Προγραμματικές: Οι ιδιαιτερότητες της πρώτης ολομέλειας της νέας Βουλής – Το τρίπτυχο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη και το μέτρο έκπληξη

 Προγραμματικές: Οι ιδιαιτερότητες της πρώτης ολομέλειας της νέας Βουλής – Το τρίπτυχο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη και το μέτρο έκπληξη

Ανοίγει η αυλαία της Ολομέλειας της Βουλής με την τριήμερη συνεδρίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αναμφισβήτητα, όλα τα «φώτα» θα εστιάσουν στην ομιλία του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης που θα ανακοινώσουν το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Ωστόσο κατά την σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών καθώς οι πρόσφατες εκλογές άλλαξαν κατά πολύ το τοπίο εντός της Βουλής με την είσοδο δυο νέων κομμάτων.

Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των  νεοεισερχόμενων πολιτικών αρχηγών, όπως είναι ο Δημήτρης Νατσιός του κόμματος «Νίκη» και ο Βασίλης Τσίγκας του κόμματος «Σπαρτιάτες», οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιχειρήσουν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο εντός του Κοινοβουλίου. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής, καθώς για πρώτη φορά θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία ως αρχηγός κόμματος.

Βεβαίως, η Ζ. Κωνσταντοπούλου διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία κι έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην Βουλή τόσο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως Πρόεδρος της Βουλής. Ωστόσο σήμερα, για πρώτη φορά θα την δούμε σε έναν διαφορετικό ρόλο από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μετά μάλιστα τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το πως θα αντιμετωπίσει τους πρώην συντρόφους της και νυν πολιτικούς της αντιπάλους. Επίσης, για πρώτη φορά θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία από το βήμα της Ολομέλειας και ο Νίκος Ανδρουλάκης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα η μοναδική φορά που βρέθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης αντιμέτωπος με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων ήταν μόνο στο ντιμπειτ.

  • Παράλληλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Έτσι, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προαλείφονται για την προεδρία.  

Όσον αφορά την κυβερνώσα παράταξη, ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο «την πρώτη τετραετία κάναμε όσα υποσχεθήκαμε» και στη συνέχεια να θέσει τις γενικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνησή του την επόμενη τετραετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τους άξονες της «επόμενης ημέρας» της κυβερνητικής πολιτικής και στην συνέχεια ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύσει τα μέτρα της αρμοδιότητας του. Όπως έχει ήδη τονίσει ο πρωθυπουργός το τρίπτυχο της επόμενης τετραετίας είναι «καλύτεροι μισθοί για όλους, αναβάθμιση του συστήματος υγείας, και αποτελεσματικότερο κράτος».


Σχετικά Άρθρα