Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν Κιλιτσντάρογλου

 Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν Κιλιτσντάρογλου

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ως η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια που εκπροσωπείται στην ΕΕ, υποστηρίζει τη δέσμευση του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας της Τουρκίας με την ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το PES.

Ο ΚΙλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο ηγέτης του συνεργαζόμενου κόμματος, μέλους του PES CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) στην Τουρκία και ο ενιαίος υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, δεσμεύτηκε να εκπληρώσει ταχέως τα εναπομείναντα σημεία αναφοράς για την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ώστε να χορηγηθεί στους Τούρκους πολίτες η δυνατότητα ταξιδιού χωρίς θεώρηση.

Το PES πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Τουρκική Δημοκρατία να αγωνιστεί για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα – ζωτικές πτυχές που μπορούν να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες και να επανέλθει στην πορεία της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση του PES.

«Ενόψει των κρίσιμων εκλογών της Τουρκίας την επόμενη Κυριακή, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το CHP και η ενωμένη αντιπολίτευση αποτελούν φάρο ελπίδας για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη συνεργασία και την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη» δήλωσε ο Εκτελεστικός Γενικός Γραμματέας της PES, Τζιάκομο Φίλιμπεκ.

«Σε αυτό το πνεύμα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπολογίζουμε στο CHP και στην ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου για να συνεχίσουμε να προχωρούμε προς την επίτευξη των υπόλοιπων -και πολύ κρίσιμων- κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας. Για εμάς τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και προοδευτικούς, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος εταίρος. Υποστηρίζουμε όλα τα βήματα που μπορούν να φέρουν τη χώρα πιο κοντά στις θεμελιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε».

Διαφωνίες με Τσαβούσογλου

Το PES διαφωνεί με τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέχοντος στελέχους του AKP, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν γρήγορα τα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Αυτό αντικατοπτρίζει σαφή έλλειψη οράματος και γνώσης σχετικά με την πολιτική και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ο πρόεδρος Ερντογάν και το αυταρχικό του στυλ που έσπρωξε τη χώρα μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και σταμάτησε εντελώς την ενταξιακή διαδικασία.

Για να της χορηγηθεί πρόσβαση χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν, η ΕΕ ζήτησε από την Τουρκία να πληροί 72 κριτήρια. Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει εκπληρώσει μόνο τα 67 από αυτά τα κριτήρια, ενώ πέντε βασικά κριτήρια δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Μεταξύ των υπόλοιπων κριτηρίων που είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν, η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς, να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα με τα πρότυπα της ΕΕ, να συνάψει συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με την Ευρωπόλ και να προσφέρει αποτελεσματική δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι επερχόμενες προεδρικές και γενικές εκλογές της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, θα είναι καθοριστικές για τον επί μακρόν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του AKP.

Η ενωτική εκστρατεία της αντιπολίτευσης του Κιιτσντάρογλου βασίζεται στην προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής ατζέντας μετά από χρόνια ολοένα και πιο συγκεντρωτικής εξουσίας υπό τον Ερντογάν.

Το PES υποστήριζε πάντοτε τον αγώνα των τουρκικών συνεργαζόμενων κομμάτων-μελών του CHP και HDP για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Το PES έχει διαμαρτυρηθεί για μια σειρά παράνομων συλλήψεων αντιπολιτευόμενων προσώπων και δημοσιογράφων και έχει οργανώσει πολυάριθμες αποστολές για την υποστήριξη των άδικα φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων. Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση του υποψήφιου προέδρου Κιλιτσντάρογλου για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυβέρνησή του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι σαφώς αποφασισμένος να μετατρέψει την Τουρκία σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα