Ozempic κατά παχυσαρκίας – Φουστέρης στο libre: Δεν είναι επιλογή δεν είναι life style – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τάση της εποχής

 Ozempic κατά παχυσαρκίας – Φουστέρης στο libre: Δεν είναι επιλογή δεν είναι life style – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τάση της εποχής

Η συζήτηση (που συχνά οδήγησε σε διαμάχες) το τελευταίο διάστημα, σχετικά με συγκεκριμένο φάρμακο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που οδηγεί και σε απώλεια βάρους, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και πολλές απορίες, όχι μόνο για το συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά γενικότερα για τα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η συζήτηση γύρω από τα ενέσιμα φάρμακα που έχουν ένδειξη για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά προκαλούν και απώλεια βάρους ξεκίνησε όταν πριν λίγες εβδομάδες παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις ενός από τα φάρμακα της κατηγορίας, του Ozempic.

Η έλλειψη του Ozempic προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων

Το γεγονός ότι παρατηρείται φέτος διπλάσια συνταγογράφηση του φαρμάκου από την αντίστοιχη περσινή το ίδιο χρονικό διάστημα, επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στην ΕΡΤ ο γ.γ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να το προμηθευτεί κανείς αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή και όχι χειρόγραφη, καθώς έχει ενταχθεί στη λίστα των σκευασμάτων με απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.

Έλεγχο των γιατρών που συνταγογραφούν το φάρμακο ζητά ο ΠΦΣ

Πριν λίγες ημέρες, και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κατηγόρησε τους γιατρούς που συνταγογραφούν εκτός ιατρικού πρωτοκόλλου, το αντιδιαβητικό φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic, σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά. Ζήτησε, μάλιστα, από την πολιτεία να ελέγξει τους γιατρούς για τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις που εκτελούν για το φάρμακο Ozempic το οποίο έχει εξαφανιστεί από τα ράφια των περισσότερων φαρμακείων.

Ο κ. Βαλτάς κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Καπάνταη, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί είναι αυτοί που χορηγούν το ρυθμιστικό της ινσουλίνης σκεύασμα Ozempic ανεξέλεγκτα. Ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος της ΕΕΠ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, ενοχοποιώντας τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί».

Πού είναι η αλήθεια και πού η υπερβολή;

Πέρα από τις διαμάχες για την έλλειψη του σκευάσματος, για την ουσία του θέματος μίλησε στο libreεξηγώντας, ο Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Δρ. Ευάγγελος Φουστέρης, επισημαίνοντας, πρώτα από όλα, αυτό που ξεχνάμε για την παχυσαρκία: ότι είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος. Δεν είναι επιλογή, δεν είναι lifestyle.

«Είναι μάλιστα τόσο σοβαρή νόσος που έχει σημαντικότατες επιπλοκές από όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού: σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αθηρωμάτωση, καρδιακή ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας ύπνου, αναπνευστική ανεπάρκεια, οστεοαρθρίτιδα, μη αλκοολική λιπώδη νόσος ήπατος, κίρρωση ήπατος, υπογονιμότητα, νεφροπάθεια, καρκίνο κ.α.

Πριν από αρκετά χρόνια, ανακαλύψαμε τις ινκρετινικές ορμόνες που εκκρίνονται από το έντερό μας και ρυθμίζουν το μεταβολισμό μας. Ένας τέτοιος εκπρόσωπος είναι η ορμόνη GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1), η οποία βρέθηκε να παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό στον εγκέφαλο. Τα άτομα με παχυσαρκία ή/και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν ανεπαρκή επίπεδα αυτής της ορμόνης στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα την αυξημένη όρεξη που οδηγεί στην παχυσαρκία και την άνοδο του σακχάρου/γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Η φαρμακευτική έρευνα κατάφερε, λοιπόν, να βγάλει πιστά αντίγραφα αυτής της ορμόνης με μικρές αλλαγές στο μόριο, ώστε να μην διασπώνται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να έχουν πιο παρατεταμένη δράση. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται υποδορίως. Δύο εκπρόσωποι, λοιπόν, από αυτή την κατηγορία, μετά από σχετικές μελέτες που κατέθεσαν στις ρυθμιστικές αρχές (FDA & EMA), έχουν πάρει ένδειξη για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας, με Διαφορετική Δόση για την κάθε νόσο:

·         Λιραγλουτίδη (1 ένεση κάθε ημέρα):

ü  1.2 ή 1.8 mg για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Victoza)

ü  3.0 mg για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (κυκλοφορεί με το όνομα Saxenda)

·         Σεμαγλουτίδη (1 ένεση κάθε 7 ημέρες):

ü  0.5 ή 1.0 mg για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Ozempic)

ü  2.4 mg για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας με το όνομα Wegovy)

Η αναμενόμενη απώλεια με την ημερήσια λιραγλουτίδη στα 3 mg είναι 8% και για τη νεότερη εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη στα 2.4 mg είναι έως 16%. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι ασθενείς που αναμένεται να χάσουν και περισσότερο από τα ποσοστά αυτά (οι λεγόμενοι good responders).

Να σημειώσουμε εδώ ότι στο πεδίο αυτό έχουν αναπτυχθεί ήδη και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με ισχυρή αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος με παράλληλη απώλεια βάρους, όπως η εβδομαδιαία ντουλαγλουτίδη (κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Trulicity) και η εβδομαδιαία τιρζεπατίδη (αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας με το εμπορικό όνομα Mounjaro). Η τιρζεπατίδη τρέχει ήδη ειδικό πρόγραμμα μελετών για την παχυσαρκία και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ευνοϊκά (αναμενόμενη απώλεια βάρους > 20%)».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας βοηθούν στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και δεν προορίζονται για την απώλεια κάποιων περιττών κιλών, όπως έχει λανθασμένα θεωρηθεί από το ευρύ κοινό!

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως συμπέρασμα είναι η σοβαρή επισήμανση του κ. Φουστέρη ότι «είναι μη επιστημονικά ορθό να χρησιμοποιούμε κάποιο προϊόν με την ένδειξη που δεν έχει: Η σεμαγλουτίδη στο 1 mg με το εμπορικό όνομα Ozempic προορίζεται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Φυσικά και αναμένεται απώλεια βάρους με αυτή τη δόση. Αλλά για τον ασθενή με παχυσαρκία προορίζεται η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη στα 2.4 mg με το εμπορικό όνομα Wegovy, γιατί αφενός αυτή έχει μελετηθεί και εγκριθεί για την παχυσαρκία και αφετέρου με αυτή τη δόση μπορούμε να πάρουμε την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους. Με τη σεμαγλουτίδη στο 1 mg υποδοσολογούμε και δεν αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα και σωστά την τόσο σοβαρή νόσο που λέγεται παχυσαρκία».

Σχετικά Άρθρα