Το νέο σχέδιο δράσης της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

 Το νέο σχέδιο δράσης της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το επιχειρησιακό δόγμα περιγράφει λεπτομερώς τα στάδια της κινητοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς, το προσωπικό αλλά και τους συνεργαζόμενους φορείς που εμπλέκονται.

Παράλληλα, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται ότι στο Αρχηγείο του Σώματος θα υπάρχουν όλο το 24ωρο ομάδες βαθμοφόρων που θα μπορούν, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, να αναλάβουν τη διαχείριση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο δόγμα, σε σημαντικές πυρκαγιές, στο πεδίο θα βρίσκονται συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Αναλυτικά το νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Σε περίπτωση φωτιάς θα κινητοποιούνται τουλάχιστον δύο οχήματα με επικεφαλής επιχειρησιακό αξιωματικό, ενώ άμεση θα είναι η εμπλοκή εναέριων μέσων με σκοπό τον έλεγχο του μετώπου.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε δεύτερο χρόνο και μετά από αίτημα των επίγειων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος.

Άμεση θα είναι και η κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων-οργανώσεων, αλλά των ομάδων ΕΜΟΔΕ, που θα μετακινούνται και με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, σε σημαντικές πυρκαγιές, στο πεδίο θα βρίσκονται συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ άμεση θα είναι η κινητοποίηση ομάδων preposioting.

Βάσει του σχεδιασμού, ενισχύεται η στελέχωση του επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» με προσωπικό εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα, μέσω του Civil Engage οι δήμοι θα ενημερώνονται άμεσα για τα συμβάντα που εξελίσσονται στην περιοχή αρμοδιότητάς τους.

Σχετικά Άρθρα