Κούλογλου: Κοινή προσπάθεια για να αποτραπεί ή να περιοριστεί η παντοδυναμία ΝΔ και Μητσοτάκη

 Κούλογλου: Κοινή προσπάθεια για να αποτραπεί ή να περιοριστεί η παντοδυναμία ΝΔ και Μητσοτάκη

«Η δημοκρατική παράταξη αυτή τη στιγμή δε θα έπρεπε να τσακώνεται μεταξύ της, ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμάτι της, μεταξύ τους, αλλά να στοχεύει σε μια κοινή προσπάθεια για να αποτρέψει την αυτοδυναμία ή να τουλάχιστον να περιορίσει την παντοδυναμία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο OPEN. «Αποδείχθηκε ότι ακόμη και όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν παντοδύναμος κινήθηκε με πρωτοφανή αλαζονεία, όπως στις απευθείας αναθέσεις ή τις υποκλοπές…Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει όντας παντοδύναμος», συμπλήρωσε. 

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως «ούτε ο λαός φταίει επειδή δήθεν συντηρητικοποίηθηκε, ούτε τα άλλα κόμματα για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, δεν τις κέρδισε η ΝΔ. Το αποτέλεσμα ήταν προβλεπτό εδώ και δυο χρόνια. Στα μέσα της θητείας μιας κυβέρνησης κρίνεται το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτός και αν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι οριακές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί δεν υλοποίησε αυτό που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματίσει το κόμμα σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο για το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από την κεντρική επιτροπή ή από τη βάση. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν, εκτός από ένα στενό κομματικό πυρήνα. Τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, όπως η παιδεία, η ακρίβεια, η υγεία, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα».

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η ΝΔ είχε ένα αφήγημα. Είπε ότι μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, λίστα Πέτσα, απευθείας αναθέσεις, κλπ, αλλά εξασφαλίζουμε σταθερότητα. Οι αντίπαλοι υπόσχονται αστάθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπόρεσε να διαμορφώσει αφήγημα. Ο κόσμος πάει στην κάλπη να ψηφίσει για το πως θα κυβερνηθεί. Δεν πάει να ψηφίσει ένα κόμμα που λέει πως θα ψάξει συμμαχίες με άλλα κόμματα που δε το θέλουν κιόλας. Αυτή η πολιτική ήταν αυτοκτονική και το 20% το απέδειξε», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των επόμενων εκλογών, πρέπει να πάει αριστερά ή προς το κέντρο, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «πρέπει να κινηθεί σοβαρά, οργανωμένα και επαγγελματικά. Πρέπει να βρει δυο επικοινωνιολόγους, να του αναλύουν τις μετρήσεις, που πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί. Με βάση αυτές τις αναλύσεις και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος πρέπει να αναπτύξει τις κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες και στρατηγική για να ανακάμψει».

Ωστόσο, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, τότε το ζήτημα της φυσιογνωμίας του και της ηγεσίας του πρέπει να επανεξεταστεί. Ο Τσίπρας ήταν αυτός που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χαμηλά και τον έφτασε ψηλά. Δε πρέπει να φορτωθεί προσωπικά την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του κόμματος και της παντοδυναμίας της Δεξιάς».

Σχετικά Άρθρα