Ποιές κινήσεις ανατροπής εξετάζει ο Τσίπρας: Fast track συνέδριο και εκλογή ηγεσίας- Αντίπαλος ο Τσακαλώτος- Σκέψεις για πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ για Βουλή και δήμους-περιφέρειες

 Ποιές κινήσεις ανατροπής εξετάζει ο Τσίπρας: Fast track συνέδριο και εκλογή ηγεσίας- Αντίπαλος ο Τσακαλώτος- Σκέψεις για πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ για Βουλή και δήμους-περιφέρειες

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να “μονάζει”, απουσιάζοντας τις προηγούμενες δύο ημέρες από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ωστόσο ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση έχει δρομολογηθεί. Η δηλητηριώδης πρόταση του Δημήτρη Βίτσα να αναλάβει ο κ. Τσίπρας “πρόεδρος της Κ.Ο” και άρα να εγκατασταθεί μοντέλο δυαρχίας στο κόμμα αντιμετωπίστηκε ειρωνικά, ωστόσο είναι μία έμμεση επιβεβαίωση πως η εσωκομματικής αντιπολίτευση προτίθεται να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιέζεται να κατέλθει στην διαδικασία απευθείας εκλογής ηγεσίας και νέας Κεντρικής Επιτροπής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όχι γιατί υπάρχει πιθανότητα να τον νικήσει αλλά για να υπάρξει επίσημα καταγραφή συσχετισμών που θα οδηγήσει -όπως επιδιώκουν- σε πολιτική ομηρία και σε αναίρεση της στρατηγικής της διεύρυνσης προς το κέντρο.

Οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνουν με δική τους πρωτοβουλία σχετικό κλίμα με εμφανίσεις στα ΜΜΕ (Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Τεμπονέρας) και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του προέδρου και την σύγκλιση των οργάνων (Εκτελεστικό Γραφείο, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή).

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου και μετά η απευθείας εκλογή ηγεσίας φαίνεται πως μετατίθετεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο μεταξύ, όμως, ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται συγκεκριμένες κινήσεις χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα επιχειρηθεί συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σταθεί εφικτό να αξιοποιηθούν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλέον μόνη της η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό των 50 βουλευτών (π.χ πρόταση δυσπιστίας). Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να αποδέχονται την πρόκληση (Δημ. Μάντζιος, Στ. Ξεκαλάκης),

Εξετάζεται και το fast track σενάριο σύγκλισης του Διαρκούς Συνεδρίου μέσα στον Ιούλιο και απευθείας εκλογή ηγεσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ανακοπεί περαιτέρω απαξίωση πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το έδαφος φαίνεται να υπάρχει στην περιφέρεια Αττικής με την από κοινού υποστήριξη του δημάρχου Ρέντη-Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη (εφόσον το ΠΑΣΟΚ πιέσει τον Γιάννη Σγουρό να αποσυρθεί), ενώ διερευνάται και μία κοινή υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων με πρόσωπο που θα προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη. Σημειώνεται ότι ο καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟ Νίκος Παππάς που είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι τελικά ίσως να μην κατέλθει απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα του εισηγούνται να επιδιώξει και συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να σπάσουν οι πάγοι της προεκλογικής κόντρας και να διερευνηθούν μοντέλα κοινοβουλευτικής ή και πολιτικής συνεργασίας. Δεν είναι εύκολο, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ωστόσο λένε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Συζητείται ακόμα και η επίσημη ένταξη του κόμματος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (σήμερα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και προσκαλείται ως παρατηρητής στις συνόδους του PES)

Τέλος, υπάρχουν στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα που θεωρούν πως εφόσον η εσωκομματική αντιπολίτευση προβάλλει εμπόδια, τότε πρέπει να υπάρξει ουσιαστική επανίδρυση με νέο κόμμα στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς εκείνους που αμφισβητούν και υπονομεύουν την πορεία διεύρυνσης.

Η παρέμβαση Τεμπονέρα που συζητείται

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 πήρε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (28/6) στα Παραπολιτικά FM.

«Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τεμπονέρας.

Ερωτηθείς δε, αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Τι είπε για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια διάσπασης

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε: «Ο Αλ. Τσίπρας είναι ένα ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στη χώρα. Αποτελεί εγγυητή της ενότητας αλλά και εγγυητή της κυβερνητικής προοπτικής άρα θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Όσον αφορά στα σενάρια περί ενδεχομένου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».

«Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει διάσπαση, αλλά επειδή ακριβώς έχουμε μπει σε ένα βαθύ μπλε ή και λίγο μαύρο τούνελ, νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν δημοκρατικά αντανακλαστικά σε όλη την κοινωνία, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρώ ότι αφορά και άλλα κόμματα του δημοκρατικού χώρου προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει. Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα