Το libre στη διαδήλωση για τα Τέμπη/ Συγκλονιστικές μαρτυρίες φοιτητών: Ζω γιατί κατέβηκα στη Λάρισα – Το τραγούδι της οργής (εικόνες, vid)

 Το libre στη διαδήλωση για τα Τέμπη/ Συγκλονιστικές μαρτυρίες φοιτητών: Ζω γιατί κατέβηκα στη Λάρισα – Το τραγούδι της οργής (εικόνες, vid)

«Πήρα το τρένο από την Αθήνα και κατέβηκα στη Λάρισα. Μισή ώρα μετά έγινε το δυστύχημα. Το μυαλό μου έχει κολλήσει σε εκείνη τη νύχτα. Ζω γιατί κατέβηκα λίγο πριν τη σύγκρουση. Θα μπορούσα να είμαι ανάμεσα στα θύματα» υποστηρίζει μιλώντας στο libre ο Ιάσονας Σταματόπουλος.

Ο 22χρονος φοιτητής Ιατρικής σπουδάζει στη Λάρισα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στις 28 Φεβρουαρίου, στις 19.22, πήρε το τρένο από την Αθήνα με προορισμό την θεσσαλική πρωτεύουσα. Αποβιβάστηκε στο σταθμό του ΟΣΕ και πήγε στο σπίτι του. Περίπου μιάμιση ώρα μετά, το τηλέφωνο του άρχισε να χτυπάει. Τον αναζητούσαν οι γονείς του, τα αδέρφια του, φίλοι και συγγενείς.

  • «Δεν είχα δει τηλεόραση, δεν είχα τσεκάρει social media. Με ενημέρωσαν φίλοι για το κακό που έγινε. Σοκαρίστηκα, πάγωσα. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να έχω πεθάνει. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως έχει γίνει κάτι τέτοιο! Η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν αν κάποιος φίλος, συμφοιτητής ή γνωστός συνέχισε να ταξιδεύει. Αφού καθησύχασα τους δικούς μου, τηλεφώνησα στην παρέα μου. Όλοι ήταν καλά. Καθώς κυλούσε η νύχτα μάθαμε για τους πρώτους νεκρούς…».
Ιάσονας Σταματόπουλος

Ο Ιάσονας Σταματόπουλος συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας με αφορμή την γενική απεργία της 16ης Μαρτίου. Ο σύλλογος φοιτητών της Ιατρικής Σχολής κατέβηκε στην πορεία με κεντρικό σύνθημα «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί». Φοιτητές που συχνά χρησιμοποιούν το τρένο υποστηρίζουν πως τα προβλήματα ήταν γνωστά και πως συχνά σημειώνονταν καθυστερήσεις. Όμως κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί μια τέτοια τραγωδία.

Μιχάλης Ζαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Λάρισας.

«Κατάγομαι από το Αμύνταιο. Παίρνω το τρένο από τη Λάρισα και αλλάζω αμαξοστοιχία στο Πλατύ Ημαθίας. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε πως εκεί δουλεύει μόνο ένας σταθμάρχης. Τον έχω δει να τρέχει, να παλεύει, να προλάβει τα τρένα που αλλάζουν κατεύθυνση. Ξέραμε πως κανείς δεν νοιάζεται, όμως όχι και έτσι. Είχαμε συνηθίσει τις καθυστερήσεις, μην σου πω και τους μικροεκτροχιασμούς. Όμως εδώ φαίνεται πως όλα ήταν διαλυμένα. Τόσοι άνθρωποι πλήρωσαν την ανικανότητα των αρμοδίων και των υπευθύνων» δήλωσε στο libre ο Μιχάλης Ζαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Λάρισας.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως η τραγωδία των Τεμπών μοιάζει με «ηλεκτροσόκ αφύπνισης» για τη νεολαία της χώρας. Μαθητές, σπουδαστές και  νέοι εργαζόμενοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ακόμη, διεκδικούν ασφαλείς μεταφορές, καλύτερη παιδεία, αξιοπρεπείς μισθούς και όπως λένε, «μια ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή».  

«Παλεύουμε για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Οι πολίτες και πρώτα οι νέοι πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο, να μην πάψουμε να διεκδικούμε. Γιατί τελικά η εκάστοτε εξουσία φοβάται και υπολογίζει μόνο όσους αγωνίζονται και κατεβαίνουν στις πλατείες. Η κυβέρνηση ελπίζει πως σύντομα θα ξεχάσουμε και πως θα καθίσουμε ήσυχοι μπροστά στην τηλεόραση. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει και δεν πρόκειται να συμβεί» υποστηρίζει ο Μιχάλης Ζαρίδης.

Δίπλα στο μπλοκ των φοιτητών της Ιατρικής συγκεντρώθηκαν μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας. Τα παιδιά κρατούσαν μαύρα μπαλόνια που στο τέλος της πορείας άφησαν στον ουρανό στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. «Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν και πολλοί γονείς που θέλησαν να διαδηλώσουν μαζί με τα παιδιά τους.

Τζο Παπαστεργίου.

«Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν η κακιά η ώρα. Συχνά μας αποκαλούν το μέλλον της χώρας, μα κάθε τόσο βλέπουμε πως δεν νοιάζονται για εμάς. Κόμματα και κυβερνήσεις κοιτάζουν το συμφέρον τους, τίποτα άλλο. Για αυτό αγωνιζόμαστε, γιατί πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Παλεύουμε για να δείξουν σεβασμό στις ζωές και στο μέλλον μας» δήλωσε στο libre η 18χρόνη μαθήτρια λυκείου, Τζο Παπαστεργίου. 

Στη συγκέντρωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι «θα αργήσω απόψε» που δημιούργησε το μουσικό σχήμα «οι κοινοί θνητοί». Το τραγούδι  μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

«Η Λάρισα έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Είναι η μοναδική πόλη που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Πρέπει να γίνει είτε υπογειοποίηση είτε παράκαμψη των γραμμών εκτός πόλης. Πολλοί απορούν τι θα γινόταν αν η σύγκρουση γινόταν σε τούνελ. Εγώ απορώ τι θα γινόταν αν η σύγκρουση γινόταν στη Λάρισα, αφού τα τρένα περνάνε μέσα από γειτονιές» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Σχετικά Άρθρα