Επιστροφή στις αμφισβητήσεις – Ο Τσαβούσογλου θυμήθηκε τα νησιά… και το ατύχημα – “Θεός φυλάξοι, όλα μπορούν να συμβούν”

 Επιστροφή στις αμφισβητήσεις – Ο Τσαβούσογλου θυμήθηκε τα νησιά… και το ατύχημα – “Θεός φυλάξοι, όλα μπορούν να συμβούν”

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στη γνωστή θέση της «λύσης πακέτο» και των πολλών θεμάτων και, μάλιστα, εδώ μετά από πολλά χρόνια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέκρινε και τη λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά όχι μόνο για ένα θέμα, για όλα, όπως είπε, γιατί δεν έχει νόημα κατά την άποψή του να λυθεί μόνο ένα ζήτημα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ενώ υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, των υπερπτήσεων, των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ελλάδα το συζητάει το θέμα αυτό. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα πρέπει να λυθούν όλα αυτά τα θέματα όσο η ατμόσφαιρα μετά τους σεισμούς και το τρένο παραμένει θετική.

Δεν ξέχασε όμως να πει ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται.

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου έδειξε πάλι την Αθήνα ως πιο άτολμη να λάβει πολιτικά ρίσκα. Η Άγκυρα δείχνει να θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το κλίμα, ίσως γιατί θεωρεί ότι τώρα η διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι πιο ζεστή και το timing ιδανικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απέκλεισε πάντως ακόμη και το ενδεχόμενο ατυχήματος, όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα. Είπε: «Θεός φυλάξοι, μπορεί να συμβεί. Εν τέλει, όλα μπορούν να συμβούν».

  • Γι’ αυτό συνέστησε να συνεχιστεί το μορατόριουμ τους επόμενους μήνες -αν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι το παραβιάζει συνήθως.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και το θέμα των F-16, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που δεν θέλει καν να τον δει στα μάτια του.

Ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι ο πρέσβης της Αμερικής στην Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να πιέσει το Κογκρέσο υπέρ της Τουρκίας, αλλά στο τέλος, ο Τσαβούσογλου είπε και ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο δραστικά στο Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα