Σκανδαλίδης στο libre: Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ζητάμε μια άλλη διακυβέρνηση απέναντι στον καθεστωτισμό τους

 Σκανδαλίδης στο libre: Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ζητάμε μια άλλη διακυβέρνηση απέναντι στον καθεστωτισμό τους

«Η άρνηση στα πρόσωπα του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα αφορά την πολιτεία και την πρακτική τους την οποία ζητούμε να αποδοκιμάσει η λαϊκή ψήφος», δηλώνει στο libre ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης εξηγώντας επίσης ότι «σε τελευταία ανάλυση αυτή θα κρίνει τις μετεκλογικές εξελίξεις».

Ο κ. Σκανδαλίδης, στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την πολιτική διαχείριση που έκανε στο θέμα των Τεμπών, τα θέματα που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και για τα εκλογικά συστήματα και τις προτάσεις που είχε υποβάλλει ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός το 2003.

Συνέντευξη

Κύριε Σκανδαλίδη, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε – για άλλη μια φορά – την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και με επιείκεια θα λέγαμε, τις δυσλειτουργίες της δημόσιας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η κυβέρνηση  διαχέει τις ευθύνες στο σύνολο των κυβερνήσεων από το 2000 έως σήμερα. Δεν σας εξοργίζει αυτή η κατάσταση; Δεν έχετε σκεφτεί ότι κάποτε πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλότερα γίνεται και να μη σταματήσουν όλα σ’ ένα «ανεπαρκή» σταθμάρχη;

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιχειρώντας να μετριάσουν την τεράστια πολιτική τους ευθύνη επιδιώκουν τη διάχυση της στις προηγούμενες εποχές. Επιδιώκουν ένα συμψηφισμό που θα συμπεριλάβει και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

  • Όμως, τα γεγονότα είναι καταλυτικά και αποδεικνύουν δια γυμνού οφθαλμού ότι δυο Κυβερνήσεις παρέλαβαν μια απλή σύμβαση των 717 που έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια και οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά δεν τα κατάφεραν, δείχνοντας την ανεπάρκειά τους.

Ασφαλώς η κύρια ευθύνη βαραίνει τη σημερινή Κυβέρνηση που παρά τις προειδοποιήσεις δεν έπραξε τίποτε αλλά  σημαντικό μερίδιο έχει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ανθρώπινο λάθος έγινε, οι επτά παρατάσεις για την υλοποίηση του έργου βοούν.

Τα Τέμπη, η ακρίβεια και σε μικρότερο βαθμό οι υποκλοπές αναμένεται ότι θα είναι τα βασικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας. Το ΠΑΣΟΚ είναι προετοιμασμένο να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις για όλα όσα απασχολούν την ελληνική κοινωνία;

Εδώ και αρκετούς μήνες παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Και σε κάθε επιμέρους ζήτημα δεν εμφανίσαμε καμία στείρα άρνηση, διατυπώνουμε προτάσεις επίλυσης αλλά και ποιες διαφορετικές πολιτικές πρέπει να ασκηθούν.

  • Για την ακρίβεια δέσμη από προτάσεις που αντιμετωπίζουν θεσμικά και όχι συγκυριακά το θέμα και αφορούν τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, τη μείωση του ΕΦΚ, τον έλεγχο της αγοράς, τον κατώτατο μισθό και πως να αποφασίζεται.

Για τα Τέμπη μόλις πριν λίγες  μέρες  μίλησε  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη ακύρωσης της λεόντειας συμφωνίας και αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή που σε ελάχιστο χρόνο θα ολοκληρώσει το έργο. Για τις υποκλοπές καταθέσαμε δική μας πλήρως τεκμηριωμένη, θεσμική πρόταση για άλλο τύπο προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι παρά τον επικοινωνιακό ασφυκτικό περιορισμό που επιχειρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να δώσουμε τη μάχη μέχρι τις εκλογές, τι προτείνουμε και γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη χρήσιμη για τον τόπο.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να παραμείνει ευρωβουλευτής εδώ κι έναν χρόνο, ασχολούμενος με το ΠΑΣΟΚ, ενώ βρισκόταν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Ήταν σωστό θεωρείτε αυτό που έκανε; Δεν έπρεπε να βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα για να αναδεικνύει τα προβλήματα της χώρας;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλα τα προβλήματα της χώρας αποδεικνύει από την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι παρών και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Απεναντίας, και από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη εκλεγεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, η παρουσία του στα ευρωπαϊκά όργανα είναι σημαντικό βήμα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και αναβάθμισης του Κινήματος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επισημαίνω την καταλυτική του παρέμβαση τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην υπεράσπιση των θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας.

Το βασικό ερώτημα το βράδυ των εκλογών – όποτε και αν γίνουν – πιθανότατα θα είναι ποια θα είναι τα δύο ή περισσότερα κόμματα που συγκυβερνήσουν τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πως θα τοποθετηθεί;

Η θέση μας είναι καθαρή. Προτείνουμε άλλο τύπο δημοκρατικής διακυβέρνησης απέναντι στον καθεστωτισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην χειραγώγηση των θεσμών. Διατυπώνουμε τις βασικές προγραμματικές μας αρχές από τις οποίες δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε.

Και στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας όταν μας δοθεί η συνταγματική εντολή θα προτείνουμε από την πρώτη εκλογή το σχηματισμό Κυβέρνησης. Και όσοι πιστοί προσέλθετε. Το ερώτημα πρέπει ως εκ τούτου να απευθυνθεί στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας, ποιος θα είναι; Μήπως οφείλετε να ανακοινώσετε το όνομα εκείνου που θα προτείνετε για να γνωρίζουν οι πολίτες τη θέση του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές;

Μόνο στην Ελλάδα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες διατυπώνονται πριν τις εκλογές και το αποτέλεσμα τους παρόμοιες ερωτήσεις. Σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο όπου τα Τέμπη το κατέστησαν ακόμη λιγότερο αναγνώσιμο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς. Η άρνηση στα πρόσωπα του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα αφορά την πολιτεία και την πρακτική τους την οποία ζητούμε να αποδοκιμάσει η λαϊκή ψήφος. Όμως, σε τελευταία ανάλυση αυτή θα κρίνει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Και εμείς ζητούμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να πρωταγωνιστήσουμε σ’ αυτές.

Καθώς υπήρξατε ο εμπνευστής και δημιουργός του εκλογικού νόμου που προέβλεπε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2004, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το «καλύτερο», αν υπάρχει τέτοιο, εκλογικό σύστημα και αν θα έπρεπε να προβλέπεται από το Σύνταγμα ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και η κυβέρνηση;

Επισημαίνω ότι ο εκλογικός νόμος ως τρόπος κατανομής των εδρών και αναλογικής αντιστοίχισης στα κόμματα, ανεξάρτητα από το αν είναι η απλή αναλογική ή με το μπόνους είναι ο ίδιος και εφαρμόζεται επί είκοσι συναπτά έτη.

  • Η δική μου πρόταση που διατυπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2003 ήταν μια παραλλαγή, όχι αντιγραφή, του γερμανικού συστήματος, με αναλογική που έδινε αυτοδυναμία πάνω από το 43% με ολιγοεδρικές περιφέρειες και βουλευτές περιφέρειας, με δυνατότητα προσωπικής επιλογής υποψήφιου που δεν επηρεάζει τις κατανομές των εδρών στα κόμματα.

Δυστυχώς, τότε χάθηκε η ευκαιρία. Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε κάποτε να ομονοήσει σε ένα σταθερό εκλογικό σύστημα. Θα ήταν προσφορά για τη δημοκρατία.  

Εκλέγεστε συνεχώς από το 1989. Μέχρι πότε θα παραμείνετε βουλευτής; Έχετε σκεφτεί πότε θα αποχωρήσετε από τη Βουλή;

Όπως το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου στο άνοιγμα μιας νέας εποχής για τη χώρα έφερε τη δική μου γενιά στο προσκήνιο της ιστορίας και έγραψε το βιβλίο της Μεταπολίτευσης έτσι και σήμερα μια νέα γενιά πρέπει να συγγράψει το βιβλίο της κυριολεκτικά νέας εποχής.

  • Πάντοτε υπερασπιζόμουν την σύνθεση, την αυτονομία, την ενότητα της παράταξης και κάθε διαδικασία ανανέωσης.

Όσο έχω κάτι να πω, να προτείνω, να συνεισφέρω στην αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θα είμαι παρών και μάχιμος. Ιδιαίτερα  σήμερα που ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής ξανά από το μέλλον με τις νέες γενιές μπροστά για το ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου για κάθε πολιτικό ένα είναι το υπέρτατο κριτήριο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών και η επιλογή τους.

Σχετικά Άρθρα