Βορίδης στο libre: Η 9η Απριλίου είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

 Βορίδης στο libre: Η 9η Απριλίου είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

«Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες εκλογές και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρότητα και για ‘‘διαμαρτυρίες’’», δηλώνει σε συνέντευξή του στο libre ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές με απλή αναλογική.

Θεωρεί επίσης ότι «θα κρίνουν και την τύχη της πρότασης Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», δηλαδή της κυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη – Ανδρουλάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη «η κυβέρνηση θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη».

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές είναι ασφαλής η απάντηση στις 9 Απριλίου;

Τη συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να την υποβάλετε στον Πρωθυπουργό στον οποίο ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα να επιλέξει την ημερομηνία. Εγώ απλά να υπενθυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει χρονικά τις εκλογές εντός του διμήνου Απριλίου – Μαΐου, συνεπώς η 9η Απριλίου είναι μία από τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Υπάρχει ο φόβος της λεγόμενης, χαλαρής ψήφου στις εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική για τη Ν.Δ. Δηλαδή, η πιθανότητα ένα μέρος των πολιτών να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για τυχόν παραλείψεις. Και αυτό στη συνέχεια να παγιωθεί ως αποτέλεσμα στις κάλπες. Δεν είναι ένα ενδεχόμενο πρόβλημα;

Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη εκλογική μάχη είναι και η σημαντικότερη καθώς καθορίζει τρεις κρίσιμες παραμέτρους: Την ανάδειξη πρώτου κόμματος, τη διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο και την αυτοδυναμία.

  • Η διαφορά είναι σημαντική γιατί αν είναι καθαρή θα προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών. Και αντιστοίχως το πόσο κοντά θα είναι το ποσοστό των πρώτων εκλογών στο ποσοστό αυτοδυναμίας των δεύτερων εκλογών, ομοίως θα προοιωνίζει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Περαιτέρω, οι πρώτες εκλογές θα κρίνουν και την τύχη της πρότασης Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», δηλαδή της κυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη – Ανδρουλάκη. Άρα οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες εκλογές και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρότητα και για «διαμαρτυρίες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πιθανότητα η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Μπορούμε το 2023 να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα; Που μπορεί να εδράζεται  αυτή η προσέγγιση σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στις ανοησίες του Αλέξη Τσίπρα περί χειραγώγησης του αποτελέσματος των εκλογών. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιούνταν πάντα και θα τις διενεργήσουν οι ίδιοι άνθρωποι που τις διενήργησαν και το 2019, χωρίς καμία ανάμειξη της Κυβέρνησης.

  • Μάλιστα, φέτος, έχουν αυξηθεί οι δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω μία, διαχρονικά αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει, και ορθά κατά την εκτίμησή μου, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι συντριπτικό για τον ίδιο.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε όλες οι, μέχρι σήμερα, δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά και τα εμπειρικά μας δεδομένα. Είναι συνεπώς εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι πίσω από τέτοιου είδους εξωφρενικές θεωρίες κρύβεται η αδήριτη ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αφήγημα της εκλογικής του ήττας.

Ο τελικός αριθμός των αιτήσεων των ομογενών για να λάβουν μέρος στις εκλογές εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 15.000 με 20.000; Είναι τελικά ένα καλό νούμερο; Αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% των συμμετεχόντων στις εκλογές του 2019.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις 11.500 περίπου αιτήσεις και οι εγγραφές στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζονται καθώς, όπως είναι λογικό πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών και έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας που διαμένουν στο εξωτερικό.

  • Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια πρόβλεψη σε σχέση με τον τελικό αριθμό των Ελλήνων που θα ψηφίσουν τελικά από το εξωτερικό, θα σας πω ωστόσο ότι ο αριθμός που αναφέρετε είναι κοντά στον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν στις Ευρωεκλογές του 2019.

Και φυσικά κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος, αν τελικώς επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, παρά μόνο τα κόμματα της Αριστεράς που έστησαν μπλόκο στην πρότασή μας να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.

  • Βλέπετε, τα όσα ισχύουν στη διαδικασία ψήφου των απόδημων Ελλήνων σήμερα συνιστούν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού στον οποίο υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε προκειμένου να κάνουμε έστω μία αρχή.

Εύχομαι και ελπίζω στην επόμενη Βουλή να αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκονται, να ασκήσουν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τους. 

Αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα και δεν είναι αυτοδύναμη, θα προτιμούσατε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση;

Η ερώτησή σας βασίζεται σε μία υπόθεση εργασίας που δεν θα επιβεβαιωθεί και συνεπώς δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ανακινήσουμε κάποιο σενάριο συνεργασίας. Όπως προανέφερα, τόσο τα δημοσκοπικά όσο και τα εμπειρικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας υποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη.

Έχει ανακύψει ένα θέμα με την ελληνοποίηση του Γιασάμ Αγιαβέφε. Έλαβε ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο με παρέμβαση της λεγόμενης Greek mafia και όταν συνελήφθη έλαβε τιμητική ελληνοποίηση;  Υπήρξε μεθόδευση για τον καταζητούμενο από την Interpol,  να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο και να καταστεί πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Έχω απαντήσει αναλυτικά για την συγκεκριμένη πολιτογράφηση, έχει εκδοθεί σχετικό δελτίο τύπου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και περαιτέρω έχω απαντήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αυτό για το οποίο με ρωτάτε, δεν τα γνωρίζω, δεν γνωρίζω αν ισχύουν, δεν περιέχονται στο φάκελο της υπόθεσης του ή σε ενημερωτικά σημειώματα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Για την πολιτογράφηση του συγκεκριμένου έχει προσκομισθεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό ότι δεν είναι φυγόποινος ή φυγόδικος, απόφαση του Άρειου Πάγου ότι διώκεται στην Τουρκία λόγω της αντικαθεστωτικής δράσης του, απόφαση διοικητική αρχής που τον χαρακτήρισε πρόσφυγα και του χορήγησε άσυλο στη Χώρα μας. Όταν πολιτογραφήθηκε, δεν υφίστατο η παραμικρή ποινική εκκρεμότητα του.

Σχετικά Άρθρα