Ουκρανία: Συνελήφθη για δωροδοκία ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου

 Ουκρανία: Συνελήφθη για δωροδοκία ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας, Βσεβόλοντ Κνιάζεφ, παύθηκε από τα καθήκοντα του καθώς συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία, την οποία οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη υπόθεση όλων των εποχών. Η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο του μετά την σύλληψη του από τις αρμόδιες αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι 140 ψήφοι υπέρ και οι δύο κατά, άνοιξαν τον δρόμο για την αποπομπή του προέδρου από το δικαστήριο χωρίς να του αφαιρεθεί η ιδιότητα του δικαστή, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Το Κίεβο έχει εντείνει τις προσπάθειές του να πατάξει τη διαφθορά παρά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ολεξάντερ Ομελτσένκο, εισαγγελέας στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAPO), δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου συνελήφθη στο πλαίσιο ύποπτου σχεδίου δωροδοκίας.

«Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει τεθεί υπό κράτηση και λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο άλλων ατόμων για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ομελτσένκο σε κοινή ενημέρωση με την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU).

Η εν λόγω υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με μεγάλο ποσό σε μετρητά πάνω σε καναπέ και ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ύποπτος για δωροληψία ύψους 2,7 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Κνιάζεφ ανέλαβε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας τον Οκτώβριο του 2021.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Σεμιόν Κριβονός, δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση σε υψηλό επίπεδο, στην οποία εμπλέκονται ουκρανικές υπηρεσίες που καταπολεμούν τη διαφθορά.

«Δείχνουμε μέσα από πραγματικές υποθέσεις, πραγματικές πράξεις, ποια είναι η προτεραιότητά μας: είναι η κορυφαία διαφθορά, είναι οι εγκληματικές οργανώσεις στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας», είπε.

Ο Κριβονός δήλωσε ότι η δωροδοκία καταβλήθηκε για έκδοση απόφασης υπέρ του χρηματοπιστωτικού ομίλου Finance and Credit, που ανήκει στον επιφανή επιχειρηματία Κονστιαντίν Ζεβάγκο και μπορεί να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πίεσης προς το δικαστήριο. Ο Ζεβάγκο αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει υποσχεθεί επανειλημμένα πως θα πατάξει την κουλτούρα της διαφθοράς και των δωροδοκιών, που θεωρείται ενδημική, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο και στις κρατικές υπηρεσίες. Ο κ. Ζελένσκι θέλει να δείξει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ελπίζει να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράσινο φως για την έναρξή τους εντός του 2023.

Σχετικά Άρθρα