Τι θα κάνει στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής; Βασικά, αυτό που θέλει…

 Τι θα κάνει στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής; Βασικά, αυτό που θέλει…

Στο διακινούμενο ερώτημα, τις τελευταίες ημέρες, “Τελικά, τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής;”, η απάντηση είναι “βασικά, αυτό που θέλει”. Πάντοτε, αυτό που ήθελε έκανε, και στα καλύτερά του, και στα χειρότερά του. Από τότε, όπως λένε οι τότε παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, που ο Γιώργος Αλογοσκούφης του σύστηνε δημοσιονομικά μέτρα και ο ίδιος αντέτεινε την “ήπια προσαρμογή”, μέχρι, τις αρχές του 2009, όταν δεχόταν εισηγήσεις για προσφυγή σε διπλές (με τις ευρωεκλογές) κάλπες, τον Ιούνιο, κι εκείνος προτιμούσε, τελικά, να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο-με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ακόμα και τον περασμένο Αύγουστο, αρκετοί έσπευδαν να τον παροτρύνουν (δήθεν) να μην πληγώσει την παράταξη και να μην μιλήσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε ήδη ξεσπάσει, αλλά εκείνος έβαλε το δικό του αυστηρό πλαίσιο περί συνταγματικής νομιμότητας, μιλώντας στα Ανώγεια, γκρεμίζοντας το αφήγημα περί απορρήτου.

Τώρα, το ζήτημα είναι εάν θα κατέλθει ή όχι ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος φέρεται να έχει αφήσει να εννοηθεί εδώ και καιρό πως σκοπεύει να κλείσει τον κοινοβουλευτικό του κύκλο. Κάτι το οποίο επιθυμούσε παλαιότερα διακαώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελπίζοντας πως έτσι θα παρασυρθεί στην πολιτική αποστρατεία και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο δεύτερος έχει καταστήσει σαφές πως θα κρατήσει το κάστρο του στην Καλαμάτα μέχρι την ώρα που θα τον διαδεχθεί, όπως λένε οι φήμες, ο γιός του.

Ο Κώστας Καραμανλής, όμως, είναι …άλλη κατηγορία. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Ν.Δ φέρουν το επώνυμό του και ο ίδιος -ορθώς ή καθ΄ υπερβολήν- ελέγχει το …ενοικιοστάσιο*. Παρότι εν υπνώσει ή “κατ’ όνομα”, οι καραμανλικοί εξακολουθούν να παραμένουν η πιο συγκροτημένη και παλαιά πτέρυγα της παράταξης, και η αναφορά τους στον πρώην πρωθυπουργό είναι ισχυρή.

Αυτό που ήθελε παλαιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήτοι την αποστρατεία Καραμανλή, ίσως τώρα αποδειχτεί -εάν συμβεί- προβληματικό. Διότι θα σημάνει πως ο πρώην πρωθυπουργός αποστασιοποιείται από το κόμμα σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία και ότι κρατά αποστάσεις από την σημερινή ηγεσία. Και ίσως αυτό “απελευθερώσει” κάποιους ψηφοφόρους που στηρίζουν τη Ν.Δ κυρίως επειδή αισθάνονται ή δηλώνουν καραμανλικοί.

Για όσους τον γνωρίζουν, έχει μεθοδεύσει τον πολιτικό αναχωρητισμό του σχεδόν λίγο μετά την άρον-άρον ανάδειξή του στην ηγεσία της παράταξης, το μακρινό 1997. Τότε που οι “λοχαγοί”, με σήμα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του ζήτησαν να καθήσει στον θρόνο. Ακόμα και η μακρά περίοδος σιωπής μετά την ήττα του 2009 στο πλαίσιο της ίδιας μεθόδευσης εντάχθηκε. Θα φτάσει μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου; Μόνο ο ίδιος το γνωρίζει, και, όπως πάντοτε, θα κάνει αυτό που θέλει.

Είναι γνωστό στους επισκέπτες του γραφείο του στην Παναγή Κυριακού πως βγάζει φλύκταινες με πολλά από όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή και ειδικότερα στη Ν.Δ. Όντας γαλαντόμος (large) και με υψηλή αίσθηση χιούμορ, τα περισσότερα τα ξεπερνάει άλλοτε οικτίροντας και άλλοτε με περιπαικτική διάθεση. Κατά βάση δεν θέλει να συνεχίσει μια πολιτική διαδρομή που τον οδηγεί σε ρόλο “Νέστορα”, ιδιαίτερα όταν ακόμα κι αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει σωστά, δεσμευόμενος από το βαρύ φορτίο του ονόματος και υπό την δαμόκλειο σπάθη της ενότητας της παράταξης. Συναισθηματικά, θέλει να αποχωρήσει, προβληματίζεται, ωστόσο, για το σήμα που μπορεί να εκπέμψει μια τέτοια απόφαση. Και ίσως τελικά επιλέξει την σολομώντεια λύση…

*Νομικός όρος: μέτρο που παρατείνει υποχρεωτικά τη διάρκεια της μίσθωσης από τον εκμισθωτή στον ενοικιαστή και μετά τη λήξη της χωρίς αύξηση του ενοικίου

Σχετικά Άρθρα