Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Αναγκαίες αλλαγές ώστε να πιάσουμε τον σφυγμό των κοινωνικών αλλαγών

 Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Αναγκαίες αλλαγές ώστε να πιάσουμε τον σφυγμό των κοινωνικών αλλαγών

Swearing in of the new members of the government to the President of the Hellenic Republic, Prokopis Pavlopoulos, and the presence of Prime Minister Alexis Tsipras at the Presidential Palace following the reshuffle of August 28, in Athens, Greece on August 29, 2018. / Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από τον ανασχηματισμό της 28ης Αυγούστου, Αθήνα, Ελλάδα, 29 Αυγούστου 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την μεγάλη ήττα στις εκλογές βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Καλούμαστε με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα, την πολιτική και προγραμματική μας κατεύθυνση και τις κοινωνικές αναφορές μας, καθώς και να  δρομολογήσουμε εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία και τη δράση μας, ώστε να πιάσουμε τον σφυγμό των κοινωνικών αλλαγών και να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.

Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η κριτική και αυτοκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και των νέων κοινωνικών δεδομένων είναι αναγκαία όχι απλώς για να λάβουμε το μήνυμα των εκλογών, αλλά κυρίως για να διαπιστώσουμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε και πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές μας αναφορές και την προγραμματική μας αξιοπιστία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρά το δυσμενές αποτέλεσμα, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου.

Χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε ότι απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη, από το πολιτικό προοδευτικό κέντρο, την κεντροαριστερά, τον σοσιαλιστικό χώρο και την Αριστερά.

Ένα κόμμα εξουσίας που είναι φορέας μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης για τον λαό και τη χώρα μας στο νέο Ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Με σταθερές τις αξίες και τις αρχές μας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Με την προγραμματική μας κατεύθυνση και το αναπτυξιακό μας σχέδιο να εκφράσουμε τους πολλούς, μία κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των δυνάμεων της παραγωγής, επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, και τους επιστήμονες, τη νέα γενιά, αλλά και τους απόμαχους της δουλειάς τους συνταξιούχους, καθώς και τους άνεργους και τους αδύναμους της κοινωνίας.

Να αναδείξουμε και να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτικό και αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο που διασφαλίζει μία βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας με κανόνες και δικαιώματα και ένα σύγχρονο και ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Ότι δεν είναι μονόδρομος μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών βυθισμένη στην αγωνία της ατομικής επιβίωσης.

  • Να μιλήσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατίας σε θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να συγκροτήσουμε δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον φασισμό, στην ακροδεξιά και τις ακροδεξιές απόψεις στην κοινωνία.
  • Να εμβαθύνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως της κλιματικής κρίσης, των συνεχώς διευρυνόμενων οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, ενός ανεξέλεγκτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων αλλαγών στην παραγωγή, στην εργασία, στην συγκέντρωση του πλούτου και στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία.

Αλλαγές που συντελούνται σε μεγάλο βαθμό ερήμην των λαών και με περιορισμένη θεσμική συμμετοχή και επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες οφείλουμε συλλογικά μέσα από τις αποφάσεις και τις διαδικασίες μας να ανταποκριθούμε, προκειμένου να είμαστε μία ισχυρή προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, μία ενεργή και πρωτοπόρα προοδευτική δύναμη στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα, και, κυρίως, η αξιόπιστη ελπίδα και προοπτική του λαού μας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα