Γερμανία: Υπό έρευνα ο Σολτς για πιθανή εμπλοκή σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής

 Γερμανία: Υπό έρευνα ο Σολτς για πιθανή εμπλοκή σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Να συνδέσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς με ένα τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής επιχειρεί η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Γερμανίας, ξεκινώντας κοινοβουλευτική έρευνα σε βάρος του.

Η υπόθεση χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια, από την εποχή που ο Σολτς ήταν ακόμη δήμαρχος του Αμβούργου και συνδέεται με την ευρύτερη υπόθεση «Cum Ex», σύμφωνα με την οποία το γερμανικό κράτος εξαπατήθηκε κατά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ορισμένες τράπεζες, εταιρείες ή ιδιώτες ζήτησαν επιστροφές φόρου από τις αρχές για υποτιθέμενα έξοδα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Το σκάνδαλο είχε ήδη επικρατήσει στην προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού το 2021, αλλά είχε τελικά μικρό αντίκτυπο, καθώς η πιθανή ανάμειξη του Σολτς παρέμενε ασαφής.

Τώρα, έρχεται ξανά στην επιφάνεια, καθώς προέκυψαν νέες λεπτομέρειες που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την προηγούμενη υπεράσπισή του.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο του Αμβούργου σχεδιάζει να καλέσει τον Σολτς αυτή την άνοιξη – για τρίτη φορά – σε μια ερευνητική επιτροπή που εξετάζει το σκάνδαλο.

Παράλληλα, το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU θέλει επίσης να διεξαγάγει έρευνα σε εθνικό επίπεδο στην Bundestag.

«Θα ζητήσουμε μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για τη φορολογική υπόθεση Σολτς-Warburg στη γερμανική Bundestag, την πρώτη κοινοβουλευτική εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα», δήλωσε την Τρίτη (4/4) ο Mathias Middelberg, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ως θέμα αρχής», το Βερολίνο δεν σχολιάζει αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από μέλη της Bundestag «από σεβασμό προς το συνταγματικό όργανο», σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης .

Η Κάτια Μαστ από τους Σοσιαλδημοκράτες, κατηγόρησε το CDU/CSU ότι ακολουθεί κομματικά τακτικά συμφέροντα. «Αναφέρουν ισχυρισμούς που έχουν από καιρό διαψευσθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η επιτροπή στο Αμβούργο είχε διευκρινίσει όλα τα ερωτήματα.

Η ομάδα CDU/CSU έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να συγκροτήσει μια ερευνητική επιτροπή. Το κόμμα της Αριστεράς είπε επίσης ότι θα στηρίξει ένα τέτοιο αίτημα.

Οι κοινοβουλευτικές ερευνητικές επιτροπές μπορούν να ακούσουν μάρτυρες και εμπειρογνώμονες και να ζητήσουν πρόσβαση σε έγγραφα. Αν και τα ευρήματα συνοψίζονται σε μια μη δεσμευτική έκθεση, οι πολιτικές συνέπειες, όπως για τις επερχόμενες εκλογές, θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.

Σε επιστολή προς την κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU που είδε το Politico, οι πρόεδροι Friedrich Merz και Alexander Dobrindt δήλωσαν ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί λόγω της «σημαντικής» σημασίας της για τη γερμανική εθνική πολιτική.

Σχετικά Άρθρα