάδα του σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 18% από τα μέσα Ιουνίου, κυρίως εξαιτίας της εγκατάλειψης των αρνητικών απόψεων για την ανάπτυξη, τις οποίες θεωρήσαμε υπερβολικά απαισιόδοξες.

«Η αγορά έχει εγκαταλείψει την απαισιοδοξία της για την ανάπτυξη», έγραψε ο ανώτερος ενεργειακός οικονομολόγος της Goldman Sachs, Daan Struyven και η ομάδα του σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Το αργό πετρέλαιο, ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία του άνοδο από τον Ιανουάριο του 2022, με την τιμή του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate ( CL=F ) και Brent ( BZ=F ) να αυξάνεται περισσότερο από 15% και 14%, αντίστοιχα, τον Ιούλιο. Τη Δευτέρα, το WTI διαμορφώθηκε στα 81,80 δολάρια το βαρέλι και το Brent έκλεισε στα 85,56 δολάρια το βαρέλι

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο και αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το 2023 σε περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για 12 μήνες κάτω από 93 δολάρια το βαρέλι για το αργό Brent και 86 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023, με το αργό μπρεντ να διαμορφώνεται κοντά στα 85,50 δολάρια τη Δευτέρα.

Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξής της ενίσχυσαν επίσης τις τιμές του αργού εν μέσω μεγαλύτερης αισιοδοξίας ότι η οικονομία μπορεί να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» με τον πληθωρισμό να μειώνεται, και να αποφεύγεται η ύφεση.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την Goldman να σημειώνει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έπεσε σε έλλειμμα προσφοράς τον Ιούλιο, αφού ήταν, κατά μέσο όρο, σε πλεόνασμα περίπου 600.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα