Μητσοτάκης/Στόχος αυτοδυναμίας – Γιατί η μείωση του ποσοστού της πρώτης κάλπης προκαλεί ανησυχία – Ο ρόλος των κομμάτων στο όριο του 3%

 Μητσοτάκης/Στόχος αυτοδυναμίας – Γιατί η μείωση του ποσοστού της πρώτης κάλπης προκαλεί ανησυχία – Ο ρόλος των κομμάτων στο όριο του 3%

Απο την Πειραιώς κινούνται στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες τονίζοντας πως η αυτοδυναμία της ΝΔ και η σταθερότητα της κυβέρνηση θα κριθούν στις 25 Ιουνίου. Με τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει επιτακτικά στον δημόσιο διάλογο το διακύβευμα των επόμενων εκλογών κρατώντας σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να θέσει εκ νέου το δίλημμα των επόμενων εκλογών λέγοντας πως το βασικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών είναι το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος, δηλαδή αν θα υπάρξει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση

  • Παράλληλα, θα κάνει και νέο άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους ζητώντας τους να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους προς τη ΝΔ και θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους πολίτες τους κινδύνους του νέου εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής.

Συνοπτικά, θα τονίσει πως υπάρχει ο κίνδυνος αν η ΝΔ πέσει κάτω απο το 41% που άγγιξε η ΝΔ στις πρώτες κάλπες και παράλληλα δύο κόμματα περάσουν τον πύχη του 3% και μπούνε στην Βουλή, τότε δύσκολα θα κερδίσει την αυτοδυναμία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη του προεξόφλησε το γεγονός πως η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική λέγοντας πως “η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής, ειδικά στην περίπτωση -πολύ πιθανή- που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή, λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και -αν έχουμε εφτά ή και οκτώ κόμματα στη Βουλή- να πλησιάζει ουσιαστικά το ποσοστό το οποίο πήραμε”.

  • Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να καλέσει τους πολίτες να μην ενισχύσουν τα δυο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που διαγκωνίζονται για ποιος απο τους δύο θα έχει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή. 

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη πως δεν πρόκειται να συγκυβενήσει με την ΝΔ ακόμα κι αν λείπει ένας βουλευτής για να σχηματίσει κυβέρνηση, απο την Πειραιώς εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ στήνει ένα αντι-ΝΔ μέτωπο και σηκώνουν τους τόνους.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης αναμασά όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας τα οποία κρίθηκαν και απορρίφθηκαν από τους πολίτες. Προσπαθεί να λανσάρει τις δικές του επιθυμίες ως ανάγκη για τη χώρα, εκφράζοντας άλλη μια καινοφανή θεωρία: Ότι οι πολίτες ψηφίζουν στις 25 Ιουνίου για Αντιπολίτευση, ενώ αυτό που κρίνεται είναι το αν η χώρα μας θα έχει μια αυτοδύναμη ισχυρή Κυβέρνηση τετραετίας. Είναι προφανές ότι μοναδικός στόχος του είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν μας αφορά και σίγουρα  δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες”. 

Σχετικά Άρθρα