Το Μαξίμου προσπαθεί να λύσει τον “γρίφο Πατούλη”- Οι προτάσεις Μητσοτάκη σε Παπανικολάου και Χαρδαλιά- Τι απάντησαν- Ποιός θα πάρει το χρίσμα

 Το Μαξίμου προσπαθεί να λύσει τον “γρίφο Πατούλη”- Οι προτάσεις Μητσοτάκη σε Παπανικολάου και Χαρδαλιά- Τι απάντησαν- Ποιός θα πάρει το χρίσμα

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην εκδήλωση απολογισμού του έργου του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Ζάππειο- Στον ίδιο χώρο πριν μερικές ημέρες άρχισε να παίζεται, κατά ορισμένους, το πολιτικό τέλος του περιφερειάρχη…

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Αττικής και έχων το χρίσμα της Ν.Δ για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές “έχει τελειώσει πολιτικά”. Το διαμηνύει σε όλους τους συνεργάτες του και ο Γιάννης Μπρατάκος είναι μεταξύ των ελαχίστων που έχουν αναλάβει να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις του. Μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης παραμένει σταθερός σύμμαχος και υποστηρικτής του περιφερειάρχη, ωστόσο οι εικόνες από το ζεϊμπέκικο του Ζαππείου την ώρα που η Ελλάδα θρηνούσε για τους δύο νεκρούς πιλότους του μοιραίου Canadair δεν μπορούν να ξεχαστούν.

Και είναι βέβαιο πως θα ακολουθούν τον Γιώργο Πατούλη μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πολύ μετά, ίσως για να του θυμίζουν πως κι εκείνος “επένδυσε” πολιτικά στην τραγωδία στο Μάτι για να χτυπήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 την προκάτοχό του Ρένα Δούρου.

Το επικοινωνιακό “τιμ” του πρωθυπουργού και ο Παύλος Μαρινάκης (γραμματέας της Ν.Δ και κυβερνητικός εκπρόσωπος) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ν.Δ δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στην μεγάλη μάχη για την περιφέρεια Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη. Το ζεϊμπέκικο δεν είναι, φυσικά, ο μοναδικός λόγος, καθώς προϋπήρξαν οι κόντρες σχετικά με τις ευθύνες για τις πρώτες πυρκαγιές της Αττικής (Δερβενοχώρια, Κερατέα κλπ.), όταν η κυβέρνηση κατηγόρησε τους δήμους της περιοχής για τις ακαθάριστες εκτάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, όμως, πως εάν η Ν.Δ συνεχίσει με υποψήφιό της τον νυν περιφερειάρχη είναι πολύ πιθανό και να χάσει τις εκλογές (από τον σταθερά ανερχόμενο και δυναμικό δήμαρχο Ρέντη-Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη) και να χρεωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανοχή στα φαινόμενα τύπου Πατούλη.

Όταν, μάλιστα, καρατόμησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για τις ολιγοήμερες διακοπές του -ο πρώην υπουργός δηλωνει ότι είχε ενημερώσει σχετικά το Μαξίμου- στην θαλαμηγό γνωστής οικογένειας εφοπλιστών στην Πάτμο, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να ανεχθεί να συνεχίσει η Ν.Δ να στηρίζει την υποψηφιότητα Πατούλη. Εάν το πράξει θα φανεί πως υπέκυψε στις σκοπιμότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ισορροπίες. Από την άλλη, ωστόσο, το Μαξίμου υπήρξε ανεκτικό –για τον ίδιο λόγο: λόγω των ισορροπιών που έπρεπε να τηρηθούν τοπικά ενόψει εκλογών- έως εντυπωσιακά υποχωρητικό έναντι του δημάρχου Άργους Δ. Καμπόσου, του οποίου η αποπομπή από τη Ν.Δ (για το ακροδεξιό παραλήρημα κατά του Γιάννη Μπουτάρη προ ετών) και του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα (για την γνωστή υπόθεση με τα “τριχίλιαρα” που έδινε, όπως είχε πει, η κυβέρνηση Καραμανλή στους πυρόπληκτους πριν τις εθνικές εκλογές του 2007).

Τα ήξεις αφίξεις Χαρδαλιά,αλλαγή στάσης από Παπανικολάου, φόβος το “αντάρτικο” Πατούλη

Η αντιμετώπιση, λοιπόν, δεν είναι ενιαία. Άλλιώς το Μαξίμου χειρίστηκε την περίπτωση Μηταράκη, αλλιώς μπορεί να χειριστεί τον “γρίφο Πατούλη”, και σε αυτό βασίζεται ο περιφερειάρχης ελπίζοντας πως θα αποφύγει τα χειρότερα. Ο πρωθυπουργός, πάντως, συνομίλησε με τον δήμαρχο Γλυφάδας και παλαιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου, και τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Ο δεύτερος αρχικά αρνήθηκε ευγενικά να διεκδικήσει την περιφέρεια, θυμίζοντας πως έχει λάβει υπόσχεση να είναι στην ευρωλίστα, ο πρώτος, όμως, φέρεται να είχε απαντήσει θετικά στην αρχή καθώς βλέπει πως με αυτό τον τρόπο η πολιτικη του σταδιοδρομία αλλάζει επίπεδο. Τελικά, όμως, με ανάρτησή του στο Facebook, την Κυριακή, δήλωσε πως προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Γλυφάδας.

Πληροφορίες, πάντως, το απόγευμα της Κυριακής έλεγαν πως ο πρωθυπουργός είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσει να δώσει τελικά το χρίσμα στον Νίκο Χαρδαλιά, εφόσον καμφθούν οι αντιδράσεις του. Στο τραπέζι είναι ακόμα και το σενάριο μιας “μίνι θητείας” μέχρι τις ευρωεκλογές…

Ο υφυπουργός Άμυνας, που αυτές τις ημέρες περιοδεύει στα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα για να ελέγξει τα σχέδια ασφαλείας μετά το φιάσκο στην 111 Πτέρυγα Μάχης, θεωρείται καλή υποψηφιότητα λόγω και της μακράς θητείας του στην αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Βύρωνα.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Μαξίμου αναζητεί και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την περιφέρεια αντί του Γιώργου Πατούλη, αν και παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα να δοθεί “συγχωροχάρτι” στον περιφερειάρχη υπό τον κίνδυνο ενός αδιεξόδου δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το ερώτημα είναι εάν θα δεχόταν να αποχωρήσει “αναίμακτα” από την εκλογική μάχη ο Γιώργος Πατούλης με μία δήλωση περί …ευθυξίας. Δεν είναι εύκολο καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα οδηγούνταν σε πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση και όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το ανεχθεί. Συνομιλητής του Μαξίμου λέγεται ότι του μετέφερε την πρόθεση για μια win win συμφωνία και η ομάδα συμβούλων του περιφερειάρχη θα θεωρούσε ικανοποιητική μόνο την δέσμευση να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο (λίστα) και να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο το επόμενο καλοκαίρι. “Μπορεί, όμως, να στηριχθεί κανείς σε μία τέτοια συμφωνία”, αναρωτιούνται κάποιοι κοντά στον περιφερειάρχη, η αποχώρηση, δε, θα αποτελούσε ένα στίγμα που θα τον ακολουθούσε πάντοτε.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως ο “γρίφος” πρέπει να επιλυθεί …βελούδινα. Να ωφεληθεί επικοινωνιακά και πολιτικά ο πρωθυπουργός καθιστώντας σαφές πως δεν υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα τύπου Πατούλη, αποκλείοντας, όμως, κάθε πιθανότητα να οργιστεί ο τελευταίος και να προβεί σε κάποια ακραία κίνηση “αντάρτικου”. Διότι είναι σαφές πως εάν δεν υπάρξει ισχυρή και ενωτική υποψηφιότητα της Ν.Δ, ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι πιθανό να κερδίσει την μάχη στον β’ γύρο, και αυτό θα σηματοδοτούσε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα κατά της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα εαν επιβεβαιωθούν πως κάποιοι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Ν.Δ “δεν τραβούν” (Θράκη, Ιόνια κ.ά) και ίσως υπάρξουν εκπλήξεις.

Σχετικά Άρθρα