Νίκος Ανδρουλάκης: Παρέμβαση στη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

 Νίκος Ανδρουλάκης: Παρέμβαση στη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Την τελευταία του παρέμβαση ως ευρωβουλευτής έκανε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, διατηρεί μια προκλητική στάση αποφεύγοντας να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών. Δεσμεύτηκε, πως θα αγωνιστεί ώστε «οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με θλίβει, που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών ,προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση.

Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών.

Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής.

Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη.

H παρέμβαση της Βέρα Γιούροβα

Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έκαναν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα καθλως και η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά Σοφί Ιν΄τ Βελτ.

Στην αρχική τοποθέτηση που έκανε η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα τόνισε ότι το πιο σημαντικό τμήμα της έκθεσης είναι οι συστάσεις που έχει απευθύνει στα κράτη μέλη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση προσδιορίζει σειρά μέτρων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της Δικαιοσύνης, αλλά παραμένουν να αντιμετωπιστούν αρκετές προκλήσεις, ειδικά ως προς την χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανάγκη εμπλοκής της Δικαιοσύνης στον διορισμό δικαστικών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Προσδιόρισε επίσης ότι τα κριτήρια για την αναγνώριση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό, ως προς την επίδραση στην ικανότητα των ΜΚΟ να λειτουργούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη. Για αυτό έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη σύσταση.

Οι προκλήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, την διαφάνεια σε σχέση με τους ιδιοκτήτες τους, τις απειλές και τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, την ανεπάρκεια πόρων των ρυθμιστικών Αρχών, επίσης προκαλούν ανησυχία. Η Κομισιόν συστήνει ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων.

Σχετικά Άρθρα