Η “νάρκη” της Κυριακής- Πώς η “αβεβαιότητα ψήφου” μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής- Τι δείχνει η μέτρηση της MRB

 Η “νάρκη” της Κυριακής- Πώς η “αβεβαιότητα ψήφου” μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής- Τι δείχνει η μέτρηση της MRB

Οι ψηφοφόροι που προτίμησαν την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαϊου είναι πιθανό να κρίνουν την κατανομή του αποτελέσματος την προσεχή Κυριακή, αν και η Ν.Δ εξασφαλίζει, όπως προκύπτει, άνετη αυτοδυναμία με έως και 162 έδρες και μάλιστα με διπλό σκορ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μικρή “νάρκη” κρύβεται στον παρακάτω πίνακα από την μέτρηση της MRB για το newsbomb, ο οποίος δείχνει ποιά εκλογικά ακροατήρια δείχνει “αβεβαιότητα” σχετικά με την προτίμησή τους στις προηγούμενες κάλπες και ως εκ τούτου θεωρείται ότι ένα τμήμα τους μπορεί να κάνει διαφορετική επιλογή στις 25 Ιουνίου.

Ενώ λοιπόν οι πιθανές διαρροές από τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστες, τα τρία παραπάνω κόμματα έχουν αρκετά σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων που δηλώνουν πως δεν είναι βέβαιοι για την επιλογή που έκαναν και ως εκ τούτου, εάν ένα μέρος αυτών αποφασίσει να αλλάξει επιλογή μπορεί να δημιουργήσει ανακατάξεις. Φυσικά, όχι ως προς την σειρά αλλά ως προς την δυναμική του αποτελέσματος.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη μέτρηση της ΜRB είναι η πιθανότητα των πολιτών να αλλάξουν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή στην κάλπη. Εδώ τα πράγματα εμφανίζονται αρκετά ρευστά. Σύμφωνα με τη μέτρηση προκύπτει ότι όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 3,4% σκέφτονται να αλλάξουν την απόφασή τους, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,8%. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δυσκολότερα αφού 15,6% από τους ψηφοφόρους του δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν την απόφασή τους. Δεν είναι βέβαιο προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθούν αυτοί οι ψηφοφόροι, αν και θεωρείται πιθανότερο εάν αρκετά σημαντικό μέρος του να επιλέξει να “ασφαλίσει” και να ενισχύσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ, ενώ ένα άλλο (μάλλον μικρότερο) μέρος ίσως “διορθώσει” την επιλογή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

18,8% για όσους ψήφισαν σήμερα ΚΚΕ δηλώνουν επίσης “αβέβαιοι” και 3,8 για όσους ψήφισαν Ελληνική Λύση. 5,3% για όσους ψήφισαν το κόμμα Νίκη δηλώνουν ότι ενδέχεται να αλλάξουν απόφαση και 33,7% για όσους ψήφισαν το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η αβεβαιότητα ψήφου στην Πλεύση Ελευθερίας είναι πολύ μεγάλη καθώς δείχνει πως ένας στους τρεις ψηφοφόρους της 21ης Μαϊου κάνει δεύτερες σκέψεις, πιθανώς μετά και την “τρικυμία” με τις λίστες και τις καταγγελίες από υποψηφίους κατά της προέδρου του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα