Μητσοτάκης/Αλλαγή στρατηγικής με ΝΙΚΗ – Τα limit up και limit down ενόψει ενισχυμένης αναλογικής – Πηγή ανησυχίας το 41%

 Μητσοτάκης/Αλλαγή στρατηγικής με ΝΙΚΗ – Τα limit up και limit down ενόψει ενισχυμένης αναλογικής – Πηγή ανησυχίας το 41%

Η αριθμητική της κάλπης είναι αμείλικτη. Μάλιστα, το γεγονός πως ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου, αναγκάζει το στρατηγείο της Πειραιώς να λαμβάνει τα μέτρα του για όλα τα πιθανά limit up και limit down που μπορεί να δώσει η κάλπη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό απο τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Για αυτό η ΝΔ ποντάρει τα μέγιστα στην αποσυσπείωση του κόμματος Νίκη το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς έχει αποφασίσει να μην κάνει καμία αναφορά στο κόμμα Νίκη, αλλά να «πλαγιοκοπήσει» με στοχευμένες αναφορές προς τους ψηφοφόρους του.

  • Το σκεπτικό της απόφασης αυτής είναι πως δεν θέλουν να ενισχύσουν το συγκεκριμένο κόμμα προσδίδοντας του αντισυστημικά χαρακτηριστικά αλλά ούτε και να του δώσουν «χώρο ύπαρξης» στο δημόσιο διάλογο που ενδεχομένως να λειτουργήσει ως «διαφήμιση». 

Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα υπάρχουν στην επόμενη Βουλή τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Υπολογίζεται ότι με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό άνω του 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει στο 38,5% και με επτακομματική αγγίζει σχεδόν το 40%. Υπο αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ δεν έχει περιθώρια για σημαντικές απώλειες στην δεύτερη κάλπη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε του ομηλία υπογραμμίζει τον κίνδυνο του εφυσυχασμού. 

  • Κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως το εντυπωσιακό ποσοστό του 41% που κέρδισε η ΝΔ στην πρώτη εκλογική μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το χρησιμοποιούν ως «φόβητρο» προς τους ψηφοφόρους με τον ισχυρισμό πως η «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταλήσει την Δημοκρατία. 

«Αν είχαν πάρει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας τότε θα μιλούσαν για «νίκη του λαού» σχολιάζουν χαρακτηριστικά κι επισημαίνουν πως το 1996, το 2000 και το 2009 το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε άνετη αυτοδυναμία με ποσοστά εκλογής 41,49%, 43,79% και 43,92%, αντίστοιχα. Τονίζουν μάλιστα πως η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο την πιο αυθεντική έκφρασης της, δηλαδή την κάλπη.  

Απαντώντας στη δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου πως «οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας είναι σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα» αναφέρουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πιστοποιητικά δημοκρατικότητας, ενώ έχει επιβάλει σιωπητήριο ακόμη και στα στελέχη του»

Σχετικά Άρθρα