Πανελλαδικές: Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Περισσότεροι από 20.000 θα αποκλειστούν λόγω ΕΒΕ και θα οδηγηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση

 Πανελλαδικές: Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Περισσότεροι από 20.000 θα αποκλειστούν λόγω ΕΒΕ και θα οδηγηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στα βαθμολογικά κέντρα. Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2023, και λίγο πριν τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις περί τα τέλη Ιουλίου έως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, δηλαδή, νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Τα φετινά θέματα δε διέφεραν στο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, και έτσι δεν αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή στις βαθμολογίες.

  • Η  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα κόψει και φέτος ικανό αριθμό εισακτέων θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, δεδομένου ότι επηρεάζεται από την επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Η ΕΒΕ αναμένεται να αποκλείσει περισσότερους 20.000 υποψηφίους και θα τους οδηγήσει στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως και πέρσι οπότε ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 40.000.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά η ΕΒΕ για το 1ο Πεδίο ήταν 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62. Για το 4ο Πεδίο η ΕΒΕ διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες, δηλαδή τη χαμηλότερη.

Η πρώτη εκτίμηση για το πως θα διαμορφωθεί η ΕΒΕ μπορεί να προκύψει αφού λάβουμε υπόψη μας το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα: σταθερότητα αναμένεται στο πρώτο και το δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

  • Στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Επιστημών) δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το σχεδόν ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.
  • Στο 2ο πεδίο (Θετικών Επιστημών) δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Στο 3ο Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής), όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων που διεκδικούν μια θέση στις Ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες Σχολές, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αλλά όχι μακριά από τα περσινά επίπεδα. Αιτία είναι η δυσκολία στο μάθημα της Βιολογίας.
  • Στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), αναμένονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδος στις υψηλές.

Σχετικά Άρθρα