ΣΥΡΙΖΑ/Άναψαν πάλι τα αίματα-Ο Κασσελάκης “έδιωξε” Θεοχαρόπουλο, τα’ βαλε με Τσίπρα- Έκρηξη Ραγκούση- Άνοιγμα Παπανδρέου

 ΣΥΡΙΖΑ/Άναψαν πάλι τα αίματα-Ο Κασσελάκης “έδιωξε” Θεοχαρόπουλο, τα’ βαλε με Τσίπρα- Έκρηξη Ραγκούση- Άνοιγμα Παπανδρέου

Εκρηκτικό είναι πάλι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, μια μέρα κατά την οποία θα μπορούσε να καταγραφεί στα πολύ θετικά για τον χώρο της κεντροαριστεράς με αφορμή τη “συσπείρωση” στην πρώτη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου Τσίπρα καθώς έδωσαν το παρών στελέχη από όλο το φάσμα του προοδευτικού τόξου. Ωστόσο δύο κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν νέα τρικυμία που προκάλεσαν μέχρι και τη δημόσια έκρηξη του Γιάννη Ραγκούση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο πριν φθάσει στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη άναψε νέες εσωκομματικές φωτιές με την ουσιαστική καρατόμηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από τη βουλευτή Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, να μεταβεί στη Βουλή και να υπογράψει τη λύση της συνεργασίας της με τον πρώην βουλευτή και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

  • Η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει παραδοξότητες καθώς του είχε ζητηθεί κεντρικά να προσφέρει από αυτό το πόστο ενώ κάποιοι μιλούν για εκδικητική κίνηση καθώς ο κ. θεοχαρόπουλος ήταν από αυτούς που ασκούσαν κριτική στην ηγεσία.
  • Είναι η δεύτερη “εκδικητική” απόλυση στελέχους στην οποία προχωράει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα, πριν από μερικούς μήνες.

Η ενέργεια δυναμιτίζει το κλίμα στην Κουμουνδούρου, την ώρα που σύσσωμη η προοδευτική παράταξη βρίσκεται σε αναβρασμό. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση που πάρθηκε σχετίζεται με την εσωτερική λειτουργία του κόμματος. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταλάμβανε θέση επιστημονικού συνεργάτη «χωρίς να έχει παράσχει ποτέ οιοσδήποτε έργο, με συνέπεια η βουλεύτρια Γιώτα Πούλου από την περιφέρεια Βοιωτίας να δυσχεραίνεται στην άσκηση των καθηκόντων της».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γιώτα Πούλου που είναι και τομεάρχισα Εσωτερικών, έχει να φέρει εις πέρας «έναν από τους πιο απαιτητικούς τομείς».

Η αποπομπή Θεοχαρόπουλου όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σφοδρή αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματος.

Δημόσια έκρηξη Ραγκούση

«Είναι ντροπή, είναι κατάντια». Αυτό είπε ο Γιάννης Ραγκούσης στον Βαγγέλη Αποστολάκη μπροστά σε κόσμο και δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια διαλείμματος του συνεδρίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

«Καλά βρε Βαγγέλη, είναι δυνατόν ο Κασσελάκης να απολύει τον Θεοχαρόπουλο επειδή είπε την πολιτική του άποψη;» ακούστηκε να λέει ο Γιάννης Ραγκούσης στον Βαγγέλη Αποστολάκη. «Τι να σου πω, τώρα το είδα κι εγώ από τα σάιτ», απάντησε ο Β. Αποστολάκης. «Είναι ντροπή, είναι κατάντια και να του πεις ότι σου το είπα» ακούστηκε να λέει στο τέλος Γιάννης Ραγκούσης.

Βολές Κασσελάκη σε Τσίπρα

«Εάν η κοινωνία θελήσει να είναι αυτό το νέο κυβερνών σχήμα προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση, γιατί δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, για την πρόταση Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά από κάλπες, με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό.

«Θα είμαι υποψήφιος ακόμη και αν είναι υποψήφιος ο Τσίπρας», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Σε ερώτηση αν φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα και πως σχολιάζει ότι εκείνος κάλεσε τον Αλέξη Χαρίτση στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσκαλέσει το πρώην υπουργικό του συμβούλιο…. Εγώ θέλω να τιμήσω τα πολλά θετικά του στη χώρα».

«Μόρφωμα» χαρακτήρισε τη Νέα Αριστερά. Έκανε επίσης άνοιγμα στην Πλεύση Ελευθερίας λέγοντας: «Τίμια η αποχώρηση Κωνσταντοπούλου που έφυγε για ιδεολογικούς λόγους»

Σε άλλη ερώτηση αν το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι η πρόταση Παππά απάντησε: «Η λύση είναι να συνεργαστούμε εκεί που αλλάζουμε τις ζωές των πολιτών. Σε δύο πεδία, το κοινοβουλευτικό και στη κοινωνία των πολιτών»

Έμμεση θέση πήρε και για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικό brand, αλλά έχει σύγχυση στο τι πιστεύει» και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε και σε ερώτηση για την απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: “Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όμως περνάμε από μία περίοδο που πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές στην κοινοβουλευτική ομάδα και στους επιστημονικούς συμβούλους. Δεν σχολιάζω την συγκεκριμένη υπόθεση. Μόνο οι προτάσεις νόμου και η σωστή κοινοβουλευτική λειτουργία θα πείσει τον κόσμο ότι θα είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον τόπο. Στους επόμενους μήνες θα φτιάξω μία σκιώδη κυβέρνηση για να ξέρει ο ελληνικός λαός με ποιους θα κυβερνήσω. Γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την ‘Ανοιξη”.

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές ξανανοίγει κύκλος εσωστρέφειας με τοποθετήσεις στελεχών.

Αναφερθείς στην απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, o Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τα όργανα. Να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε και προσέθεσε πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος.

Η Μαρία Ρεπούση, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε στο ONE για το ενδεχόμενο συγκρότησης Κεντροαριστερού μετώπου και την σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με αφορμή και την παρουσία της στην εκδήλωση του Ινστιτούτου: «Να υπάρξει Κεντροαριστερό μέτωπο – Δεν μπορεί το παρελθόν να είναι φυλακή για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικα.

«Δεν κάνουμε δουλειά έτσι. Ο ένας δεν θέλω αυτόν, ο άλλος δεν θέλω τον άλλον», είπε δεικτικά. «Χωρίς την συγκρότηση αυτού του μεγάλου πόλου έχουμε μια ελλιπή δημοκρατία, η οποία καθορίζεται από ένα κόμμα και η πίεση σε αυτό προέρχεται από τα δεξιά του όχι από τα Αριστερά του»

«Αν κάποιος γίνει εμπόδιο θα το βρει μπροστά του», σχολίασε η κα Ρεπούση.

  • Μήνυμα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έστειλε στην εκδήλωση και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε σύγκριση της ελληνικής πολιτικής σκηνής με την γαλλική προέβη ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συνέδριο του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στο «Λαϊκό Μέτωπο» που συγκροτούν στη Γαλλία οι αριστεροί, οι πράσινοι, οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές.

Ευχόμενος «Καλή επιτυχία» στον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό νομίζω ότι είναι παράδειγμα».

Ο ίδιος, αστειευόμενος, θύμισε το «Ολαντρέου» στον Αλέξη Τσίπρα, τασσόμενος καθαρά, ωστόσο, υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το ιστορικό χρέος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ολες οι δυνάμεις, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, πράσινες. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνσή μας», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα