Ιωακειμίδης στο libre για την Αττική:Θα μιλήσουμε για αυτά που μας ενώνουν

 Ιωακειμίδης στο libre για την Αττική:Θα μιλήσουμε για αυτά που μας ενώνουν

Την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης. Μετά από 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Ιωακειμίδης αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για ένα «υψηλότερο» αξίωμα καθώς όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο libre «αυτός ο κύκλος είναι καιρός να κλείσει».  Και τώρα ενόψει των εκλογών αναζητά λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα με κεντρικό σύνθημα “Δίνουμε τα χέρια”.

  • Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα κατέβει στις εκλογές με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης».

Αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αν εκλεγεί είναι πολλά και σύνθετα με πρώτο απ’ όλα τις αρμοδιότητες που είναι διασπαρμένες μεταξύ των Δήμων, των Περιφερειών και του κεντρικού πυρήνα του κράτους, που είναι τα υπουργεία.

  • Δηλώνει ότι είναι “πολιτικό παιδί” του Λεωνίδα Κύρκου και όπως λέει χαρακτηριστικά «αυτή τη λογική κουβαλάω στη ζωή μου και στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση. Δεν είμαι οργανωμένος, κομματικά, εδώ και αρκετά χρόνια. Οι πολιτικές στηρίξεις είναι εφικτές όμως είναι ένα θέμα που τα κόμματα θα το εξετάσουν μετά τις εκλογές».

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, προετοιμάζει το πρόγραμμά του και είναι έτοιμος να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία, έτοιμος να πέσει στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής.

Συνέντευξη

Κύριε Ιωακειμίδη μετά από 30 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη θέση του δημάρχου, αποφασίσατε να ανεβείτε ένα σκαλοπάτι και να διεκδικήσετε τη θέση του Περιφερειάρχη. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; 

Πίστευα πάντα ότι πρέπει να φεύγουμε από τα δημόσια αξιώματα όταν φτάνουμε στο καλύτερό μας σημείο, πριν κουραστούμε και κουράσουμε, πριν γίνει το πάθος μας συνήθεια, προτού να πάψει ο έρωτας.

  • Το πάθος μου για το Δήμο μου με ακολουθεί από τότε που ήμουν 20άρης. Ήταν ένας έρωτας μονομερής στην αρχή, που όμως έγινε αμφίπλευρος με την πρώτη μου εκλογή στο τιμόνι του Δήμου το 1994. Και τους μεγάλους έρωτες δεν αξίζει να τους αφήνεις να μικραίνουν. Δεν τους αρμόζει…!

Μετά από 29 χρόνια Δήμαρχος και 12 στην αντιπολίτευση, συμπλήρωσα ήδη 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έκρινα  ότι αυτός ο κύκλος είναι καιρός να κλείσει.  Φυσικά η απόφαση δεν ήταν εύκολη, μια ζωή στα δημοτικά πράγματα της πόλης μου δεν μπορεί να τη σβήσει ο χρόνος και εύλογα το συναισθηματικό φορτίο που αυτή την εποχή σηκώνω είναι μεγάλο. Όμως, κακά τα ψέματα σε τέτοιες περιπτώσεις  πρέπει να φεύγεις στα καλύτερά σου! Αν, έμενα, η επανεκλογή μου ήταν εξασφαλισμένη, η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από έγκριτη εταιρεία ερευνών μου έδινε ποσοστό 65%.

Με αυτή την έννοια λοιπόν και δεδομένου  ότι η κεντρική πολιτική σκηνή δεν με ενδιέφερε και δεν με ενδιαφέρει, η  Περιφέρεια είναι μια πρόκληση για μένα διότι είναι πάντα Αυτοδιοίκηση, είναι πάντα σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και έτσι δήλωσα …. παρών.

Θα ζητήσετε τη στήριξη κάποιων κομμάτων;

Ήμουν και είμαι πάντα στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Είμαι «παιδί» του Λεωνίδα Κύρκου και αυτή τη λογική κουβαλάω στη ζωή μου και στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση. Δεν είμαι οργανωμένος, κομματικά, εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι πολιτικές στηρίξεις είναι εφικτές όμως είναι ένα θέμα που τα κόμματα θα το εξετάσουν μετά τις εκλογές.

Εμείς, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη δουλειά μας όπως την κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο έχοντας ευρεία κομματική στήριξη, όχι γιατί μας αγαπούσαν κομματικά αλλά γιατί ήμασταν αποτελεσματικοί σε αυτό που κάναμε.

Τι είναι αυτό κάνει έναν δήμαρχο «χρήσιμο» για την πόλη του; Το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους; Οι λύσεις που βρίσκει στα προβλήματα;  

Νομίζω είναι ένας συνδυασμός και των δυο. Ο δημότης μπορεί να διαχωρίσει το πραγματικό ενδιαφέρον από τις δημόσιες σχέσεις.  

  • Μπορεί, επίσης, να βιώσει την αμεσότητα στην επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας, να κατανοήσει τον μακρόπνοο σχεδιασμό για τα αναγκαία έργα βελτίωσης της πόλης.

Μετά από 29 χρόνια Δήμαρχος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις που δημιούργησα με τους ανθρώπους στηρίχτηκαν στην ειλικρίνεια, στον αλληλοσεβασμό, στο διάλογο και στην εμπιστοσύνη, εν τέλει.

Αυτές οι σχέσεις συνέβαλαν  και στην αποδοχή των λύσεων στα προβλήματα της πόλης, στο να μπορέσουν να περιμένουν υπομονετικά, όπου χρειάστηκε, για τα μεγάλα έργα της πόλης αλλά και να απολαμβάνουν τα μικρά της καθημερινότητας.

Αφήνεται πίσω στο Δήμο Νίκαιας Αγ, Ι, Ρέντη, πολλά μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα οποία θα αλλάξουν σε βάθος χρόνου την φυσιογνωμία της πόλης. Θέλετε να αναφερθείτε σε ένα απ’ αυτά;

Θα αναφερθώ σε ένα εμβληματικό έργο για την πόλη για το οποίο πιστεύω ότι θα ανατρέψει ως ένα βαθμό τη σημερινή φυσιογνωμία της. Πρόκειται για ένα  δίκτυο 20 χιλιομέτρων μόνο για ποδήλατα και πεζούς από τον Ρέντη μέχρι τη Νεάπολη της Νίκαιας, συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000€ χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα, «Αντώνης Τρίτσης.»

  • Το δίκτυο θα ξεκινά από την οδό Πειραιώς στο Ρέντη, θα φτάνει μέχρι το πρώην κοιμητήριο της Νεάπολης στη Νίκαια και θα διατρέχει ολόκληρη την πόλη.  

Όλο το δίκτυο, θα είναι ανεξάρτητο από τη διέλευση των οχημάτων, άρα απόλυτα ασφαλές και βέβαια θα ξεχωρίζει την όδευση πεζών, ΑΜΕΑ και ποδηλάτων, ενώ το πλάτος του θα κυμαίνεται από 3,75 μέχρι 4,5 μέτρα

Έχετε τεράστια εμπειρία από τη θέση του δημάρχου αλλά και από τις θέσεις σας στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και την ΚΕΔΕ. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τον ρόλο του Περιφερειάρχη και για τα προβλήματα που επείγει να επιλυθούν στην Αττική; 

Αν οι Δήμοι είναι ένα δέντρο ο καθένας, η Αττική είναι 66 δέντρα. Τα 66 δέντρα από μόνα τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν όμως τα 66 δέντρα πρέπει συγκροτούν ένα δάσος. Και αυτό το δάσος είναι η Περιφέρεια και πρέπει να το φροντίσουμε όλοι.

  • Το κυκλοφοριακό είναι κοινό για όλους μας, το αποχετευτικό είναι κοινό για όλους μας, οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή είναι κοινές για όλους μας. Είναι πάρα πολλά πράγματα που μας ενώνουν στο λεκανοπέδιο και αυτά που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια γιατί ένας-ένας Δήμος ποτέ δε μπορεί να τα λύσει από μόνος του.

Όμως, δεν έχουμε κουβεντιάσει σ αυτό το κράτος, τι ακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες. Αν ρωτήσουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες τι κάνει η Περιφέρεια θα πάρουμε 10 εκατομμύρια διαφορετικές απαντήσεις.

Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε  και καθορίσουμε το τρίπτυχο Πολιτεία-Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, τι ακριβώς κάνει ο καθένας. Αυτή είναι μια κουβέντα που δεν έχει γίνει ποτέ. Γιατί ίσως τους βόλευε όλους έτσι. Όμως οφείλει να γίνει και να το ξεκαθαρίσουμε.

Εγώ λέω, για παράδειγμα, ότι τα σκουπίδια είναι υπόθεση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Επίσης η Πολιτική Προστασία κατά την άποψή μου είναι υπόθεση του Κεντρικού Κράτους. Δεν μπορεί να κάνει διαχείριση δύσκολων γεγονότων ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης. Έχουμε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να ορίζει στον καθένα από εμάς τι θέλει σε προσωπικό, σε οχήματα και να τα έχουμε στη διάθεσή του, τη διαχείριση όμως πρέπει να την κάνει αυτός που ξέρει και αυτός που ξέρει δεν είναι ο Δήμαρχος κατά κανόνα.

Γιατί ο Δήμαρχος μπορεί να έχει κάνει οποιαδήποτε δουλειά στη ζωή του και δεν έχει καμία υποχρέωση να ξέρει πώς να διαχειριστεί την πυρκαγιά, την πλημμύρα, το σεισμό. Άλλος πρέπει να τα κάνει. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν δυο πολύ μεγάλα πράγματα που σήμερα υποτίθεται ότι κάνει η Περιφέρεια, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είναι ικανή  να τα κάνει.

Που θα ρίξετε το βάρος αν εκλεγείτε; Σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Αττική ή σε μικρά και απαραίτητα που επίσης πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν στην καθημερινότητα; 

Σήμερα, το κυκλοφοριακό αποτελεί  το μεγαλύτερο πρόβλημα του λεκανοπεδίου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ένα σχέδιο, μια μελέτη που να λέει τι πρέπει να γίνει στην Αττική για να μην πήζει ο Κηφισός καθημερινά παραδείγματος χάρη που η μισή Αττική, 100 χιλιάδες οχήματα περνούν  από τον Κηφισό, να μην πήζει καθημερινά η παραλιακή. Δηλαδή οι βασικοί μας άξονες πια δεν επαρκούν.

Η Αττική Οδός πλησιάζει στον κορεσμό. Έχουμε επιλογές; Εγώ λέω ότι θα βρούμε επιλογές, η επιστήμη δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε αυτή τη μελέτη, να δούμε το κόστος και να κάτσουμε με την  Πολιτεία μαζί- γιατί δεν είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο-να σχεδιάσουμε απαντώντας στο πρόβλημα. Έχουμε ένα μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχει προβλεφτεί τίποτα σε ότι έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό στην Αττική. Και είναι πάρα πολύ κρίμα γιατί είναι πάρα πολλά λεφτά και θα μπορούσαν να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα.

  • Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Στην Ανατολική Αττική κυριαρχεί το ζήτημα του αποχετευτικού ακαθάρτων που προχωράει μεν, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Πρέπει να σας πω ότι στη μέτρηση που κάναμε εμείς, αναδεικνύεται ως πρώτο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική η αποχέτευση. Αντίστοιχα το  πρώτο πρόβλημα στη Δυτική Αθήνα, που δε θα το περίμενε κανείς, είναι οι υπηρεσίες υγείας.

Οι  πολίτες απαντούν ποια είναι τα πραγματικά  προβλήματα κάθε περιοχής. Συνήθως τα προβλήματά είναι τα σκουπίδια, οι δρόμοι κλπ. Όμως υπάρχουν κάποιες περιοχές που αναδεικνύεται ένα άλλο αληθινό πρόβλημα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσεις ως Περιφέρεια. Αυτό θέλουμε να δούμε, αυτό θέλουμε να κάνουμε περιορίζοντας τα δικά μας καθήκοντα σε αυτά που είναι πραγματικά ανάγκη να λύσουμε. Φαίνεται πως  δεν είναι καθόλου λίγα αυτά που πρέπει να λύσουμε.

Προφανώς, το έργο σας έχει σχέση και με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που είναι κοντά σας και βοηθάει το έργο σας; Πως δουλεύετε;

Στον Δήμο Νίκαιας Αγ, Ι. Ρέντη, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και τους περιορισμούς στις προσλήψεις, καταφέραμε να παράξουμε ένα σοβαρό έργο. Κινητήρια δύναμη σε αυτό το έργο ήταν η συμπόρευση εργαζομένων και διοίκησης.

  • Είμαι τυχερός γιατί είχα  μια ομάδα στενών συνεργατών, άξιων και ικανών, που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Και σήμερα, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, επενδύω στη συλλογική δουλειά. Στηρίζομαι σε μια ομάδα καλά καταρτισμένων συνεργατών, με εξειδικευμένες γνώσεις  και σε ένα δυνατό επικοινωνιακό επιτελείο.

Είχατε δηλώσει «εγώ δεν θα είμαι ισόβια υποψήφιος», αλλά καταφέρατε να είστε «ισόβιος» στην πολιτική.  Πότε είναι η σωστή στιγμή να αποχωρήσει κάποιος που ασχολείται με τα κοινά από την πολιτική; 

Όσο αισθάνομαι ότι έχω να δώσω θα μείνω «ισόβιος» στην πολιτική. Αποχωρείς, όταν αισθάνεσαι ότι τα έχεις δώσει όλα και όταν παύεις να ονειρεύεσαι. Εγώ ακόμη ονειρεύομαι και αισθάνομαι ότι έχω πολλά να δώσω! Αυτή τη φορά επίλεξα να προσφέρω στην Περιφέρεια Αττικής.

Με  την απόφαση μου αυτή, διεκδικώ το αξίωμα του Περιφερειάρχη Αττικής για να συνεχίσω να παλεύω για μια Αυτοδιοίκηση πραγματικά ανεξάρτητη με οικονομική αυτάρκεια, χωρίς να κηδεμονεύεται από την κεντρική εξουσία και χωρίς τον έλεγχο των κομμάτων που μόνο καλό δεν της κάνουν.

Σχετικά Άρθρα