Τουρκία: Βίντεο με πτώσεις κτιρίων και πλήθος να τρέχει έντρομο – 3 νεκροί και 200 τραυματίες από τους σεισμούς

 Τουρκία: Βίντεο με πτώσεις κτιρίων και πλήθος να τρέχει έντρομο – 3 νεκροί και 200 τραυματίες από τους σεισμούς

Δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ καταγράφηκε στο Χατάι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε στις 19.04 το απόγευμα της Δευτέρας (20/2), είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 588 χλμ ανατολικά της Μεγίστης (Καστελλορίζου).

Αναφορές λένε πως η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Κύπρου, καθώς και στη Βηρυτό.

σεισμος τωρα, σεισμος, ριχτερ

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, μετά τα 6,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγκ.

Μετά την τραγωδία στο Kahramanmaras, που έπληξαν 11 επαρχίες και άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Τουρκία.

Οι σεισμοί, που σημειώθηκαν σε διαστήματα των 3 λεπτών, έγιναν αισθητοί σε πολλές πόλεις. Το εστιακό βάθος του δεύτερου σεισμού προσδιορίστηκε στα 7 χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ανέφερε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Τρεις νεκροί και πάνω από διακόσιοι τραυματίες μέχρι τώρα

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Σαμαντάγ, όταν έπεσε πέτρα στο κεφάλι της, κατά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19.07 (ώρα Ελλάδας, 20.07 ώρα Τουρκίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Από τη δόνηση εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, που έγινε τρία λεπτά νωρίτερα, στο Χατάι, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. 

Για νέους τραυματίες και εγκλωβισμένους έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι νέοι τραυματίες είναι πάνω από 200.

Ένας πολίτης που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια έχασε τη ζωή του. Τη σορό του άνδρα, που έχασε τη ζωή του, έβγαλαν από τα ερείπια οι σωστικές ομάδες. Αστυνομικές ομάδες προσπάθησαν να παρηγορήσουν την οικογένεια του ανθρώπου, η οποία ξέσπασε σε κλάματα.

Την ίδια στιγμή, στη Ντεφνέ, τέσσερα άτομα παραμένουν κάτω από τα ερείπια ενώ ένα άτομο κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια.

Αναφορές για πτώσεις κτιρίων και τραυματίες

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μετά και τον δεύτερο σεισμό επικράτησε πανικός στην περιοχή, με τους σεισμοπαθείς να βγαίνουν πανικόβλητοι από τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και κατάρρευση κτιρίων.

Δείτε τις συγκλονιστικές πρώτες εικόνες, με κτίρια που καταρρέουν και πολίτες που τρέχουν έντρομοι:

https://twitter.com/WarMonitors/status/1627731481308106760
https://twitter.com/RochexRB27/status/1627734195647746054

Οδηγίες των Αρχών να μείνουν μακριά από τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές

Αναφέρθηκε ότι τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές στους πρώτους σεισμούς κατέρρευσαν και σκόνη έχει καλύψει την περιοχή.

Μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, η Τούρκικη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους κατοίκους να μην εισέλθουν στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στη μετασεισμική περιοχή. Μην μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο δημοσιογράφος Buse Deviren, ο οποίος την στιγμή του σεισμού έκανε ζωντανή μετάδοση στο CNN Türk, είπε ότι οι σόμπες που υπάρχουν στις σκηνές που έχουν στηθεί από το προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου έπεσαν. «Οι άνθρωποι βγήκαν ακόμη και από τις σκηνές τους. Φοβούνταν μην πέσουν δέντρα», είπε ο Deviren.

Καταστράφηκε ολοσχερώς γέφυρα που οδηγεί σε νοσοκομείο στο Χατάι

Γέφυρα που οδηγεί στο νοσοκομείο έξω από την πόλη του Χατάι έχει υποστεί σεοβαρές ζημιές, σύμφωνα με το CNN Turk Deviren.

«Ο δρόμος έχει καταστεί εντελώς άχρηστος. Τα ασθενοφόρα προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δρόμο. Αυτή η λωρίδα που οδηγεί στο νοσοκομείο έχει κλείσει. Η Τροχαία έλαβε μέτρα ασφαλείας και δεν επιτρέπεται την είσοδο των οδηγών στον δρόμο», μεταδίδει η δημοσιογράφος του τουρκικού μέσου.

«Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου»

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Η Μούνα αλ Ομάρ, κάτοικος Αντάκιας, είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» διερωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα