Επίσκεψη του Διευθυντή της CIA στην Αθήνα – “Παραγωγικές” συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

 Επίσκεψη του Διευθυντή της CIA στην Αθήνα – “Παραγωγικές” συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Περιοδεία η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, γίνεται στη σκιά της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, με την ένταση στο Κόσοβο να επιστρέφει, αλλά και σε περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία παραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται η στάση του διευθυντή της CIA και στην Αθήνα, μία επίσκεψη που πέρασε κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας.

Ο Μπερνς βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη και πέρασε τη μέρα του πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με στελέχη «υπηρεσιών». Συναντήσεις, οι οποίες έμειναν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, ωστόσο σύμφωνα με τα «Νέα» ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Με τον διευθυντή της CIA να αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από την Ελλάδα για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του απόλυτα ικανοποιημένος.

Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», η άφιξη Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και αντανακλά την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο».

Για τις ΗΠΑ άλλωστε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και δη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αμερικανούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες που να μπορεί η Ουάσιγκτον να βασιστεί, αντίθετα στην Αθήνα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν».

Με τον ρόλο της Ελλάδας να καθίσταται γεωστρατηγικά ιδιαίτερα σημαντικός και για το ΝΑΤΟ, αφού έχει μετατραπεί στο κέντρο της «εφοδιαστικής επιμελητείας» για τον στρατό και οι ΗΠΑ έχουν πλέον επεκταθεί σε οκτώ βάσεις επί ελληνικού εδάφους στις οποίες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων αυτών η Αθήνα καθίσταται ένας σημαντικός και κυρίως «προβλέψιμος» σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Σημειώνουν δε τον ρόλο και τις σχέσεις της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με χώρες της Μέσης Ανατολής, που την καθιστούν παράλληλα με τη συμμετοχή και τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ ένα κράτος που αξίζει τον σεβασμό.

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από αρμόδιους παράγοντες ως απότοκη των παραπάνω και στο πλαίσιο μιας «παρέλασης» αμερικανών αξιωματούχων, βουλευτών, στρατιωτικών και παραγόντων, που αντανακλούν την απόλυτη ταύτιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και την πραγματική αναβάθμιση των σχέσεων. Στην Αθήνα άλλωστε θα βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούνιο, προκειμένου να συμμετάσχει στο φετινό SNF Nostos Conference του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) – με τις υψηλόβαθμες επισκέψεις, μάλιστα, να θεωρείται ότι θα έχουν συνέχεια.

Ο Μπερνς βρέθηκε στην Αθήνα λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και την επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να κρατήσει την Αγκυρα υπό δυτική επιρροή. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Ερντογάν κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πως η «παρέμβαση της Δύσης εναντίον του ήταν άδικη».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε στη συζήτησή του με τον Μπάιντεν και το ζήτημα των F-16 με τον αμερικανό πρόεδρο να θέτει από την πλευρά του το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν παραμένει ανοικτή για την προσεχή εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις κινήσεις καλής θέλησης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα.

Σχετικά Άρθρα