Γεροτζιάφας: Η πολιτική επιλογή της ΝΔ στην Υγεία ακολουθεί τη λογική των μνημονίων

 Γεροτζιάφας: Η πολιτική επιλογή της ΝΔ στην Υγεία ακολουθεί τη λογική των μνημονίων

Για πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να ανοιχθεί χώρος για τους μεγάλους «παίκτες» του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Η πρώτη διάσταση του προβλήματος στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η έλλειψη οικονομικής στήριξης, μία κατάσταση που επιδεινώθηκε βέβαια την εποχή των μνημονίων. Αυτό, αντικειμενικά, δημιουργεί ένα χώρο για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας», σημείωσε. «Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει ή όχι να δώσει λεφτά στο ΕΣΥ, αλλά το αν θα αναπτύξουμε ένα δημόσιο σύστημα τέτοιο ικανό να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν και να μην αφήνει χώρο στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Και αυτή ακριβώς είναι η πολιτική επιλογή της ΝΔ, που ακολουθεί τη λογική των μνημονίων. Συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να ανοιχθεί ο χώρος για την παρέμβαση των μεγάλων “παικτών” του ιδιωτικού τομέα στην υγεία», ανέφερε.

«Αν δεν γίνουν λειτουργικές τομές, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγκεντροποίηση στη λήψη των αποφάσεων, διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, στις αγορές των υλικών, όσα χρήματα και αν πέσουν στο σύστημα υγείας, θα πέσουν σε ένα πηγάδι δίχως πάτο», τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Η βάση του συστήματος, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι πολύ ισχνή», πρόσθεσε. «Το ερώτημα για την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είναι αν θα γίνει συγκροτημένα, δίκαια και με διαφάνεια ή αν θα γίνει με όρους άγριας αγοράς, δηλαδή όποιος προλάβει από τον ιδιωτικό τομέα να σπεύσει να πάρει το κομμάτι της πίτας που θα είναι πιο κερδοφόρο. Και ό,τι δεν είναι τόσο κερδοφόρο να μείνει λιγότερο ανεπτυγμένο. Με τους πολίτες να είναι αυτοί που θα την πληρώσουν, οι οποίοι είτε για λόγους γεωγραφικούς είτε για λόγους οικονομικούς, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», δήλωσε.

«Εδώ είναι η διαφορά στο πρόγραμμά μας με τη ΝΔ. Στην αντίληψη της ΝΔ, η πρωτοβάθμια φροντίδα οργανώνεται με το μοντέλο της αγοράς. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος ιδιώτης στην υγεία θα πάει να φτιάξει μια δομή στη Μύκονο, εκεί που ξέρει ότι θα υπάρξει κέρδος, αλλά στην Ικαρία δεν θα κάνει το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα αναπτυχθούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην περιφέρεια, σημείωσε: «το ζήτημα είναι το πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς και νοσηλευτές, πώς θα δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα». «Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, ώστε ο γιατρός να απολαμβάνει αυτά που έχει κάθε τόπος να προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα να μην μείνει και αποκομμένος από την επιστήμη του. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η νέα τεχνολογία. Χρειάζεται να ξέρει, ας πούμε, ένας γιατρός ότι δεν θα πηγαίνει απλά στο ιατρείο του 9 με 5, αλλά παράλληλα, στη διάρκεια του 24ωρου, θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύεται, να μιλά με τους συναδέλφους του, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη του και να ανανεώνει αυτό που κάνει, να συμμετέχει σε διαδικτυακά μαθήματα. Και αυτά χωρίς να υπάρχει οικονομικό κόστος για τον ίδιο, αλλά και χωρίς να παρεμβάλλεται μια εταιρεία φαρμάκου που έχει στόχο το marketing και τις πωλήσεις», τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Όταν, επίσης, θα μπορεί να διασφαλιστεί ένα σπίτι και ένας ικανοποιητικός μισθός, τότε όλο αυτό το πλαίσιο θα δώσει κίνητρα και θα είναι η βάση για την υγειονομική ενίσχυση της περιφέρειας», ανέφερε στο Euronews.

Σχετικά Άρθρα