Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Το 2017 αφαίρεσαν μάζα τριχών από 8χρονη άνω του ενός κιλού

 Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Το 2017 αφαίρεσαν μάζα τριχών από 8χρονη άνω του ενός κιλού

Η παρατηρητικότητα μιας γιατρού, όταν έφτασε στα επείγοντα κλινικής στη Θεσσαλονίκη ένα 14χρονο κορίτσι με πόνους στο στομάχι, ήταν αυτή που έλυσε ένα μυστήριο πολλών ετών. Πίσω στο 2017 οι γιατροί στο νοσοκομείο Πεντέλης, είχαν βγάλει μέσα από το στομάχι μιας 8χρονης μια μάζα από τρίχες που ζύγιζε ένα κιλό και 200 γραμμάρια.

«Βγάλαμε λοιπόν μια κοτσίδα, σαν ολόκληρη χαίτη ήταν. Πρέπει να έφτανε τα 2 κιλά. Λογικά πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα», λέει γιατρός του νοσοκομείου.

Τι μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο

«Γίνεται όταν κάποιος στρεσάρετε, χαλαρώνει ή λειτουργεί αυτοκαταστροφικά», είπε στο MEGA, η Ναταλί Βέλτση, ψυχολόγος.

Ανήκει στο φάσμα της αγχώδους διαταραχής και συγκεκριμένα είναι ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή».

Σύμφωνα με την κ. Βέλτση, η τριχοτιλλομανία «είναι ένα πιο σπάνιο είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής».

Για να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά, οι πάσχοντες «θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους».

Περιπτώσεις στο εξωτερικό

Και στο εξωτερικό όμως υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις του συνδρόμου.

Ένα κορίτσι στην προεφηβεία, άρχισε να αφαιρεί τρίχες από τα μαλλιά της. Το έκανε ασυναίσθητα την ώρα που έβλεπε τηλεόραση ή την ώρα που έγραφε κάποιο τεστ στο σχολείο.

«Νιώθεις ότι είσαι πιο ξέγνοιαστη όταν είσαι 5 ετών σε σύγκριση με το όταν είσαι 11. Όταν είσαι 5 ετών, είσαι χαρούμενη και τίποτα δε σε επηρεάζει».

Τα κορίτσια στην πέμπτη δημοτικού μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά θα πει η μητέρα της, εξηγώντας πως η κόρη της δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τέτοια διαταραχή.

«Περισσότερες από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, κυρίως γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυτό το παράξενο βασανιστήριο».

Τριχοτιλλομανία αντιμετωπίζει και η Ρεμπέκκα από την ηλικία των 6.

«Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τη Ρεμπέκκα από το να τραβά τα μαλλιά της. Ούτε κι αν τα τυλίγει σε τιρμπάνι, ούτε αν βάζει στα φρύδια της βαζελίνη. Ακόμα και οι πιο ακραίες λύσεις πάνε στράφι».

Δεν σταμάτησε ακόμα και όταν πήρε την απόφαση να ξυρίσει τα μαλλιά της.

«Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου είπα ‘αυτό ήταν. Τα μαλλιά έφυγαν. Δε θα τα ξανατραβήξω’. Και μετά άρχισα να τραβάω τα φρύδια μου. Τα κατακρεούργησα μέσα σε μια εβδομάδα. Νιώθω ότι θα τραβάω μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω».

Οι γιατροί εξηγούν πως η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά τους ή τις βλεφαρίδες τους, όπως παραδέχτηκε πως έκανε στο παρελθόν η ηθοποιός Ολίβια Μουν αλλά και το αγγελάκι της Victoria Secret Σάρα Σαμπάιο, που έκανε και σχετική ανάρτηση στο Instagram.

«Στα 15 μου ξεκίνησα να τραβάω τις βλεφαρίδες μου και σχεδόν αμέσως άρχισα να μαδάω και τα φρύδια μου. Τα επεισόδια χειροτέρευαν όταν είχα στρες ή όταν έβλεπα τηλεόραση ή διάβαζα κάποιο βιβλίο. Πάντα να είστε καλοί με τα άτομα που πάσχουν από τριχοτιλλομανία και να μην κρίνετε. Είναι μια ψυχική διαταραχή».

Το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» είναι ένα βήμα παρακάτω, αφού οι ασθενείς εκτός του ότι αφαιρούν τις τρίχες τους, τις καταπίνουν, κάτι που μπορεί να τους στοιχίσει μέχρι και τη ζωή τους.

Σχετικά Άρθρα