“Αποτυχημένη η αεροπυρόσβεση στα δάση – Χρειαζόμαστε δασική υπηρεσία, λέει διευθυντής Ερευνών

 “Αποτυχημένη η αεροπυρόσβεση στα δάση – Χρειαζόμαστε δασική υπηρεσία, λέει διευθυντής Ερευνών

«Δυστυχώς η αποτελεσματικότητα στην κατάσβεση πυρκαγιών σε υψηλά δάση την οποία έχουμε δει μέχρι τώρα από το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι καλή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», εστιάζοντας στη σημασία του δάσους που κάηκε στο περιβάλλον της Αττικής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην αεροπυρόσβεση, η οποία χρησιμοποιείται σαν βασικό δόγμα στο Πυροσβεστικό Σώμα, λέγοντας ότι «κατεβάζει τις φλόγες», αλλά δεν αρκεί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πολύ μεγάλο λάθος την τακτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών: «Είναι ακριβώς αυτό το οποίο μας έχει οδηγήσει στα τελευταία 25 χρόνια που είναι υπεύθυνο το Πυροσβεστικό Σώμα, για την δασοπυρόσβεση, το Πυροσβεστικό Σώμα, να έχουμε μέση καμένη έκταση στη χώρα μας, την ίδια περίπου που είχαμε επί Δασικής Υπηρεσίας τα προηγούμενα 25 χρόνια από το 1998 που άλλαξε ο φορέας, την ώρα που πληρώνουμε 5 – 6 φορές παραπάνω», τόνισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την τακτική ως «αποτυχία».

Σχολίαζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για έμφαση στην πρόληψη, ανέφερε ότι δεν αποτελεί τελεσίδικη λύση καθώς η δασοπυρόσβεση είναι πολύπλοκη υπόθεση. «Σε μεγάλο βαθμό με τους μηχανισμούς του κράτους σήμερα, δεν είναι ορατή η πλήρης διάσταση του πράγματος», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Γκόλνταμερ υποστήριξε ότι για την ολοκληρωμένη διαχείριση του δάσους χρειάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος να παρακολουθεί, να αποτιμά, να βλέπει που γίνονται λάθη.

«Η σύνδεση του περιβάλλοντος, του αγροτικού χώρου, της αγροτικής παραγωγής και της κατάσβεσης αλλά και της πρόληψης που έχει και κοινωνικοοικονομικές επεκτάσεις είναι τόσο πολύπλοκο που με ένα νόμο ή μία προσπάθεια μονοδιάστατη δεν θα πετύχουμε τίποτα πάλι. Θέλει βαθιά γνώση και συνεχή επαγρύπνηση» υποστήριξε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Ατομική ευθύνη και όχι κοινωνική στην πρόληψη των πυρκαγιών

Ο κ. Ξανθόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση αρκετών πύρινων μετώπων στη χώρα αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη καλώντας τον κόσμο να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να αντιδράσει εάν βρεθεί σε σημείο όπου ξεσπάσει δασική πυρκαγιά. Και όπως είπε χρειάζειται «ατομική ευθύνη και όχι κοινωνική στην πρόληψη των πυρκαγιών».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ως φορέας ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία το τι πρέπει να γίνει αν και όπως παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της προστασίας των δασών από τις φωτιές δε θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το “Fire Paradox”, το φαινόμενο δηλαδή που όταν δεν έχεις φωτιά έχεις περισσότερη καύσιμη ύλη την οποία θα πρέπει να διαχειριστείς την επόμενη χρονιά.

«Η απάντηση είναι μία» είπε κάνοντας λόγο για αποτελεσματική διαχείριση των δασών. «Διαχείριση, όχι από απόληψη ξυλείας και απομάκρυνση ξυλείας με την έννοια της μείωσης βιομάζας. Αυτό είναι ατελέσφορο μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε Δασική Υπηρεσία που να διαχειρίζεται τα δάση. Την έχουμε ξεχάσει, την έχουμε αφήσει σχεδόν να κλείσει και είναι λάθος», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα