Ανάλυση Bank of America: Κύμα ανησυχίας για τις τραπεζικές μετοχές- Τι μπορεί να συμβεί μετά την κρίση της Deutche Bank

 Ανάλυση Bank of America: Κύμα ανησυχίας για τις τραπεζικές μετοχές- Τι μπορεί να συμβεί μετά την κρίση της Deutche Bank

Οι αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett επισημαίνουν ότι τα money market funds αποτελούν το νέο «καυτό» περιουσιακό στοιχείο. Όπως αναφέρουν, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε αυτά τα funds έχουν πλέον ξεπεράσει τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι, δηλαδή, αυξημένα κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ανέτρεξαν, επίσης, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, διαπιστώνοντας τη μεγαλύτερη εισροή σε διάστημα έξι εβδομάδων προς τα αμερικανικά ομόλογα (treasuries) που υπήρξε ποτέ. Ταυτόχρονα, κατέγραψαν και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, από τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως σημειώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, τις τελευταίες δύο φορές που αυξήθηκε το ενεργητικό στα money market funds – ήταν το 2008 και το 2020 – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, λατρεύει το ρητό: «Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται, όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να πανικοβάλλονται». Ο ίδιος επισήμανε ότι άνοδος του δανεισμού από το εργαλείο εκτάκτου ανάγκης της Fed καταγράφεται ιστορικά περίπου την περίοδο που σημειώνεται ένα μεγάλο χαμηλό στα χρηματιστήρια.

bofa, bank of america, αναλυση, τραπεζες, μετοχες, κριση τραπεζεσ

Αλλά σήμερα, υπάρχει μια διαφορά: Ο πληθωρισμός αποτελεί μια πραγματικότητα και οι αγορές εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες, παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Η ομάδα της Bank of America μέτρησε 46 αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Μεταξύ άλλων αυτές από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά τη διάσωση της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της BofA, η ιστορία λέει στους επενδυτές να πουλάνε με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. «Οι αγορές πίστωσης και τα χρηματιστήρια είναι πολύ άπληστοι για μειώσεις επιτοκίων, δεν φοβούνται αρκετά την ύφεση», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και όταν οι τράπεζες δανείζονται από τη Fed σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού. Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερο δανεισμό. Τι συμβαίνει μετά; Αυτό περιορίζει την αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις, που τελικά χτυπά στην αγορά εργασίας.

«Τυφώνας» σάρωσε τις τραπεζικές μετοχές λόγω Deutsche Bank

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν εκ νέου την Παρασκευή, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Deutsche Bank και UBS να πλήττονται από τις ανησυχίες ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη περιορίσει το χειρότερο σοκ στον κλάδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος – όλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μόνο σήμερα η πτώση ήταν πάνω από 14%.

Οι ευρύτεροι δείκτες πίεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών έδειχναν επίσης προειδοποιητικά σημάδια, με το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, τις αποδόσεις των ομολόγων να βυθίζονται και το κόστος ασφάλισης έναντι τραπεζικών χρεοκοπιών να αυξάνεται παρά τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής παγκοσμίως να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

«Το υποκείμενο συναίσθημα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να πάει στο Σαββατοκύριακο με ρίσκο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Jan von Gerich. «Είναι πολύ ασταθές και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

Το χρέος Additional Tier 1 (AT1) των ευρωπαϊκών τραπεζών – μια αγορά 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βυθίστηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών κατά τη διάρκεια της διάσωσης της Credit Suisse – δέχθηκε επίσης περαιτέρω πιέσεις πώλησης.

«Οι εξελίξεις στην αγορά AT1 σημαίνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κίνητρο σε αυτό το σημείο να εκδώσουν κοινά μετοχικά κεφάλαια, γεγονός που είναι αποδυναμωτικό για τους μετόχους και επίσης ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζικές μετοχές επανακαθορίζονται χαμηλότερα», δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

Εν μέσω της αστάθειας της αγοράς, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις τράπεζες της ηπείρου, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να διαβεβαιώνουν την Παρασκευή ότι το σύστημα είναι σταθερό.

Η υποστήριξή τους ήρθε καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας πτώση άνω του 12% μετά την απότομη αύξηση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της Deutsche Bank έχασαν το 1 / 5 της αξίας τους

Deutsche_Bank.jpg

Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα και το κόστος των πενταετών συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων- εκτινάχθηκε σε υψηλό τετραετίας την Παρασκευή, με βάση τα στοιχεία της S&P Market Intelligence.

«Η Deutsche είναι μια τράπεζα που είχε τα δικά της προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές, έχει επίσης δει αστάθεια στα κέρδη της και έχει περάσει από αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Paul van der Westhuizen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά στο ότι η Deutsche έχει επιστρέψει στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Credit Suisse δεν είχε καθόλου κερδοφόρες προοπτικές για το 2023», πρόσθεσε. Η κρίση, ωστόσο, απλώθηκε σε όλο τον κλάδο, με τον δείκτη των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών να υποχωρεί κατά 5,1% και τους βρετανικούς δανειστές να χάνουν 4%, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι νέες πτώσεις των τιμών στην Ευρώπη ήρθαν καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν να δουν μέχρι πού θα έφταναν οι αμερικανικές αρχές για να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τους εύθραυστους περιφερειακούς δανειστές.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμες να προβούν σε ολοκληρωμένες εγγυήσεις καταθέσεων, όπως έκαναν στις χρεοκοπημένες Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν ωστόσο την Παρασκευή, με τις JPMorgan Chase & Co και Bank of America να υποχωρούν κατά 1% στο άνοιγμα των συναλλαγών και τη Morgan Stanley (MS.N) να χάνει 2,9%.

Οι περιφερειακοί δανειστές υποχώρησαν επίσης, με τις First Republic Bank, PacWest Bancorp , Western Alliance Bancorp και Truist Financial Corp μεταξύ 2% και 5% χαμηλότερα.

Σχετικά Άρθρα