Τιμές οβελία: Προσφυγή στην επιτροπή Ανταγωνισμού από τους παραγωγούς για την “πριμοδότηση” των σούπερ μάρκετ – Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι – “Φωτιά” οι μετακινήσεις

 Τιμές οβελία: Προσφυγή στην επιτροπή Ανταγωνισμού από τους παραγωγούς για την “πριμοδότηση” των σούπερ μάρκετ – Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι – “Φωτιά” οι μετακινήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έδειξε ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 38 ευρώ.

Έτσι μια οικογένεια 6-8 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει 334,05 ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι.

Αναλυτικά οι τιμές σύμφωνα με το ΙΝΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:

Κρέατα

  • Αρνί (14 € /κιλό): 140€ (10 κιλά)
  • Κοκορέτσι (1,5 κιλό): 21€

Λαχανικά

  • Μαρούλια (2 τμχ): 1,40€
  • Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1,20€
  • Άνηθος: 0,60€
  • Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€
  • Αγγούρια (2 τμχ): 1,40€
  • Τζατζίκι (1 κιλό): 4,20€
  • Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 11€
  • Τυρί φέτα (500 γρ.): 7€
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.) 8,5€

Αλλα προϊόντα

  • Ψωμί (1 κιλό): 2,40€
  • 20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20
  • Κάρβουνα (20 κιλά): 26€
  • Κουλούρια (1 κιλό): 15,45€
  • Τσουρέκι (1 κιλό): 17€

Αναψυκτικά και αλκοολούχα

  • Κρασί (1,5 λίτρο): 6€
  • 10 Μπύρες: 17€
  • 6 Αναψυκτικά: 4,20€
  • Φρούτα: 4€
  • Γλυκά: 14€
  • Διάφορα απρόβλεπτα (ρεύμα, λάδι): 16€

Άρα, το σύνολο -με τις πιο χαμηλές κοστολογήσεις- είναι στα 334,05 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι που πλήρωσε ο καταναλωτής 296,65 ευρώ με την αύξηση να φτάνει στο 12,6% πάνω. Πάντα, βέβαια, η διάθεση για ποιοτικά και επώνυμα τρόφιμα οδηγεί τις τιμές προε τα πάνω.

Και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης ανέφερε χθες σε δήλωσή του ότι “πιο ακριβός, σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα, αναμένεται να φτάσει φέτος στο τραπέζι των καταναλωτών ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών, ενώ «φρενάρισμα» στον όγκο πωλήσεων παρατηρείται στις αγορές των σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τον τζίρο” σημείωσε ο κ. Κορκίδης,

“Οι καταναλωτές έχουν σαφώς αλλάξει συνήθειες, όπως αποτυπώνουν οι μελέτες, και αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, ενώ ωθούνται στην επιλογή φθηνότερων λύσεων. Στρέφονται στο «καταφύγιο» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων σημείωσε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με 17,7%, όσο ήταν δηλαδή και στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2012” συμπλήρωσε και τόνισε ότι: “Η αγορά, πάντως, ευελπιστεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα, υπολογίζοντας να ξεπεράσει τη συνήθη υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και να ξεπεράσει τον περυσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο.”

  • Συνεχίζεται ο πόλεμος στο θέμα των τιμών των αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα.

Με βάση όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, το πρωί του Σαββάτου, στον Αντ1 θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτείται” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Απηύθυνε ,δε, έκκληση στον Αδ. Γεωργιάδη, έστω και την τελευταία στιγμή να βγάλει τα αμνοερίφια από το “Καλάθι”. Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου έχει οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.

  • Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Αντ1 την Παρασκευή οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι είναι ίδιες με πέρσι τονίζοντας πως, παρά τον πληθωρισμό, το πασχαλινό τραπέζι είναι φθηνό.

“Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα. Σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης

“Όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει”. “Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτό που εμείς καταφέραμε είναι να κρατήσουμε το 40% πάνω στο πασχαλινό τραπέζι”, συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Βενζίνη και εισιτήρια

Παράλληλα, στα δύο ευρώ κινείται η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Έτσι με βάση το Παρατηρητήριο του Υπ. Ανάπτυξης η μέση τιμές λιανική πώλησης αμόλυβδης για όλη την Ελλάδα, για την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023 ήταν στο 1,92 ευρώ. Ούτε λόγος βέβαια για τα εισιτήρια πλοίων ή αεροπλάνων. Τα πρώτα είχαν δει μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από 20% πέρυσι, ενώ τα αεροπορικά, για όσους δεν προνόησαν για έγκαιρες κρατήσεις, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ούτε λόγος βέβαια για τα εισιτήρια πλοίων ή αεροπλάνων. Τα πρώτα είχαν δει μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από 20% πέρυσι, ενώ τα αεροπορικά, για όσους δεν προνόησαν για έγκαιρες κρατήσεις, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα