Πώς ο Ιωακειμίδης μπορεί να νικήσει τον Πατούλη- Η μάχη της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε…

 Πώς ο Ιωακειμίδης μπορεί να νικήσει τον Πατούλη- Η μάχη της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε…

Από τις 2 Ιουλίου, οπότε θα στηθεί (εκτός “απροόπτου” που, προσώρας, δεν αποτυπώνεται δημοσκοπικά) η δεύτερη κάλπη μέχρι τις 8 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί η πρώτη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μεσολαβήσουν λιγότερο από εκατό ημέρες σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει επιτύχει τον στόχο της πολιτικής αλλαγής, ή η Ν.Δ θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση, είτε οριακής αυτοδυναμίας είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Στην δεύτερη περίπτωση και εφόσον η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μικρή (κάτω από 3 μονάδες), ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει μία ακόμα ευκαιρία να αποδείξει πως το κόμμα του έχει εισέλθει σε τροχιά επιστροφής στην εξουσία έναντι μιας κυβέρνησης με οριακά ή και θνησιγενή πολιτικά χαρακτηριστικά και λίγες αντοχές. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται κάποιες σημαντικές και συμβολικές νίκες, στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και σε κρίσιμες περιφέρειες.

Για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις επιλογές του (Μεγάλος Περίπατος κ.ά) που προκάλεσαν μείζονα αναστάτωση στο κέντρο της πόλης. Όμως, η επιλογή του δημοφιλούς και συμπαθούς καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Νίκου Παππά δεν φαίνεται να διαθέτει χαρακτηριστικά “ρεύματος”, ούτε και τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας. Υπολλείπεται σε αναγνωρισιμότητα, η επαφή του με τα αυτοδιοικητικά είναι ανύπαρκτη, δύσκολα, δε, μπορεί να αποτελέσει πρόσωπο σύγκλισης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Το καλύτερο που έχει να ελπίζει είναι να μπει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο Αθηναίων και εκεί να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, ίσως και από το ΚΚΕ.

Η μεγαλύτερη, ίσως, ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στην περιφέρεια Αττικής, εφόσον γίνουν “σοφές” επιλογές. Ο Γιώργος Πατούλης δεν θεωρείται επιτυχημένος, η οικονομική διαχείριση της περιφέρειας έχει μεγάλες “τρύπες”, το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τυπικά και εξ ανάγκης μόνο θα έχει την στήριξη της Ν.Δ. Θεωρείται “ανεπιθύμητος” στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τον συναντήσει και στηρίζεται μόνο από τον Άδωνι Γεωργιάδη και ελάχιστους υπουργούς. Εάν το Μαξίμου είχε την δυνατότητα και τον χρόνο να επιλέξει άλλον υποψήφιο θα το έκανε, ωστόσο θα του δώσει το χρίσμα με “κρύα καρδιά”. Ακόμα και υποστηρικτές του στα μίντια και τον επιχειρηματικό κόσμο κρατούν πλέον αποστάσεις.

Τούτων δοθέντων, η νέα υποψηφιότητα του επί δύο δεκαετίες πολύ επιτυχημένου δημάρχου Ρένη-Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη, του μηχανικού που αναμόρφωσε μία αχανή υποβαθμισμένη περιοχή και δημιούργησε μοντέλο αυτοδιοικητικής ανεξαρτησίας και μεγάλης αποτελεσματικότητας, αποκτά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην περιφέρεια Αττικής. Ο Ιωακειμίδης έχει υψηλή δημοφιλία στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει και τον Πειραιά, είναι, δε, εξαιρετικά αγαπητός σχεδόν σε όλους τους 66 δημάρχου που απαρτίζουν την αυτοδιοικητική “γεωγραφία” της Αττικής.Επειδή, δε, είναι καθαρά αυτοδιοικητικός διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία πως δεν αποτελεί πολιτική επιλογή σκοπιμότητας, όπως συνέβη με τον Γιώργο Πατούλη που από την πρώτη στιγμή της εκλογής του αναζητούσε τρόπους να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Ιωακειμίδης δεν χρειάζεται κομματικό “χρίσμα” καθώς διαθέτει επιρροή στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ), είναι αποδεκτός από το ΚΚΕ, ενώ ακόμα και στον χώρο της κεντροδεξιάς θεωρείται ένας σοβαρός και αποτελεσματικός αυτοδιοικητικός. Με τον Γιώργο Πατούλη να μην διαθέτει ερείσματα στο Μαξίμου και τη Ν.Δ, ο Ιωακειμίδης φαίνεται πως μπορεί να αποκτήσει συνομιλητές παντού και βελτιώνοντας την επιρροή του στις βορειότερες περιοχές της Αττικής (στα νότια και δυτικά είναι ανίκητος, όπως λένε οι γνωρίζοντες) έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την περιφέρεια. Αρκεί, λένε κάποιοι, να αντιληφθούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως αυτή είναι η επιλογή και όχι κάποια “φαεινή” ιδέα που θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά.

Σχετικά Άρθρα