Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ

 Ξενογιαννακοπούλου στο libre: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξελέγη βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αποδίδει τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ στο ότι «απέτυχε» η «στρατηγική της απλής αναλογικής» ενώ δηλώνει επίσης ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου στην προοπτική συγκρότησης μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας».

Τονίζει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» και χαρακτηρίζει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου «κρίσιμες».

Συνέντευξη

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου τι πήγε τελικά τόσο λάθος και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε 11,5%;

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την προοδευτική προοπτική της χώρας. Οφείλουμε συλλογικά, αυτοκριτικά και συντεταγμένα να μελετήσουμε τα μηνύματα της κάλπης, να τα αξιολογήσουμε, να αναλύσουμε τα προβλήματα, να αναγνωρίσουμε  τις αστοχίες και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Η στρατηγική της απλής αναλογικής απέτυχε και εν τέλει οδήγησε σε κατακερματισμό της ψήφου των προοδευτικών πολιτών.

Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου στην προοπτική συγκρότησης μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί κατά πόσο ήταν ρεαλιστική η προοπτική της και να θολώσει το μήνυμα μας. Παρότι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι μελετημένο και αξιόπιστο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν μπορέσαμε επαρκώς να το επικοινωνήσουμε, ενώ επιμέρους τοποθετήσεις δημιούργησαν σύγχυση σχετικά με τις προτάσεις μας.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη. Σημαίνει αυτό, ότι πρέπει να παραιτηθεί;

Όχι! Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και ισχυρό σημείο αναφοράς και ελπίδας για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Τι περιμένετε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Οι εκλογές στις 25 Ιουνίου είναι κρίσιμες. Αποτελούν μία νέα εκλογική αναμέτρηση, με νέα δεδομένα και κρίσιμα διλήμματα, και η νέα λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει το αποτέλεσμα τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται, και θα τον δώσουμε συλλογικά και συντεταγμένα με τις ιδέες και τις προγραμματικές μας θέσεις. Τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, οι διευρυμένες ανισότητες, η κρίση της ακρίβειας, η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η αγωνία των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, το δραματικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων και η αντιδημοκρατική εκτροπή των παράνομων παρακολουθήσεων παραμένουν και επιδεινώνονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η επιδίωξη αναθεώρησης του Συντάγματος από τη ΝΔ, που αποκαλύφθηκε από δηλώσεις στελεχών της, προμηνύει την πρόθεση της να καταλύσει βασικές δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και την κοινωνία, που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, τη μονιμότητα στη δημόσια διοίκηση, το ΕΣΥ και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο φορέας έκφρασης της εναλλακτικής προοδευτικής και ριζοσπαστικής κυβερνητικής πρότασης και ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και ενόψει των νέων εκλογών απευθυνόμαστε στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις εκλογές τόσο πιο ισχυρό θα είναι το ανάχωμα σε μία ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές και επιδιώξεις της. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις εκλογές τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή προάσπισης της Δημοκρατίας, η έκφραση των λαϊκών συμφερόντων και των κοινωνικών διεκδικήσεων και η προοπτική μιας προοδευτικής κατεύθυνσης της χώρας.

Σχετικά Άρθρα