Μέτρο έκπληξη από Μητσοτάκη στις Προγραμματικές- “Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, ψηφιακό κράτος, ισχυρή Ελλάδα”

 Μέτρο έκπληξη από Μητσοτάκη στις Προγραμματικές- “Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, ψηφιακό κράτος, ισχυρή Ελλάδα”

Σήμερα, όλο το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει  στις προγραμματικές δηλώσεις. Επι ποδός, βρίσκεται το πρωθυπουργικό επιτελείο ενόψει της αυριανής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο στενός πυρήνας των συνεργατών όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία «αιχμής» για να καθορίσουν το πλαίσιο του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη νέα τετραετία.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά ένα μέτρο «έκπληξη» που θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την τριήμερη συνεδρίαση των προγραμματικών δηλώσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών και για αυτό πέρα από τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, αναζητούν κάτι ακόμα που θα μπορέσει να ανακουφίσει οικονομικά κυρίως τους ασθενέστερους.  

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η θετική πορεία των εσόδων που στο 5μηνο είναι κατά πολύ πάνω από τον στόχο διευκολύνοντας έτσι με τον τρόπο αυτό τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Το σενάριο αυτό «πυροδότησαν» και οι χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg όπου δεσμεύτηκε να αποπληρώσει διετή δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.  

  • Η πρόωρη αποπληρωμή της ελληνικής δανειακής σύμβασης  θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής, σημειώνει το πρακτορείο.

Στο οικονομικό επίπεδο τα βασικά μέτρα έχουν «κλειδώσει» και ο πρωθυπουργός θα θέσει τους άξονες για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και  μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.  Παράλληλα θα μιλήσει στην επόμενη ημέρα της οικονομίας με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, εστιάζοντας σε 4 άξονες: Καλύτεροι μισθοί – Καλύτερη υγεία – Ψηφιακό κράτος – Ισχυρή Ελλάδα.  

Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.  

Σχετικά Άρθρα