Μητσοτάκης: Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Όλα για όλα την πρώτη Κυριακή – Επιστράτευση φόβου για ενεργοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

 Μητσοτάκης: Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Όλα για όλα την πρώτη Κυριακή – Επιστράτευση φόβου για ενεργοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν χωρούν άσφαιρες ψήφοι δήθεν διαμαρτυρίας». Σε αυτή τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχεται η αλλαγή στρατηγικής για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Το Μαξίμου επιθυμεί πλέον να δοθεί σαφές μήνυμα την πρώτη Κυριακή δηλ. πρωτιά, ώστε στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική να κατακτήσει την αυτοδυναμία η ΝΔ.

Παράλληλα επιστρατεύεται ο φόβος καθώς στην επίθεση που εξαπολύεται στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχουν διαρκείς αναφορές στην περίοδο του 2015 σε μια προσπάθεια να «τρομάξουν» οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που δεν θέλουν περιπέτειες την επόμενη ημέρα.

Ουσιαστικά οι «γαλάζιοι» επιδιώκουν να συσπειρώσουν ένα κεντρώο ακροατήριο με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.

«Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει» σημείωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα τόνισε πως «ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος».

Στο κυβερνών κόμμα διαβάζουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων με προσοχή και υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σταδιακά η συσπείρωση επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εκλογές της απλής αναλογικής να οδηγήσουν σε μια χαλαρή ψήφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα περί κυβέρνησης ηττημένων και το ενδεχόμενο αστάθειας αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, διαφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο και απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση.

Στο μέτωπο της οικονομίας καλλιεργείται μια εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (μια υπόσχεση που βέβαια είχε δοθεί και στην πρώτη τετραετία), στην αύξηση μισθών και συντάξεων και σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών. Από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για ένα καλά κοστολογημένο και μελετημένο πρόγραμμα συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία 2023-2027.

  • Στο στόχαστρο μπαίνει και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση να μιλά για «εξωπραγματική έκθεση ιδεών» που «αποκλείει οριστικά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οδηγεί σε νέο μνημόνιο και χρεοκοπία». Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου και είναι εμφανές πως το σκληρό ροκ θα επικρατήσει στο δρόμο προς τις κάλπες.

Παγωμάρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Την ίδια ώρα μουρμούρες προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ειδικά η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν επιβραβεύει κατ’ ανάγκη την αναγνωρισιμότητα, δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο «celebrities» προκάλεσε ερωτήματα:

  • “Ποιους, άραγε, εννοούσε ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη αναφορά, όταν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ έχουν περάσει βαριά ονόματα της κεντροδεξιάς παράταξης;”

Οι αντιδράσεις μάλλον ήταν αρνητικες σε πολλά στελέχη που δεν είδαν να επιβραβεύεται στο πρόσωπο κάποιου ο συλλογικός αγώνας τους για τη ΝΔ – πλην του κ. Αντώνη Σγαρδέλη, ο οποίος, ωστόσο, είναι ιστορικά συνδεδεμένος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Παράλληλα πολλοί στη ΝΔ είδαν και ένα μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών. Και αυτό διότι «τίμησε» ανθρώπους που τον στήριξαν φανατικά όπως η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη που τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν αναλάβει κάποια σημαντική δράση, ενώ αντιθέτως, βρέθηκαν εκτός όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι από το χώρο της ΝΔ.

  • Ακόμα και γιατροί όπως η αναπληρώτρια Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία είχε γίνει σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια των επώδυνων χρόνων της πανδημίας.

«Η σύνθεση κι η σειρά είναι μήνυμα πρός όλους στη Δεξιά πολυκατοικία. Πρόκειται για ψηφοδέλτιο από δεξιούς Ποταμίσιους και φιλελεύθερους της Δράσης του Στ. Μάνου με ολίγη από νέους και ουδέτερους που υποστηρίζουν προσωπικά τον Μητσοτάκη. Αν δεν πάει καλά εκλογικά και οι παλιοί του ζητήσουν εξηγήσεις θα έχει τους δικούς του υποστηρικτές» λένε παλιοί δεξιοί μαχητές της παράταξης, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη «μετάλλαξη» του κόμματός τους.

Αλλοι, θεωρούν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποτελεί μήνυμα και προς τους πρώην Πασόκους που τον υποστηρίζουν φανατικά ότι δεν τους έχει καμία υποχρέωση αφού έχουν απορρίψει Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

Σχετικά Άρθρα