Θεοχαρόπουλος: Η ανανέωση των ιδεών συνδέεται με την ανανέωση προσώπων

 Θεοχαρόπουλος: Η ανανέωση των ιδεών συνδέεται με την ανανέωση προσώπων

Ένας νέος ιστορικός κύκλος έχει ανοίξει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μια νέα εποχή. Με δυσκολίες, αλλά και με προκλήσεις. Και μόνο αν σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις με την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί, θα μπορέσουμε να υπερβούμε τους δυσμενείς συσχετισμούς των πρόσφατων εκλογών και να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον προοδευτικό χώρο. Απέναντι σε μια πλειοψηφία της Δεξιάς και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο πυλώνας της αριστερής προοδευτικής παράταξης, έχει ιστορικό χρέος να ανακτήσει σύντομα την κυβερνητική του προοπτική ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας  και Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Και για να το πετύχει αυτό απαιτείται ανανέωση παντού. Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών. Μόνο έτσι θα προσελκύσει ευρύτερα ακροατήρια και θα συγκροτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Όταν οι συντηρητικές ιδέες τείνουν να γίνουν ηγεμονικές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πλέον και στην Ελλάδα, ο προοδευτικός χώρος, οφείλει να δώσει αυτή την ιδεολογική μάχη με νέους όρους και καθαρό λόγο. Να προτείνει ρηξικέλευθες προοδευτικές λύσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων. Να πει πράγματα που θα ακουστούν για πρώτη φορά και θα κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Για το παραγωγικό μοντέλο, για την παιδεία, για το κοινωνικό κράτος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για την ισότητα και το δίκιο. Να αμφισβητήσει την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών.

Η ανανέωση των ιδεών όμως πρέπει να συνοδεύεται και από την αναγκαία ανανέωση των προσώπων.

Ανανέωση βέβαια με πολιτικά χαρακτηριστικά  και όχι με απολίτικους όρους. Τα πρόσωπα είναι φορείς ιδεών και πολιτικών προτάσεων, ενώ ταυτόχρονα, είναι τα ίδια τα πρόσωπα που σηματοδοτούν τις αλλαγές που εξαγγέλλει ένας πολιτικός φορέας. Η ανανέωση στα πρόσωπα στέλνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο το μήνυμα ότι ένας πολιτικός φορέας είναι ανοικτός σε νέες δυνάμεις και νέες ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κινητοποιήσει πολίτες – και ειδικά νέους ανθρώπους – που μέχρι σήμερα αδιαφορούσαν για την πολιτική συμμετοχή, θεωρώντας τα κόμματα κλειστούς μηχανισμούς αναπαραγωγής μιας γραφειοκρατίας.

  • Συνεπώς η ανανέωση στα πρόσωπα μπορεί τόσο να τροφοδοτήσει την προγραμματική και ιδεολογική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με σύγχρονες προτάσεις και χρήσιμες εμπειρίες όσο και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης των τελευταίων πολλών χρόνων.

Τέλος, οι πολιτικές πρακτικές είναι εκείνες που μπορούν να μετασχηματίσουν τις ιδέες σε ρεαλιστικές προτάσεις και πειστικό πολιτικό μήνυμα.

Ταυτόχρονα παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που πήρε την απόφαση να συστρατευθεί σε ένα πολιτικό σχέδιο. Δίπλα στο όραμα και τους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να τοποθετήσουμε την τεχνοκρατική δουλειά, ώστε οι ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά και να μετασχηματιστούν σε εφαρμόσιμες πολιτικές.

Έτσι θα κερδηθεί η μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο. Όταν η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία πειστεί ότι τα πράγματα όντως μπορούν να πάνε καλύτερα. Παράλληλα, οι διαδικασίες πρέπει να ανοίξουν και οι μέθοδοι πολιτικής συμμετοχής να εκσυγχρονιστούν, ώστε να δώσουν χώρο έκφρασης, συμμετοχής και δράσης σε όσο τον δυνατόν περισσότερους πολίτες σε μια εποχή που τα ωράρια εργασίας και η επικοινωνία των ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά λόγω των νέων τεχνολογιών.

Η ανανέωση αυτή είναι ένα από τα επίδικα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το αμέσως επόμενο διάστημα με κομβικό σημείο την εκλογή προέδρου από την βάση των μελών.

Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να δώσει ξανά προοπτική στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και οφείλουμε όλες και όλοι να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών ευθυνών μας.

Σχετικά Άρθρα