Τουρκία: Σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου από τις 27 Απριλίου

 Τουρκία: Σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου από τις 27 Απριλίου

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «στις 27 Απριλίου ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου θα λάβει επίσημα το καθεστώς της πυρηνικής εγκατάστασης αφού φορτωθεί με καύσιμα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσει «σημαντικά έργα της αμυντικής βιομηχανίας», μεταξύ των οποίων «το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος» και «το αεροπλανοφόρο Anadolu».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Απρίλιο θα έχουν 20% έκπτωση στο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες και 15% έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους συνδρομητές

Για το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκεύασε η Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «πρώτα ο Αλλαχ θα παραλάβουμε το αυτοκίνητό μας Togg τη Δευτέρα. Το Togg εναντίον του οποίου κάποιοι έριχναν λάσπη, έλαβε πάνω από 177 χιλιάδες προ-παραγγελίες».

Στόχος η κατασκευή περισσότερων σταθμών

Ο Τούρκος πρόεδρος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε γνωστοποιήσει ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2023, ενώ έχει τονίσει τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην απόκτηση και την κατασκευή αυτής της στρατηγικής επένδυσης στο Ακούγιου», δήλωσε, την περασμένη Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει στην κατασκευή περισσότερων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Ρώσοι και Τούρκοι μηχανικοί στην εγκατάσταση

Συνολικά 13.000 μηχανικοί (10.000 Τούρκοι και 3.000 Ρώσοι) εργάζονται για την ολοκλήρωση του εργοστασίου, είπε και υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση κατασκευάζεται με την πλέον εξελιγμένη και ασφαλέστερη τεχνολογία.

«Η εγκατάσταση στο Ακούγιου θα συμβάλει στην ανάπτυξή μας χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει, στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, καθώς και στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στις 12 Μαΐου του 2010. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα αποτελείται από τέσσερις

Σχετικά Άρθρα