“Kαμπανάκι” Λέκκα: Δεν έχει ελεγχθεί η στατική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων – Γιατί ο Παπαδόπουλος μιλά για “σεισμική άπνοια”

 “Kαμπανάκι” Λέκκα: Δεν έχει ελεγχθεί η στατική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων – Γιατί ο Παπαδόπουλος μιλά για “σεισμική άπνοια”

«Η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί» για την αντοχή τους σε σεισμό, τόνισε από το βήμα της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ υπογράμμισε την σπουδαιότητα που έχει η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Ο καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο προσεισμικός Έλεγχος είναι ένα πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κτιρίων να μην έχει ελεγχθεί

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου αποτελείται από δύο στάδια, τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο και τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο των δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών».

Ο καθηγητής περιέγραψε ότι ο «Πρωτοβάθμιος Έλεγχος αφορά στην διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται στην βάση δεδομένων, που χειρίζεται ο ΟΑΣΠ, και βαθμονομούνται. Τα αποτελέσματα αυτής της βαθμονόμησης, καθορίζουν την προτεραιότητα για τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο».

Παράλληλα ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 35 εκ. ευρώ και σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτήρια που έχει δοθεί προτεραιότητα.

Σχετικά με την χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε πως πρέπει να μπει η πολιτική προστασία σε πρώτο πλάνο, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα είναι στο μέλλον σφοδρότερες.

Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

Ανάρτηση για το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί από τον Νοέμβριο του 2021 έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για «σεισμική άπνοια στη χώρα που συνεχίζεται».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωνει στην ανάρτησή του ότι στο διάστημα αυτό έχουν σημειωθεί μόνο τέσσερις σεισμοί από 5,5 έως 5,9 Ρίχτερ ενώ, όπως σημειώνει, «από τη μακροχρόνια στατιστική αναμέναμε να γίνουν 2 σεισμοί με Μ=6 και πάνω και 8 σεισμοί με Μ=5.5 έως 5.9».

Κάτα τον σεισμολόγο «διανύουμε περίοδο σεισμικής ύφεσης οφειλόμενη στο ότι στη διετία 2020-2021 είχαμε 6 ισχυρούς σεισμούς με Μ=6 ή μεγαλύτερο, δλδ 3 φορές παραπάνω από τις προβλέψεις της μέσης στατιστικής».

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει ο επόμενος ισχυρός σεισμός. Η καλύτερη άμυνα είναι η τήρηση των κανονισμών, ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, η προετοιμασία, η πρόληψη, η ενημέρωση» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Σχετικά Άρθρα