Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν βρετανικά μαχητικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν βρετανικά μαχητικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Συντρίμμια από οκτώ βρετανικά μαχητικά αεροπλάνα Hurricane εντοπίστηκαν στο Κίεβο τα οποία αναφέρεται πως είναι από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τα συντρίμμια, τα οποία βρέθηκαν κοντά σε βόμβα που δεν είχε εκραγεί νότια του Κιέβου και χρονολογείται από την ίδια περίοδο, είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή της Γερμανίας το 1941.

“Είναι πολύ σπάνιο να βρεις αυτό το αεροσκάφος στην Ουκρανία”, είπε στο BBC ο Oleks Shtan, πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρείας που ηγείται της ανασκαφής. “Είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της αεροπορίας μας, επειδή δεν έχει βρεθεί κανένα αεροσκάφος δανεισμού εδώ πριν”.

Τα Hurricanes, που κατέρριψαν περισσότερα από τα μισά γερμανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας, ήταν μερικά από τα 3.000 μαχητικά που παραδόθηκαν στην ΕΣΣΔ μεταξύ 1941 και 1944 για να υποστηρίξουν τη σοβιετική πολεμική προσπάθεια.

«Είχαν μια δυνατή, εύκολη στην πτήση μηχανή», λέει ο Shtan.

Σύμφωνα με ιστορικούς, μερικά από αυτά τα αεροσκάφη διαλύθηκαν και θάφτηκαν σκόπιμα μετά τον πόλεμο, έτσι ώστε οι Σοβιετικοί να μην χρειαζόταν να αποπληρώσουν τις ΗΠΑ , καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η Μόσχα έπρεπε να πληρώσει για κάθε δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέμενε άθικτος, αναφέρει ο Guardian.

Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας της Ουκρανίας στοχεύει να συναρμολογήσει εκ νέου τα Hurricanes και να τα εκθέσει.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα