Οι… πρόωρες κάλπες “μπλοκάρουν” την ημερομηνία – Το άρθρο 41 και η εξήγηση Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε για την 9η Απριλίου

 Οι… πρόωρες κάλπες “μπλοκάρουν” την ημερομηνία – Το άρθρο 41 και η εξήγηση Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε για την 9η Απριλίου

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό συνομολογούν πως είναι άκρως θεσμικός και η σημασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους θεσμούς είναι η αιτία που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την προκύρηξη των εκλογών. 

Κατά την χθεσινή του περιοδεία στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν στις 9 Απριλίου θα έχουμε πρόωρες εκλογές απάντησε:

  • “Αυτό δεν μπορώ να σας το πω ακόμα, καθώς το Σύνταγμα έχει πολύ ρητές διατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται οι εκλογές, έστω κι αν αυτές είναι πρόωρες κατά δύο ή τρεις μήνες”.

Οι ρητές διατάξεις του Συντάγματος που ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Μάλιστα στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι «αποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα». 

Συνεπώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δηλώσει δημόσια ότι την Κυριακή των Βαίων θα στηθούν οι πρώτες κάλπες διότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν “αντιθεσμική”.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την διάλυση της Βουλής εξαιτίας εθνικού θέματος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξετάζει το θέμα αλλά σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 3 του Συντάγματος οφείλει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής στο οποίο θα αναγράφεται η προκήρυξη εκλογών μέσα σε διάστημα το αργότερο 30 ημερών. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ξεκινάει με την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος. 

Επειδή, το Σύνταγμα προβλέπει πολύ συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την διάλυση της Βουλής σε περίπτωση προκύρηξης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός τονίζει συνεχώς πως “οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην ώρα τους”. 

Σχετικά Άρθρα