ΕΟΦ: Μεγάλωσε η λίστα με φάρμακα σε έλλειψη – Απαγόρευση εξαγωγών ζητεί ο ΠΦΣ

 ΕΟΦ: Μεγάλωσε η λίστα με φάρμακα σε έλλειψη – Απαγόρευση εξαγωγών ζητεί ο ΠΦΣ

Η ενημερωμένη λίστα με τις «Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων», περιλαμβάνει 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών). Από αυτά, τα 70 είναι φάρμακα κοινότητας, τα 11 είναι νοσοκομειακά, τα 2 είναι εμβόλια και τα 56 προϊόντα που εισάγονται εκτάκτως μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Συνολικά οι λίστες περιλαμβάνουν 235 προϊόντα, έναντι των 215  που εντάσσονταν στους προηγούμενους καταλόγους, καταδεικνύοντας ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας όχι μόνο καλά κρατούν, αλλά εμφανίζονται και αυξημένες.

Ωστόσο, ο ΕΟΦ δημοσιεύει και δεύτερο κατάλογο με σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνηση έχει διακοπεί. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 96 σκευάσματα (έναντι των 82), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα κοινότητας, τα 19 νοσοκομειακά και τα 3 εμβόλια.

Δδείτε τις επικαιροποιημένες λίστες, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, εδώ:

Οι πίνακες περιλαμβάνουν τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης, τους λόγους της έλλειψης και  τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις.

  • Η επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Επιβεβλημένη θεωρείται, ωστόσο, και η διάρκεια ισχύος της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε χθεσινή ενημέρωσή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ, αναφέρει ότι, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την τελευταία  απόφαση για τροποποίηση της λίστας «προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων», απέστειλε συμπληρωματική λίστα με φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μετά από συλλογή στοιχείων πανελλαδικά, έκρινε ότι πρέπει να ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα. Όπως επισημαίνει, σκοπός της κίνησης αυτής, είναι η επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης, βάσει της πραγματικής εικόνας των ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου.

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι όσες φορές ο ΕΟΦ προχώρησε σε απένταξη σκευασμάτων από τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα σκευάσματα αυτά να λείπουν εκ νέου από τα φαρμακεία, εντός ενός μηνός, με αποτέλεσμα να τα στερούνται οι ασφαλισμένοι.

«Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο εμπλουτισμός της λίστας απαγόρευσης των εξαγωγών είναι μονόδρομος και η διάρκεια ισχύος αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβεβλημένη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό και αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η διάθεση των φαρμάκων αυτών, όπως και όλων των άλλων, πρέπει να δίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα προς τους ασθενείς, με ευθύνη όλων όσων συμμετέχουν στην αλυσίδα διακίνησης και σύμφωνα με τη συνταγογράφηση τους, όπως προβλέπεται εκ του νόμου», τονίζει ο ΠΦΣ. 

Σχετικά Άρθρα