HSBC: Έδωσε το “αστρονομικό” ποσό της… μιας στερλίνας και εξαγόρασε της SVB UK – Αγώνας δρόμου για να αποτραπεί ντόμινο καταρρεύσεων

 HSBC: Έδωσε το “αστρονομικό” ποσό της… μιας στερλίνας και εξαγόρασε της SVB UK – Αγώνας δρόμου για να αποτραπεί ντόμινο καταρρεύσεων

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) μια δεύτερη μικρότερη τράπεζα, η Signature Bank, πέρασε στη κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη και διαχειριστής της πτώχευσής της ορίσθηκε η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων. Ένα ενδεχόμενο ντόμινο καταρρεύσεων οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) να προβούν σε διαβεβαιώσεις πως τα χρήματα όλων των καταθετών που είναι τοποθετημένα στις δύο τράπεζες είναι ασφαλή.

«Καμία ζημία δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

  • Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα για την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος που προκλήθηκε και από τις εξελίξεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμηνύει πως οι υπεύθυνοι θα «λογοδοτήσουν».

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε προκειμένου να καμφθεί ένας πιθανός πανικός.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

  • Η ξαφνική κατάρρευση της SVB, μιας τράπεζας στην Καλιφόρνια με περιουσιακά στοιχεία αξίας 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δάνειζε κυρίως νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, τρόμαξε τους επενδυτές και προκάλεσε εκκλήσεις στις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν. Η Silicon Valley Bank είναι η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008. 

Ξεκίνησε να διολισθαίνει στην αφερεγγυότητα όταν οι πελάτες της, κυρίως εταιρείες τεχνολογίας, άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η τράπεζα έπρεπε να πουλήσει ομόλογα με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις, οδηγώντας στο μεγαλύτερο «κανόνι» αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Στα μέτρα που εξετάζονταν ήταν και η δημιουργία ταμείου που θα επιτρέπει στις αρχές να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης της SVB, τονίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν στόχο την προστασία καταθετών και των startups.

Με τη Wall Street σε αναταραχή, η Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικά ασφαλές και καλά κεφαλαιοποιημένο», είπε. «Είναι ανθεκτικό».

Εξαγορά της SVB UK από την HSBC

Εν τω μεταξύ πράσινο φως στην εξαγορά της SVB UK από την HSBC  έναντι… μίας λίρας άναψε η βρετανική κυβέρνηση και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι «η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC και οι καταθέσεις θα προστατευτούν χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων».

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλές, υγιές και καλά κεφαλαιοποιημένο.

«Αυτό διασφαλίζει ότι οι καταθέσεις των πελατών προστατεύονται, χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων», ανέφερε ο Χαντ σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Είμαι ικανοποιημένος που φτάσαμε σε λύση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και οι πελάτες της SVB UK θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από τη δύναμη, την ασφάλεια και την προστασία που τους προσφέρει», επισήμανε.

Η HSBC, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της προβληματικής Silicon Valley Bank έναντι 1 λίρας, διασώζοντας έναν βασικό δανειστή για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Βρετανία.

«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετική στρατηγική λογική για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν.

Στις 10 Μαρτίου, η Silicon Valley Bank UK Limited είχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών και καταθέσεις ύψους περίπου 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών, ανέφερε η HSBC.

Η χρεοκοπία της SVB Financial Group, που επικεντρώνεται σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα