Σε εκρηκτικό κλίμα και χωρίς τους γιατρούς θα γιορτάσει (;) ο ΕΟΠΥΥ τα 10 χρόνια λειτουργίας του

 Σε εκρηκτικό κλίμα και χωρίς τους γιατρούς θα γιορτάσει (;) ο ΕΟΠΥΥ τα 10 χρόνια λειτουργίας του

Σε ντόμινο αντιδράσεων εξελίχτηκε η κόντρα μεταξύ διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ, με αφορμή την επετειακή διημερίδα για τα 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού στις 23 & 24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο. Οι πρώτες αντιδράσεις του Συντονιστικού Οργάνου και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκ μέρους της κας Καρποδίνη προς τους γιατρούς είχαν σαν αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων στην επετειακή εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ, και τον προγραμματισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από το χώρο, όπου θα γίνει η διημερίδα του Οργανισμού.

Χωρίς διάθεση συμφιλίωσης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τις προετοιμασίες, στέλνοντας το τελικό(?) πρόγραμμα του διημέρου ( 23-24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο), ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν στη διημερίδα του ΕΟΠΥΥ και στηρίζουν τις διαμαρτυρίες που ετοιμάζει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ έξω από το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Σε διαμαρτυρία καλεί το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ

Πρόσκληση στον ΠΙΣ και σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους απέστειλαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ να συμμετέχουν αντί για τη γιορτή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, την Πέμπτη 23/02/2023 στις 09:30 π.μ.

«Καλούμε τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και εκπροσώπους των πολυιατρείων να συγκεντρωθούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου έξω από το Πολεμικό Μουσείο στις 09:30 π.μ. ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον 10ετή εορτασμό του ΕΟΠΥΥ!

Καλούμε τον ΠΙΣ και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να στηρίξουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να παραβρεθούν και να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Η αγανάκτηση όλων μας μετά και την 11ετή αδιάκοπη περικοπή των δεδουλευμένων μας από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη!», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΠΙΣ δε συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ

Πρώτος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του

ΕΟΠΥΥ, βάλλοντας κατά της διοικήτριας του Οργανισμού και της απαξιωτικής της στάσης απέναντι στους γιατρούς, που όπως αναφέρει τους θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Mάλιστα, o ΠΙΣ εξηγεί ακριβώς τους λόγους για τους οποίους θα απέχει:

1. Με το claw back και το rebate στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις

από οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις

του έναντι των παρόχων.

2. Η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους ιατρούς τους

οποίους θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις

ενέργειές της.

3. Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της.

4. Η πραγματική αποτίμηση του υδροκέφαλου ΕΟΠΥΥ για όποιον ενδιαφέρεται, παρουσιάζεται

στις προσκλήσεις όσων δικαίως καλούν σε διαμαρτυρία στις 23.2.2023.

Εκτός γιορτής και ο ΙΣΑ

Ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρόκειται να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ καταδικάζει, σε ανακοίνωσή του, τις απαξιωτικές δηλώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για τους ιδιώτες ιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία και ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχει ανακοινώσει ο Φορέας.

«Οι ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρά το γεγονός ότι στηρίζουν το σύστημα υγείας, αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο εξαιτίας της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ στηρίζει κάθε ενέργεια των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυιατρείων που εύλογα διαμαρτύρονται και ζητά να καταργηθεί το άδικο μέτρο του claw back και του rebate και να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές και διαμαρτύρονται κατά του ΕΟΠΥΥ

Εκτός της κόντρας με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, αλλά και εκτός κλίματος γιορτής είναι η έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με κύρια αιτήματα την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων και την αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας (κλειστός προϋπολογισμός) σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές απεργούν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (2η ημέρα του πάρτι του ΕΟΠΥΥ), ενώ μετά από την απεργία αυτή, τα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας θα παραμένουν κλειστά κάθε Πέμπτη, μέχρι ικανοποιήσεως των αιτημάτων.

Τι ακριβώς γιορτάζει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς τους γιατρούς και με τόση κατακραυγή από τον ιατρικό κόσμο;

Το ιστορικό της κόντρας για την εκδήλωση για τα δεκάχρονα γενέθλια του ΕΟΠΥΥ

Συντονιστικό ΠΦΥ: Πάρτι με δικά μας λεφτά κάνει ο ΕΟΠΥΥ!

Στην πρώτη (μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης) οργισμένη αντίδραση του το Συντονιστικό της ΠΦΥ υπογράμμιζε στη διοίκηση του Οργανισμού ότι «Πάρτι με δικά μας λεφτά κάνει ο ΕΟΠΥΥ!», καθώς στη δεκαετία λειτουργίας του ο ΕΟΠΥΥ έκανε περικοπές 2,2 δις ευρώ, «τα οποία ονόμασε ‘rebate και claw back’ και τα ‘κούρεψε’ από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυιατρεία, και τώρα σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!».

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!

Η απάντηση από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, «Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος», εξόργισε τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου. «Είναι μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους». Μάλιστα, προς επίρρωση της διοργάνωσης μέσω χορηγιών, δεν παραλείπει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ να ευχαριστήσει «το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης καθώς και όλους τους χορηγούς που εξασφάλισαν την πραγματοποίησή της».

Συντονιστικό ΠΦΥ: Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητάει και τα ρέστα από τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία!

Η συνέχεια ακόμα πιο οργισμένη από τη μεριά του Συντονιστικού Οργάνου, που απαιτεί «να ζητήσει συγγνώμη η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ που απεκάλεσε 7.000 γιατρούς αχάριστους και ευεργετηθέντες!».

«Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την επιθετική τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ για να πείσει πως το πάρτι που έχει προγραμματίσει για τις 23 και 24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο είναι δεξίωση στην οποία θα γιορταστεί η «χαρά» που μοιράζει αφειδώς ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 11 χρόνια!

Έχουμε μείνει έκπληκτοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ εκδηλώνει τις ευχαριστίες του προς «κάποιους» (όπως τους αποκαλεί), οι οποίοι είναι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και οι οποίοι στήριξαν τον ΕΟΠΥΥ, τόσο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός από τη σύστασή του, όσο και εν μέσω της πανδημίας κατά την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους ευχαριστούσε για τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά της COVID-19!

Έχουμε μείνει ακόμα έκπληκτοι με τη στάση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα «κούρεψε» από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυιατρεία και ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας σε αυτό το πάρτι είναι ζήτημα εργαλειοποίησης για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοικήτρια του Οργανισμού!

Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ο ορισμός της λέξης ευεργετηθείς είναι αυτός που έχει μεγάλο όφελος από κάτι, διότι η κα Καρποδίνη μάλλον τον έχει παρανοήσει. Μετά τα 2,2 δις ευρώ άμεσων περικοπών (που θα ήταν 2,3 δις ευρώ αν δεν απέδιδαν οι προσπάθειες του υπουργού Υγείας να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός μας τα δύο τελευταία χρόνια με 100 εκατ. ευρώ), χώρια τις έμμεσες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων στον τιμοκατάλογο του 1991, ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίζουμε τελικά ΠΟΙΟΣ είναι ο ευεργετηθείς!!!

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον ΕΟΠΥΥ πως η τελική τιμή αποζημίωσης μας, μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991!

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ!

Να σας ενημερώσουμε κα Καρποδίνη, ότι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι, όπως τους χαρακτηρίζετε έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών.

Ποιοι είναι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι τελικά που τους προσβάλει η κα Καρποδίνη με τέτοιο τρόπο;

Μήπως οι γιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυιατρεία στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ για να παρέχονται άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας και τελικά βρίσκονται και στο στόχαστρο;

Απαιτούμε από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη να ζητήσει άμεσα συγγνώμη από τους χιλιάδες γιατρούς και φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποκαλεί αχάριστούς και ευεργετηθέντες!

Ζητούμε από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τον ΠΙΣ να καταδικάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και ζητούμε επιπλέον να απέχουν από την εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσβολή που υφίστανται τα μέλη τους!

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να πάρει θέση για την προσβολή που υφίστανται οι γιατροί και οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Καλούμε όλους τους ιατρούς να είναι εν αναμονή των εξελίξεων!

Οι αχάριστοι και ευεργετηθέντες!!!», καταλήγουν στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία τους οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ.

Σχετικά Άρθρα