Σοκάρει στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: “Από το 2020 δεν μπαίνω σε τρένο, πάμε στα τυφλά”- Νέες καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού και την κατάρρευση της ασφάλειας

 Σοκάρει στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: “Από το 2020 δεν μπαίνω σε τρένο, πάμε στα τυφλά”- Νέες καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού και την κατάρρευση της ασφάλειας

Ως το τέλος του 2020 δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος Σταθμάρχη, υπήρχε κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας όλης της Ελλάδας, «τώρα πάμε στα τυφλά»
Στο τέλος του 2020 αφαιρέθηκε από τις διαδικασίες ελέγχου των σιδηροδρόμων η κρίσιμη λειτουργία του κέντρου δευτεροβάθμου ελέγχου κυκλοφορίας τρένων που λειτουργούσε στην οδό Καρόλου, όπως κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας και Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πρώην μέλος της Επιτροπής Ερευνών Χρήστος Ρετσινάς.

«Μέχρι το τέλος του ‘20 υπήρχε ένα κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, δευτεροβάθμιος έλεγχος – ο πρώτος είναι ο Σταθμάρχης – στην Καρόλου. Σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος Σταθμάρχη, ελέγχαμε την κυκλοφορία των τρένων σε όλη την Ελλάδα», όπως περιέγραψε ο κ. Ρετσινάς.

Είναι γνωστό πως η διαχείριση της κυκλοφορίας στους σιδηρόδρομους μέχρι και σήμερα γίνεται εν πολλοίς «manually», καθώς ηλεκτρονικά μέσα δεν λειτουργούν, ενώ το 80% των μέσων συμβατικής σήμανσης, τα λεγόμενα φανάρια, είναι είτε σβηστά είτε μόνιμα στο κόκκινο.

Μάλιστα, ο κ. Ρετσινάς ήταν κάθετος όταν ρωτήθηκε αν μπορούν να ξανακυκλοφορήσουν συρμοί μετά και το τελευταίο τραγικό γεγονός, όσο υφίσταται το τρέχον πλαίσιο, τονίζοντας ότι «πρώτα να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση αν «θα παίρνατε αύριο εισιτήριο, να πάτε Αθήνα-Θεσσαλονίκη;», η απάντηση του κ. Ρετσινά ήταν σαφής: «Από το τέλος του 2020, όχι! Δεν μπαίνω σε τρένο».

“Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα σταμάτησε πριν 3-4 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού”

Με εμπειρία 40 χρόνων ο πρώην σταθμάρχης Βόλου Γιώργος Αποστολέρης μίλησε στο MEGA για την εθνική τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως αποκάλυψε, εξαιτίας του έντονου φόρτου εργασίας στον σταθμό της Λάρισας, στο παρελθόν στη βάρδια υπήρχαν δύο σταθμάρχες, αλλά και δύο σταθμάρχες στην τηλεδιοίκηση που λειτουργούσε μέχρι πριν από 3-4 χρόνια αλλά όχι πια εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

«Η τηλεδιοίκηση στην Λάρισα σταμάτησε πριν 3-4 χρόνια. Δεν υπάρχει προσωπικό» εξήγησε ο Γ. Αποστολέρης.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για την εκπαίδευση των σταθμαρχών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με σαράντα μέρες δεν γίνεσαι σταθμάρχης και μάλιστα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις σε ένα τέτοιο σταθμό με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Η εμπειρία αποκτάται μέσω εργασίας σε μικρούς σταθμούς και με μεταθέσεις».

Σχετικά Άρθρα