Παιδοκαρδιοχειρούργος: Έγγραφο ντοκουμέντο για τους θανάτους παιδιών – Κύμα συμπαράστασης στον γιατρό από γονείς

 Παιδοκαρδιοχειρούργος: Έγγραφο ντοκουμέντο για τους θανάτους παιδιών – Κύμα συμπαράστασης στον γιατρό από γονείς

Πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, όπως λένε οι γιατροί, είναι να βλέπουν ποια είναι η στατιστική των κλινικών και των ιατρών, προκειμένου να διαπιστώνεται αν είναι πάνω από το όριο του 3-4% που είναι και το ποσοστό θνησιμότητας για τα παιδιά με καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε στο MEGA ότι φαίνεται να υπάρχει αλληλογραφία που εντάσσεται στην δικογραφία. Πρόκειται για ένα έγγραφο που έχει σταλεί από τις 29/5 /2023 από το Γραφείο της Α’ ΥΠΕ Αττικής προς το Υπουργείο Υγείας κι αναφέρει:

«Ως προς το αντικείμενο του θέματος, αναφορικά με λειτουργία Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΓΝΠ ‘Η Αγία Σοφία και ειδικότερα για τη συμμετοχή του Καρδιοχειρουργού, στο εν λόγω νοσοκομείο, αναφέρουμε ακολούθως:

»Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2021 (συγκεκριμένα την 05.05.2021) υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση από τον … και τους καρδιοχειρουργούς του κέντρου, (30) παιδιά, με συμπλοκές καρδιοπάθειες, είτε για χειρουργική διόρθωση παλαιότερα με εμφάνιση μετεγχειρητικών προβλημάτων τα οποία απαιτούσαν εκ νέου χειρουργική επέμβαση.

»Εκ των ανωτέρω περιστατικών παρατηρήθηκαν (4) θάνατοι στη χειρουργική και άμεση χειρουργική περίοδο. Ένας ασθενής κατέληξε στο χειρουργείο λόγω κολποκοιλιακής επικοινωνίας και σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης και τρεις ασθενείς στην καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα.

»Ένας ασθενής απεβίωσε 8 μήνες μετά τη χειρουργική διόρθωση, αφού είχε εξέλθει του νοσοκομείου, ενώ ένας άλλος ασθενής απεβίωσε (11,5) μήνες μετά από τη χειρουργική διόρθωση, παραμένοντας νοσηλευόμενος στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου».

Κύμα συμπαράστασης από γονείς των οποίων τα παιδιά σώθηκαν από τον γιατρό

Είναι η Ζέφη Φουρναράκη. Ήταν 6 μηνών έγκυος όταν οι γιατροί τής είπαν πως το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από μια σπάνια καρδιολογική πάθηση.

«Και με ρώτησε και ο γιατρός αν θα ήθελα να το κρατήσω το παιδί ή όχι. Ήταν πολύ σκληρό και να κολυμπήσω σε άδυτα νερά, δεν ήξερα πού θα βγει αυτό».

Η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, έγινε ο απόλυτος εφιάλτης για την ίδια. Στην αναζήτηση καρδιοχειρουργού να αναλάβει τη δύσκολη περίπτωση του αγέννητου παιδιού της, τρόμαξε, όπως λέει, από την ψυχρότητα που συνάντησε.

«Μου βγάζανε ταρίφα. Μιλάγανε σαν κάτι πολύ απλό, ψυχρό. 12.000 – 15.000 ευρώ».

«Ανατριχιάζω…»

Και τότε συνάντησε τον 63χρονο παιδοκαρδιοχειρουργό από τη Γενεύη, τον ίδιο που ελέγχεται σήμερα για τον θάνατο 15 παιδιών. Για εκείνην ήταν γιατρός και ψυχολόγος μαζί και το 2016 έσωσε, όπως είπε στην εκπομπή LIVE NEWS, τον νεογέννητο γιο της.

«Μου είπε ‘τώρα θα ζήσεις και θα χαρείς την εγκυμοσύνη σου. Θα φτιάξεις το δωμάτιο του μωρού και όλα θα πάνε καλά’. Σας το λέω και ανατριχιάζω. Ο σωτήρας μας, γιατί εκτός από την καρδιά του παιδιού, μου έκανε καλά και τη δική μου και του μπαμπά του».

«Τον έσωσε μέσα σε 15 λεπτά»

«Όταν αντίκρισα τον Απόστολο, χώραγε στη χούφτα μου, ήταν τόσο εύθραυστος και έβλεπες μια τεράστια τομή και λες σε τι υποβλήθηκε το παιδί μου. Μέσα σε 15 λεπτά, το παιδί διορθώθηκε».

Ο Απόστολος σήμερα, 7 χρόνια μετά το χειρουργείο, είναι ένα παιδί υγιέστατο, με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν ανά τακτά διαστήματα να λένε πως η καρδιά του λειτουργεί φυσιολογικά.

«Το παιδί είναι 7 ετών και αθλείται. Παίζει ποδόσφαιρο, παίζει πόλο».

«Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ από αυτά που έχουν ειπωθεί. Δεν είναι ένας γιατρός που κοιτάει την αμοιβή, έχει βοηθήσει πολλά παιδιά, ακόμα και αυτά που δεν μπορούσαν οικονομικά να χειρουργηθούν και να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα, εγώ πλήρωσα μόνο τα νοσήλια της κλινικής, ο γιατρός δεν πήρε καμία αμοιβή και σε πολλές περιπτώσεις προσέφερε και τα νοσήλια», συμπλήρωσε η ίδια.

«Έχω χάσει τον ύπνο μου»

Κι ενώ η κ. Φουρναράκη είπε στο LIVE NEWS πως αυτός ο γιατρός που σήμερα κατηγορείται από άλλους γονείς για πλημμελείς ενέργειες είναι ο σωτήρας της, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για το ποιοι είναι τελικά οι γονείς που υπογράφουν την επίμαχη επιστολή.

«Ειλικρινά έχω χάσει τον ύπνο μου γιατί αυτόν τον άνθρωπο τον έχω τόσο ψηλά».

Ο Θανάσης Καρτσιούνης είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Εξιστόρησε στην εκπομπή LIVE NEWS την περιπέτεια υγείας του γιου του που τον οδήγησε μέχρι τη Βοστώνη, εκεί όπου οι γιατροί του ζητούσαν 350.000 ευρώ, με το παιδί τελικά να χειρουργείται δωρεάν από τον 63χρονο γιατρό στην Ελλάδα.

«Καθηγητές πανεπιστημίου στην Ελλάδα μου είπαν ‘συγγνώμη αγόρι μου που θα στο πω έτσι, μη δίνεις τα ωραία σου λεφτά στη Βοστώνη. Δε θα υπάρξει αποτέλεσμα’. Από εκεί που όλοι μας έλεγαν το παιδί θα πεθάνει, όχι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι 5,5 ετών και παίζει σε ποδοσφαιρική ομάδα».

«Βάζω το χέρι μου στη φωτιά»

Ο 63χρονος παιδοκαρδιοχειρουργός, εκτός από την Ελλάδα, έχει χειρουργήσει δεκάδες παιδιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και της Κύπρου, με τον πρώην υπουργό Υγείας, Σταύρο Μαλά, να λέει στην εκπομπή LIVE NEWS πως βάζει το χέρι του στη φωτιά για τον συγκεκριμένο γιατρό.

«Ξεκάθαρα. Και δεν το λέω συχνά. Ειδικά για γιατρούς. Γι’ αυτόν τον γιατρό το λέω. Στην καρδιοχειρουργική παίζονται πολλά λεφτά οπότε όταν έρχεται κάποιος και προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν, ε τους χαλάει τη σούπα».

Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα