Καλάθι Πάσχα: Σφοδρές αντιδράσεις – Γιατί είναι στα “κάγκελα” κρεοπώλες και παραγωγοί – Τιμές “φωτιά” για το πασχαλινό τραπέζι και… καρτέλ (vid)

 Καλάθι Πάσχα: Σφοδρές αντιδράσεις – Γιατί είναι στα “κάγκελα” κρεοπώλες και παραγωγοί – Τιμές “φωτιά” για το πασχαλινό τραπέζι και… καρτέλ (vid)

Η πρεμιέρα του «καλαθιού για το Πάσχα» έρχεται την στιγμή που οι τιμές στα  εορταστικά  προϊόντα  έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα. Το καλάθι θα περιέχει πασχαλινά προϊόντα και όπως ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό θα περιλαμβάνονται: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, καθώς και τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά. Όπως τονίζει η κυβέρνηση το «Καλάθι του Πάσχα» έχει την ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής» και επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για πιο οικονομικές λύσεις.

Όσον αφορά τις τιμές του κρέατος όμως, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση στο αρνί και το κατσίκι κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία στα 13-14 ευρώ το κιλό, δηλαδή τουλάχιστον 1 ευρώ ακριβότερο από πέρυσι.

Την ίδια ώρα, οι κτηνοτροφικές ενώσεις καταγγέλλουν τις μεθόδους των ελληνοποιήσεων με εισαγωγές αμνοεριφίων. Όπως λένε η τιμή γίνεται ασυναγώνιστη καθώς δεν αποδίδεται ΦΠΑ στην Ελλάδα, ενώ όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των εισαγωγών. Τα αρνιά πωλούνται με την ένδειξη «ελληνικής σφαγής» και όχι ελληνικής εκτροφής.

Όπως αναφέρει στο Open ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «Να πουλήσω εγώ 5,5 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής σ ’εμένα είναι πάνω στην καλύτερη περίπτωση στην πιο οργανωμένη μονάδα από 8,5 ευρώ, που σε άλλες περιπτώσεις φτάνει και 9 ευρώ; Κανένας δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ.

  • «Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και διευκρίνισε πως «φέτος έχουμε μικρότερη παραγωγή και λόγω του Πάσχα των Καθολικών υπήρξε πολύ μεγάλη εξαγωγή και γι΄αυτό πιέστηκαν και οι τιμές. Όμως, ο πληθωρισμός πέφτει, είμαστε οι 5οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη, 5,4%», είπε ακόμη ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών καταγγέλλει ότι ελληνικά προϊόντα πωλούνται φτηνότερα σε χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα:

  • Στο Λουξεμβούργο τα δημητριακά πωλούνται  3,49 ευρώ και στην Ελλάδα 4,41 ευρώ.
  • Το γάλα αμυγδάλου 2,99 ευρώ στη Γερμανία, 3,23 ευρώ στην Ελλάδα και πρόκειται για ελληνικό γάλα.
  • Κριθαράκι ολικής άλεσης ελληνικότατο 1,29 ευρώ στο Λουξεμβούργο, 1,75 ευρώ στην Ελλάδα.

Στα “κάγκελα” κρεοπώλες και παραγωγοί

Σε αναμονή των σημερινών επίσημων ανακοινώσεων για το «καλάθι» κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες κατά του μέτρου, το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί αποκλειστικά τα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος. Αφορμή η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε να εντάξει τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα» παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού: «Δεν σκοπεύω στο “Καλάθι του Πάσχα” στα σουπερμάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σουπερμάρκετ. Ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».

  • Οι παραγωγοί αναρωτιούνται τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και τώρα οι δύο υπουργοί, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, «σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος».

Οι ίδιοι θέτουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης των καταναλωτών, που ωθούνται να αγοράσουν «αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα ή ελληνοποιημένα αμνοερίφια», αλλά και της ενδεχόμενης καταστροφής του κτηνοτροφικού κλάδου που αριθμεί πάνω από 120.000 παραγωγούς και δημιουργεί τουλάχιστον άλλες 100.000 θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις από μεγάλους προμηθευτές για να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος, που φτάνει τα 9 ευρώ το κιλό για το αρνάκι γάλακτος. Θεωρούν ότι οι δηλώσεις του υπουργού συνιστούν κρατικό παρεμβατισμό, ωθώντας μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις σε αθέμιτες συμπράξεις (καρτέλ) για διαμόρφωση ενιαίας τιμής πλήττοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά και τα ασθενέστερα στρώματα.

  • «Είναι απαράδεκτο υπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης να συστήνει καρτέλ με τα σουπερμάρκετ, ανακοινώνοντας τιμή προϊόντος και υποδεικνύοντας στους καταναλωτές από πού να πάνε να ψωνίσουν ώστε να χτυπηθεί ο ανταγωνισμός, δηλαδή τα κρεοπωλεία που δεν συμμετέχουν στο καρτέλ του “καλαθιού του Πάσχα” των σουπερμάρκετ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός».

«Νιώθουμε εξαπατημένοι» λέει ο Σάββας Κεσσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, λέγοντας ότι φέτος ήταν διατεθειμένοι να συμπιέσουν στο ελάχιστο το κέρδος συγκρατώντας τις τιμές στα περσινά επίπεδα, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, αλλά η κυβέρνηση με τη στάση της παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους. Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι μια δίκαιη λιανική τιμή είναι στα 12-13,80 ευρώ για το αρνί και 13-14,50 για το κατσίκι, όταν τα σουπερμάρκετ ετοιμάζονται να πουλήσουν ώς 10 ευρώ με μαζικό κύμα εισαγωγών από Ρουμανία, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των παραγωγών δεν βρέθηκε κοινό έδαφος. Οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν νομικές κινήσεις, ενώ ήδη διακινούν το σύνθημα «μαυρίστε τους στις εκλογές», θυμίζοντας ότι μαζί με τις οικογένειές τους και τα συνεργαζόμενα επαγγέλματα εκπροσωπούν πάνω από 500.000 ψηφοφόρους.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα